Verden

Flybildene avslørte IS-massegraver i Irak og Syria

Minst 72 massegraver er funnet i områder som tidligere var kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak, mens 17 er funnet i Syria.

Bildet til venstre er tatt 13. november 2015 og er satt ved siden av et tidligere bilde fra 17. juli 2014. Hjulspor og graving er et av bevisene som AllSource Analysis hevder at viser en massegrav i nærheten av fengselet Badoush i Irak. Foto: TT / NTB Scanpix

 • NTB

Associated Press (AP) har dokumentert og kartlagt massegravene, som inneholder fra tre til hundrevis, om ikke tusenvis av drepte.

Dokumentasjonen er gjort gjennom det AP beskriver som eksklusive intervjuer, forskning og satellittbilder.

Selskapet AllSource Analysis har gjort undersøkelser for AP.

Tusenvis av døde fra jesidi-folket

– Det er i realiteten ikke gjort noe forsøk på systematisk å dokumentere de forbrytelsene som har funnet sted, på å samle beviser eller på å sikre at massegravene blir identifisert og beskyttet, sier Naomi Kikoler fra Holocaust Museum i Washington.

Hun besøkte nylig området, der særlig den religiøse minoriteten jesidi-folket fikk lide da IS rykket inn.

 • FN har de siste årene gitt millioner av dollar i støtte til firmaer og personer som er tett knyttet til Syrias omstridte president Bashar al-Assad, skriver The Guardian.

Les om hvem som har mottatt penger her.

Etterforskningen viser at Sinjar-fjellet i det nordlige Irak er ett av stedene som er fylt av massegraver. Massakren på jesidi-folket i Sinjar i august 2014 var den første som IS gjennomførte da de startet offensiven.

– De begynte å skyte over hodene våre. Vi var så mange og ble tvunget til å legge oss ned på bakken. Da sa min onkel at vi skulle løpe alt vi kunne, forteller Talal Murat, som overlevde massakren, skriver NRK.

Antall døde varierer i analysen på mellom 5.200 og 15.000.

Et før og etter-bilde like ved Badoush-fengselet,i nærheten av den irakiske byen Mosul, indikerer ifølge eksperter indikerer hvor en annen av massegravene ligger.

Satellittbildene viser at IS har gravd i en ravine som går langs veien fra fengselet. Mer enn 600 innsatte ble drept, ifølge gjennomgangen.

 • I september 2014 ble IS anklaget for ha begått en massakre i Badoush-fengselet.

Det gikk hardest ut over innsatte sjia-muslimer.

For farlig

16 av massegravene i Irak ligger i området der sikkerhetssituasjonen gjør det for farlig å åpne dem.

Satellittbilder har bidratt til å kaste lys over massakrene som har funnet sted i de IS-kontrollerte områdene, men hvor mange ofre mange av gravene skjuler, vet ennå ingen.

Traumatiserte overlevende har bidratt med noen opplysninger, og IS selv har ikke gjort noe forsøk på å skjule sine ugjerninger. Islamistgruppa har filmet mange av massakrene og brukt dem aktivt i sin propaganda.

Et stort antall massegraver er funnet i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria. Tusenvis av ofre ligger i gravene. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: STRINGER / X80002

Massakrerte fanger

Over 600 tidligere innsatte fra Badoush-fengselet i utkanten av Mosul ligger trolig i en av massegravene som nå er oppdaget, men ingen vet med sikkerhet.

Også i Syria har Associated Press kartlagt 17 massegraver i områder tidligere kontrollert av IS.

Den ene massegraven der viste seg å inneholde flere hundre drepte fra én og samme stamme, men også i Syria gjør krigen det vanskelig å åpne massegravene og kartlegge omfanget av massakrene.

 • Flere terroraksjoner er avverget i Europa takket være politi- og etterretningsinnsats.

**I ett tilfelle fikk en av terroristene kalde føtter. Han ville ikke at datteren skulle huske familien som en som sto bak terror. Les her hva han gjorde**.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. Etterforskning

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Synet av døde barn fra en massegrav ble for sterkt – den irakske soldaten måtte ta en pause

 2. VERDEN

  Søsteren Sadaa (14) forsvant under krigen mot IS. Hun er én av 25.000 savnede.

 3. VERDEN

  – Hundrevis av IS-medlemmer kan ha blitt henrettet uten lov og dom

 4. VERDEN

  Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. – Nå bruker jeg deres egne knep mot dem.

 5. VERDEN

  Assad og Amjad var 12 år gamle da de ble kidnappet. Slik ble de dødelige våpen for IS.

 6. VERDEN

  IS-slavene skal hjelpes hjem. Men noen av barna får ikke bli med.