Verden

EU-kommissær truer med prosess hvor Polen kan miste stemmeretten i EU

Den omstridte loven hvor finansministeren skal bestemme hvem som skal være sjef for statlig TV og radio, får EU-topper til å reagere kraftig.

Günther Oettinger er EUs kommissær med ansvar for blant annet digital økonomi og det digitale samfunnet.
  • Arild Færaas

Polens konservative regjering fikk i romjulen kontroll over statlige medier etter at nye lover ble hastevedtatt.

Ifølge de nye lovene blir dagens sjefer for de statlige radio— og TV-selskapene sparket med umiddelbar virkning. Sjefene skal heretter kunne både utpekes og sparkes av finansministeren.

Dette har ført til kraftige reaksjoner, både i Polen og i resten av Europa. EU-parlamentets president Martin Schulz har tidligere gått ut med så kraftig kritikk at Polens statsminister har krevd en unnskyldning.

Vil bli tema i EU

Og i et intervju med Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung sier EU-kommissær Günther Oettinger at det nå er mye som taler for at EU formelt vil vurdere å aktivere sin «rettsstatsmekanisme» og sette Warszawa under tilsyn.

Dette vil bli tema under EU-kommisjonens neste møte 13. januar forteller han.

Dersom EU velger å bruke denne mekanismen, vil det i ytterste fall kunne bety at Polen vil bli fratatt sine stemmerettigheter i det folkevalgte parlamentet og i rådet hvor representanter fra alle regjeringene sitter.

— Vår store bekymring er at den statlige kringkastingen kan miste sin funksjon – nemlig å gi borgerne uavhengig informasjon, sier Oettinger, som er Tysklands EU-kommissær.

Slik går det når den nye regjeringen har rent flertall i parlamentet:

Les også

Polen innskrenker pressefriheten – sparker TV- og radiosjefer

Slik forsvarer polakkene loven

Den polske regjeringen har forsvart sin nye medielov. Ifølge nyhetsbyrået AP har en talsmann for Polens president Andrzej Duda sagt at det var nødvendig fordi statskanalene under den forrige EU-vennlige regjeringen var svært ensidige til fordel for dem.

— Ikke en eneste EU-kommissær eller EU-parlamentsmedlem uttrykte noen bekymring for det.

Etter den nye loven ble vedtatt, har også den polske regjeringen fått kraftig kritikk fra flere medieorganisasjoner i Europa.

Jaroslaw Kaczynski som leder Polens regjeringsparti løfter hånden for å stemme gjennom en lov som skal reformere Polens grunnlovsdomstol. Den loven sammen med den nye medieloven er svært kontroversiell både i og utenfor Polen. Til venstre sitter Polens statsminister Beata Szydlo

Etter det Aftenposten kjenner til har ikke EU brukt denne rettsstatsmekanismen på en slik måte som de nå vurderer å gjøre med Polen.Men etter at nå avdøde Jörg Haider fra det høyreradikale Frihetspartiet kom inn i regjering i Østerrike i 2000 førte det til at andre EU-land isolerte Østerrike. Men da var ikke regelverket, som EU-kommisjonen nå rasler med, på plass.

Bakgrunn:

Les også

Konservativ valgseier i Polen

Flere TV-profiler har sagt opp jobben

Som følge av den nye loven har både flere polske TV-sjefer og TV-kjendiser sagt opp jobbene sine i protest.

Den nye medieloven er ennå ikke trått i kraft, men Polens president Andrzei Duda, en alliert av det regjeringen Lov— og rettferdighetspartiet, forventes å godkjenne den om få dager.

Den nye regjeringen har også gjort endringer i landets grunnlovdomstol. Disse endringene mener kritikere kan føre til at den demokratiske kontrollen i landet vil bli undergravd.

Les også

  1. Polen har 38 millioner innbyggere. 0,2 prosent er utlendinger.