Her viser Iran styrke

Prøveskytninger av raketter onsdag skal vise landets beslutningskraft overfor fiender, sier general.

Les også: Iran gjennomførte onsdag en prøveoppskytning i Persiabukta av det de kaller en «ny versjon» av raketten Shahab-3. Shahab 3-rakettene har en rekkevidde på 2000 kilometer. Det betyr at de kan ramme Israel og amerikanske baser i Gulf-området. I alt skjøt Iran opp ni raketter onsdag. Oppskytningene kommer kun én dag etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad uttalte at han ser det som usannsynlig at landet vil havne i en væpnet konflikt med Israel eller USA, og bidrar til å svekke en eventuel avspennende effekt av uttalelsen. Se video av oppskytingen hos BBC

Rekkevidde på 2000 kilometer

Den iranske generalen Hossein Salami sier ifølge International Herald Tribune at prøveoppskytningen ble gjennomført for «å vise styrke og beslutningskraft overfor fiender som i de siste ukene ved et ubehagelig språk har truet Iran.» — Vi skyter opp disse rakettene til ære for Iran, for å vise at dette kun er en liten del av Irans kapasitet og defensive makt, sier Salami. Dette er ikke første gangen Iran tester Shahab-3-raketter, men dagens politiske kontekst gjør at dagens prøveoppskytinger tillegges større betydning internasjonalt.

USA fordømmer

Iran nekter å gi etter for internasjonalt press for å avslutte sitt atomprogram, som USA og Israel mener har militære formål. De har gjort det klart at de ikke vil akseptere at Iran skaffer seg atomvåpen. USA fremholder at de er innstilte på en diplomatisk løsning på konflikten, men militære angrep blir ikke utelukket. USA fordømmer i dag de iranske prøveoppskytingene, og ber myndighetene om å gi opp sitt rakettprogram. - Iran bør avstå fra ytterligere rakettester hvis de ønsker å oppnå verdens tillit, sier talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe.

- Forbereder angrep

I juni var flere enn 100 israelske jagerfly var involvert i

Les også

- Israel øver på Iran-angrep

. Øvelsen ble gjennomført for å forberede Israel på et angrep mot Irans atomanlegg, sier amerikanske kilder til avisen New York Times. Den prisvinnende gravejournalisten Seymour M. Hersh skriver i en omfattende artikkel i The New Yorker denne uken at USA nå har trappet opp hemmelige operasjoner i Iran.