Verden

- Situasjonen er desperat

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

En palestinsk FN-arbeider sitter klar med varer til Gazas befolkning. Områdets 1,5 millioner innbyggere mister nå tilgangen til drivstoff og andre essensielle varer etter at Israel har stengt grenseovergangen. Foto: AFP / SAIF DAHLAH

 • Halvannen million mennesker på Gaza er i ferd med å miste håpet. At Israel stengte grensen i dag betyr at de nå mister tilgangen på strøm og mat, sier en fortvilet FN-leder i området til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

- Vi skal slåss uten nåde

Israel stengte i dag grensen mot Gaza, noe som betyr at selv ikke bistand til områdets innbyggere slipper inn. Lederen for FNs bistandsarbeid på Gaza-stripen (UNRWA) fortviler over at situasjonen for innbyggerne har gått fra vondt til verre. — Dette er en ekstremt frustrerende situasjon. Vi kan ikke gjøre annet enn å se på at mennesker blir redusert til kun å tenke på å overleve, sier han til Aftenposten.no. Han sier at den første konsekvensen av grensesperringen er at den allerede prekære drivstoffmangelen i Gaza nå blir mye verre. - De siste syv månedene har innbyggerne hatt strøm kun noen få timer om dagen. Hvis denne grensesperringen fortsetter, blir hele Gaza mørklagt. Dette betyr blant annet at sykehusene blir iskalde fordi generatorene deres bare har kapasitet til å drive de mest essensielle lysene og maskinene i gang, sier Ging. Han legger til at det er rundt to plussgrader i området nå. - Da kan du jo tenke deg selv hvor kaldt det blir for pasientene, sier han. Siden tirsdag har minst 30 mennesker i Gaza blitt drept av israelske angrep. Samtidig har palestinerne avfyrt rundt 150 raketter mot det sørlige Israel. Statsminister Ehud Olmert varslet i går at han vil bekjempe de palestinske opprørerne "uten nåde". I går kveld ble det klart at ett av tiltakene for å bekjempe volden var å stenge grensen til Gaza.

Sultne skolebarn

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon oppfordret i dag Israel til å gjenåpne grensene slik at de nødvendige varene kommer inn. Men israelske myndigheter har varslet at grensen vil være stengt i flere dager. - Jeg forstår at det er ekstremt kompliserte prosesser som skal til for å skape fred i dette området. Men å straffe sivilbefolknignen i Gaza på denne måten har ingen annen effekt enn å skape fortvilelse og sinne, sier Ging, som også klager over at organisasjonen hans mangler penger til å hjelpe alle dem som trenger det. Han bruker skolebarna i området som et eksempel. - Det er 200.000 skolebarn her. De fleste kommer sultne til skolen fordi foreldrene ikke har råd til å gi dem mat. Og vi har ikke råd til å gi dem vitaminrike kjeks, selv om vi ønsker å gjøre det. Dermed får de ikke konsentrert seg om skolegangen. Det skapes nå en generasjon palestinere her som ikke har noe av den ballasten de trenger for å skape en bedre fremtid for hverken seg selv eller andre, sier Ging.

- Desperat situasjon

FN-lederen mener at Israels seigpining av sivilbefolkningen på Gaza-stripen er et direkte brudd med internasjonale avtaler og lovverk. - Og disse sanksjonene bidrar til en svært negativ voldsspiral. Vi kan ikke tilby befolkningen noe håp om at ting skal bli bedre. Og når folk mister håp, tyr de til ekstreme virkemidler. Vi er nødt til å være veldig, veldig bekymret over den stemningen som nå brer seg i Gaza, sier Ging. Rundt 80 prosent av befolkningen i Gaza er direkte avhengige av hjelp fra UNRWA. - Det er en desperat situasjon, sier Ging. - Og den ble mye verre i dag.

John Ging leder FNs bistandsarbeid på Gaza-stripen. Han fortviler over den humanitære situasjonen i området. Foto: AFP / SAID KHATIB

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I fjor ble innbyggerne i Sør-Syria lovet fred. Nå angriper Assad.

 2. VERDEN

  Rabbiner kritisk til Trumps flytting av ambassaden, men tror likevel på fred

 3. VERDEN

  Søreide fikk se håpløshet, strømmangel og kloakk som renner urenset ut i havet

 4. DEBATT

  Gazas barn er også Israels ansvar

 5. VERDEN

  Egypt åpner grenseovergang til Gazastripen

 6. VERDEN

  Slik så det det ut fredag, til uken ventes det trøbbel for alvor