Verden

Drapet på Lene Sand i Berlin: – Burde vært tiltalt for overlagt drap

– Mannen som så brutalt drepte Lene Sand, burde vært tiltalt for overlagt drap – mord på tysk - og ikke for vanlig drap, mener bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger. To menn møter torsdag for retten etter drapet på den 36 år gamle kvinnen fra Mandal i Berlin i fjor sommer.

-Drapet på Lene Sand er så brutalt at tiltalen burde ha gått ut på overlagt drap, eller mord, som er den tyske betegnelsen, sier bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger. Han prosederer saken for de pårørende i Berlins kriminaldomstol.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Drapet på den norske kvinnen omtales i tyske medier som det mest groteske av de drøyt 100 drap som ble utført i den tyske hovedstaden i fjor.

En langvarig etterforskning endte med at Sands chilenske venn ble pågrepet i Mexico og utlevert til Tyskland.

Etter at Lene Sand ble knivstukket og drept i kunstnerlokalet Paradise Kultur Raum i den slitne bydelen Wedding, skal de to 39 år gamle mennene som nå sitter på tiltalebenken i Kriminaldomstolen i Berlin, ha drukket seg fulle mens Lene Sand lå død i rommet ved siden av.

Den 36 år gamle Lene Sand fra Mandal ble drept i dette kunstgalleriet i Berlin natten mellom 2. og 3. juni i fjor. To menn må nå møte for retten etter drapet.

Skiftet parkett og malte veggen for å skjule blodspor

Ifølge påtalemyndigheten skal de to i dagene etter drapet ha begynt å skifte ut parketten som var full av blod. Blodet hadde likevel trengt ned i betonggulvet under og ga dermed politiet viktige spor.

De to mennene skal også ha malt veggene, for å skjule spor av blod.

Drapet på Lene Sand i Berlin: Tiltaltes venn skal ha hjulpet til med å skjule drapet. Nå er også han tiltalt

– Drept på brutalt og kaldblodig vis

– Lene Sand ble drept på brutalt og kaldblodig vis. Hun var alene, og hun var forsvarsløs. Omstendighetene rundt drapet og det som skjedde etterpå, er så alvorlige at tiltalen burde ha gått ut på mord – overlagt drap, sier Lundevall-Unger.

Strafferammen for det som i Tyskland regnes som mord, er livstidsfengsel. Drapsparagrafen som den 39 år gamle chilenske mannen er tiltalt etter, har en minstestraff på fem års fengsel. I særdeles skjerpende tilfeller kan det idømmes livstids fengsel.

Den norske advokaten bistår Lene Sands etterlatte og vil prosedere saken på vegne av dem i retten i Berlin.

Flere dager etter at hun ble drept, ble Lene Sand lagt i en trillekoffert og tatt med på S-banen fra stasjonen Wedding. Ni stasjoner unna ble hun kastet i elven Spree. Ringbanen som ble brukt, er Berlins travleste kollektivforbindelse.
Drap på norsk kvinne i Berlin snart for retten

– Jeg regner med at det gjennom vitneavhør og øvrig bevisførsel vil komme frem forhold som vil vise at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, sier bistandsadvokat Lundevall-Unger.

Den norske advokaten har også tysk advokatbevilling og kan dermed prosedere saken for den tyske domstolen.

– Ventetiden en ekstra belastning for familien

– Den lange ventetiden, et komplisert og fremmed rettsystem og byråkratiske problemer mellom Norge og Tyskland har vært en ekstra belastning for familien, sier han.

– Flere av de pårørende ønsket egentlig å være til stede i rettssalen. Men påkjenningen ved tapet av datter og søster har vært så stor at ingen av dem i denne omgang makter å være til stede. De ser likevel frem til at drapet på deres kjære nå skal behandles av retten, og slik at de skyldige får sin straff, sier advokat Lundevall-Unger.

Venninne av sørlandskvinnen (36) som ble funnet drept i koffert: - At dette har skjedd, er helt uvirkelig
Lene Sand ble drept med syv knivstikk. Drapet på den norske kvinnen omtales i Berlin som det mest groteske og brutale som skjedde i byen i 2015.

– Ikke grunnlag for å ta ut tiltale for overlagt drap

– Påtalemyndigheten mener at det bare er grunnlag for å ta ut tiltale for drap, ikke for overlagt drap, sier statsadvokat Martin Steltner i Berlin.

Den 39 år gamle mannen som er tiltalt for selve drapet, hadde et forhold til Lene Sand.

Døde av stikk i hjertet

– Påtalemyndigheten mener at det denne kvelden oppstod en krangel mellom de to. Ifølge tiltalen ble Lene Sand slått ned, holdt nede i gulvet og deretter stukket syv ganger med kniv. Ett av stikkene skal ha truffet hjertet og var dødelig, sier dommer og pressetalskvinne Lisa Jani i kriminaldomstolen i bydelen Moabit.

Ved denne domstolen føres alle straffesaker fra de 11 tingrettene i Berlins bydeler, rundt 60 000 i året.

Det mest groteske drapet i Berlin i fjor

Flere av de tyske mediene har omtalt drapet på Lene Sand som det mest groteske drapet som ble utført i Berlin i fjor.

Bakgrunnen er både måten den norske kvinnen ble drept på, men også at hun trillet inn på ringbanen og tatt med ni stasjoner før hun ble dumpet i elven Spree.

Den tiltalte har ikke sagt noe om tiltalen og anklagene mot seg. At tiltalte tier, er vanlig i tyske drapssaker.

En venn av tiltalte, også 39 år gammel, er tiltalt for å ha motarbeidet rettsvesenet og for å ha forsøkt å hindre oppklaringen av en straffesak og for å ha hjulpet til med å fjerne den drepte.

Mannen skal ha avlagt en omfattende tilståelse og var også øyenvitne til drapet.

Bakgrunn: - Drept norsk kvinne funnet i koffert i Berlin

Begge de tiltalte vil få tilbud om å forklare seg etter at tiltalen mot dem er lest opp. Først i retten blir det klart om de ønsker å gjøre bruk av denne retten.

Aftenposten har forgjeves forsøkt å få kommentar fra de tiltaltes forsvarere.

Mann pågrepet i Mexico for drap på norsk kvinne

Les mer om

  1. Drap
  2. Berlin