Slik har kuppforsøket endret Tyrkia

Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i juli har myndighetene strammet grepet. Disse tallene viser hva som har skjedd.

Innbyggerne i Ankara hopper på en stridsvogn lørdag morgen den 16. juli i et forsøk på å stoppe den fra å rykke frem. Kuppforsøket mislyktes og siden har myndighetene arrestert flere titall tusen personer.

I etterkant av kuppforsøket i Tyrkia fredag 15. juli har president Recep Tayyip Erdogan gjennomført en rekke tiltak. Den 20. juli erklærte han en unntakstilstand som skulle vare i tre måneder.

Tusenvis av akademikere, journalister, dommere og offentlig ansatte er blitt sparket, suspendert eller fengslet.

Det nøyaktige antallet mennesker i denne kategorien har variert, men få dager etter kuppforsøket, var tallet over 50 000, ifølge BBC.

– Har endret tyrkisk politikk i overskuelig fremtid

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og postdoktor ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, svarer slik da han blir bedt om å beskrive situasjonen i Tyrkia fem uker etter kuppforsøket

– Kuppforsøket er en hendelse som har endret tyrkisk politikk i overskuelig femtid. Med det i mente er det en situasjon nå der man har en normalisering.

– Folket har vennet seg til en del av situasjonen og for dem det ikke angår direkte, som ikke har mistet jobbene sine, sitter i fengsel eller fått familiemedlemmer eller venner drept i kuppet, virker situasjonen nå påfallende normal, sier Wigen.

President Recep Tayyip Erdogan under et krisemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet 20. juli, fem dager etter kuppforsøket. Samme dag ble det erklært unntakstilstand.

Endringene i tall

Den britiske avisen The Guardian har laget en oversikt over tallene etter kuppforsøkt basert på offentlig tilgjengelig materiale fra ulike kilder pr. 19. august.

Skadede og døde

Tyrkiske soldater passer på tilhengere av president Erdogan på Taksim-plassen i Istanbul dagen etter det mislykkede kuppet.

Ifølg tyrkiske myndigheter skal 173 av de 240 som mistet livet i kuppforsøket ha blitt drept av skuddvekslinger i Istanbul eller Ankara.

Over 2000 skal ha blitt skadet i angrepet.

  • Fire grunner til at situasjonen i Tyrkia er svært ustabil. Les her.

Arrestasjoner

Ifølge Guardian er over 40 000 statlige ansatte pågrepet siden kuppforsøket. Over 20 000 av disse er formelt arrestert. 4262 venter på en avgjørelse om de skal arresteres eller løslates.

  • Over 6000 soldater er arrestert.
  • Over 2000 dommere er arrestert.
  • Over 2000 offiserer fra militæret er arrestert (inkludert 157 generaler).
  • Nesten 3000 politifolk er arrestert.

Fått sparken og mistet jobben

21. juli: Tilhengere av regjeringen og Recep Tayyip Erdogan tok til gatene etter det mislykkede kuppforsøket.

Flere tusen mennesker har fått sparken og mistet jobbene sine etter kuppforsøket.

Ifølge tallene Guardian har sammenstillt, har 6000 helsearbeidere mistet jobben.

Det samme gjelder over

  • 5000 akademikere.
  • 3500 dommere
  • 3000 soldater

Ifølge The Guardian har i tillegg 80.000 personer blitt suspendert fra jobbene, inkludert mange lærere og akademikere.

Nesten 2000 skoler er stengt og det samme gjelder over 1000 organisasjoner.

Mener Erdogan er mer populær enn på lenge

– Folk som før var mot ham, ser på ham som en god og viktig leder som har vært offer for andres feilgrep. Jeg mistenker imidlertid at denne populariteten og at opposisjonspartiene støtte til ham er et forbigående fenomen, sier Einar Wigen.

Wigen mener den politiske endringen blant annet består i at tidligere motstandere av president Erdogan nå har sluttet opp om presidenten. Det gir igjen nye koalisjoner.

– Velgerkoalisjonen som støtter regjeringen og presidenten er annerledes nå enn før kuppet og tyrkisk politikk er i endring. Det er også tydelig at mange har sett at staten ikke er så sterk som den så ut og militæret er svekket, sier Wigen.

Han viser også til at myndighetene frykter økonomisk stagnasjon og har åpnet for privatisering av en rekke offentlige instanser.

– Dette er en endring av staten på linje med det Margaret Thatcher gjorde i Storbritannia, i retning av mer markedslogikk, sier Wigen.

– Regjeringen tilnærmer seg også Israel, lager vennskap med Russland og slipper kapitalismen friere. Dermed støter de fra seg islamistene, sier Wigen.

Han mener president Erdogan er mer populær i sitt eget land enn på veldig lenge.

– Folk som før var mot ham, ser på ham som en god og viktig leder som har vært offer for andres feilgrep. Jeg mistenker imidlertid at denne populariteten og at opposisjonspartienes støtte til ham er et forbigående fenomen. Det kan se ut som at de har overvurdert hvor lenge det vil vare, sier Wigen.

Her kan du lese flere saker om kuppforsøket i Tyrkia:

Les også

Konfliktene tårner seg opp mellom Tyskland og Tyrkia

Les også

Tyrkia avsetter over 2000 polititjenestemenn

Les også

– Det er klare grenser for hva slags tiltak Tyrkia kan iverksette

  • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto deler sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.