Verden

Den bitre striden rundt denne mannen er så stor at demokratene nå gjør noe ingen har gjort i Washington siden 1968.

Donald Trumps valg av høyesterettsdommer får ikke nok stemmer i Senatet til å bli godkjent. Dermed må republikanerne trolig ty til den såkalte «atomløsningen».

Neil Gorsuch blir trolig ny høyesterettsdommer i USA. Men det skjer ikke uten kamp fra opposisjonspartiet i Senatet.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mandag ble det klart at demokratene står såpass samlet i motstanden mot Neil Gorsuch (49) som ny høyesterettsdommer at han ikke vil få de nødvendige 60 stemmene han trenger for å bli godkjent av Senatet.

Det betyr i praksis at demokratene vil benytte seg av en såkalt filibuster, der opposisjonspolitikerne rett og slett snakker så lenge at det ikke blir mulig å gjennomføre en avstemming.

 • Derfor betyr Trumps utnevnelse av ny høyesterettsdommer så mye: Han vil sette preg på politikken i en generasjon fremover.

Det er første gang siden 1968 at et forslag til ny høyesterettsdommer blir rammet av en filibuster.

Men det betyr ikke at Gorsuch ikke blir valgt som en av de ni medlemmene av Høyesterett. Mitch McConnell, som leder republikanerne i Senatet, bekreftet indirekte i helgen at han kommer til å endre på reglene for hvordan høyesterettsdommere blir valgt.

– Dommer Gorsuch kommer til å bli bekreftet. Måten det skjer på, er opp til minoritetspartiet, sa McConnell i et intervju med Fox News på søndag.

Får trolig jobben uansett

Dermed blir trolig 49-åringen bekreftet som ny høyesterettsdommer på fredag. Han overtar plassen etter sin mentor Antonin Scalia, som døde i februar i fjor.

Republikanerne lykkes i fjor i å forhindre at Obamas valg til etterfølger, Merrick Garland, ble godkjent av Senatet.

Dette er en av hovedgrunnene til at demokratene nå kjemper så hardt mot Neil Gorsuch, men flere senatorer har også påpekt at de misliker beslutninger han har fattet tidligere i sin karrière som dommer.

Gorsuch ble mandag kveld, norsk tid, godkjent av justiskomiteen i Senatet med 11 mot 9 stemmer.

Fox News Sunday

Republikanerne, som har et flertall i Senatet med 52 av de 100 plassene i dette øvre kammeret i den lovgivende forsamlingen, kan nemlig stemme for å gjøre det umulig å bruke en filibuster i avstemminger som har med høyesterett å gjøre.

Dette er kjent som «the nuclear option» – atomløsningen – fordi det et såpass dramatisk virkemiddel at det kun bør brukes som en aller siste utvei.

Demokratene, da de hadde flertallet i Senatet, benyttet seg av «atomløsningen» i 2015 for å få gjennomslag for sine saker i andre spørsmål, og det er dermed lettere for republikanerne å gjøre det nå som et slags «takk for sist».

Les mer om

 1. Høyesterett
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Republikanerne, USA
 5. Demokratene, USA