Verden

Derfor tilspisser konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia seg nå

Er det Saudi-Arabias nye konge eller atomavtalen med Iran som har skylden for de nye konfliktene mellom Iran og Saudi-Arabia?

Det begynte å brenne i Saudi-Arabias ambassade i Teheran etter at demonstranter kastet bensinbomber på ambassadebygningen. Foto: Mohammadreza Nadimi/ISNA/AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Den siste krisen mellom sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia ble utløst av henrettelsen av den opprørske sjiamuslimske religiøst lærde Nimr al-Nimr den 2. januar. Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei reagerte med å true med «hellig hevn». Under en demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Teheran ble det kastet steiner og bensinbomber mot ambassaden og deler av ambassaden tok fyr. Saudi-Arabias konsulat i byen Mashhad ble også angrepet.

Iran har pågrepet 40 av demonstrantene og Irans president Hassan Rouhani anklaget dem som sto bak for å være ekstremister.

Det var ikke nok til å blidgjøre Saudi-Arabia. Søndag kveld kuttet de alle diplomatiske forbindelser med Iran. Saudi-allierte Bahrain og Sudan har også kuttet forbindelsene, mens De arabiske emiratene nedgraderte sine forbindelser.

Et saudisk styre under press

Den raske tilspissingen av det dårlige forholdet mellom de regionale stormaktene Saudi-Arabia og Iran vekker bekymring og blant annet EU har forsøkt å roe gemyttene.

Bjørn Olav Utvik

Men hvorfor kommer denne tilspissingen nå? De sterke reaksjonene på henrettelsen av Nimr al-Nimr var forutsigbare, skriver tenketanken Soufan Group.Saudi-Arabia har lenge vært bekymret over en økende iransk innflytelse i regionen, forklarer professor Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo. Ikke minst etter at den amerikanske invasjonen i Irak åpnet for at et Iran-vennlig regime tok over i Bagdad.

Den bekymringen økte etter at Barack Obama og verdens stormakter ordnet en atomavtale med Iran. Sett fra saudiernes ståsted risikerer de at et regime som «eksporterer våpen og eksplosiver og står bak terrorceller» slipper unna internasjonale sanksjoner.

Saudi-Arabias krig i Jemen fortsetter:

Les også

Saudi-Arabia: Våpenhvilen i Jemen oppheves

En advarsel til opposisjonen hjemme?

Men henrettelsen av Nimr al-Nimr har ikke nødvendigvis vært et kalkulert trekk fra Saudi-Arabia for å trappe opp konflikten med Iran, påpeker Utvik.

— Nimr var én av 47 henrettede og 42 av dem som ble henrettet, var militante sunnimuslimer. De kan ha hatt et behov for å sende en sterk advarsel til jihadsympatisører. Av innenrikspolitiske årsaker kan de har lagt til noen sjiamuslimer, sier Utvik.

Men hvis Riyadh måtte regne med sterke reaksjoner i den sjiamuslimske verden, hvorfor valgte de da å henrette Nimr al-Nimr?

Også Saudi-Arabia merker de lave oljeprisene:

Les også

Prissjokk på bensin for sjeikene: Må betale over to kroner literen

Uerfarne ledere kan ha tatt en sjanse

Det kan ha vært et sjansespill fra en noe uprøvd saudisk ledelse. Den siste konflikten illustrerer Saudi-Arabias nye aggressivitet under kong Salman, skriver AP. Salman har byttet ut mange viktige ledere, og gjort sin unge sønn Mohammad bin Salman al Saud (30) til forsvarsminister og andre tronfølger.

— Oljeprisen er lav, krigen i Jemen går ikke bra og misnøyen er stor. Regimet kan ha følt et sterkt behov for å skremme opposisjonelle både på sunni- og sjiamuslimsk side. Det kan være at de oppnår ønsket effekt, men det kan også slå feil, sier Utvik.

Konsekvensen kan være at håpet om en fredsavtale i Syria får seg en knekk. I Libanon skriver lokale aviser at det blir vanskeligere å bli enig om en ny president i Libanon. Tidligere har både Iran og Saudi-Arabia tatt til orde for en maktdeling.

Twitter: @tor_arnea

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Iran
 3. Saudi-Arabia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Libanon til Saudi-Arabia: – Kan vi få tilbake statsministeren vår?

 2. VERDEN

  Han vil la kvinner kjøre og åpne kinoer. Men er Saudi-Arabias mektige kronprins egentlig en reformator?

 3. VERDEN

  Hvilket arabisk land blir det neste til å inngå en avtale med Israel?

 4. VERDEN

  Trump skaper håp og frykt i Golfstatene

 5. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 6. VERDEN

  Den diplomatiske krisen i Gulfen kan flytte styrkeforholdet i hele Midtøsten. Her er vinnere og tapere.