Verden

Tvilsom datasikkerhet

De har ansvaret for USAs sikkerhet, men egen datasikkerhet har vært tvilsom.

President Bush har møte med toppene i Department of Homeland Security. Datasikkerheten hos de som skulle stelle med sikkerhet får nå kritikk.
  • Kurt Haugli

800 hackerangrep, virusangrep og sikkerhetsbrudd har rammet datasystemene til USAs Department of Homeland Security (DHS).

Passordtyveri

Det forteller ansatte i departementet til Kongressen. Department of Homeland Security ble opprettet etter WTC-angrepene i 2001.

I ett tilfelle ble det funnet programvare som kunne stjele passord og filer på to interne datasystemer hos DHS, melder nyhetsbyrået AP.

Men det er ikke bare DHS sentralt som har hatt problemer med ubudne gjester i sine nettverk.

Datamaskiner hos både Kystvakten (Coast Guard) og direktoratet for transportsikkerhet (Transportation Security Administration) har også vært infisert med direkte farlig programvare. Begge er offentlige etater som er organisert under DHS.

Maskiner forsvunnet

Det er snakk om programmer som har tatt plass innenfor de sikre områdene og derfra har forsøkt å kommunisere med datamaskiner utenfor de sikre områdene.

Flere bærbare maskiner er forsvunnet og nettsteder som drives av offentlige organisasjoner har vært utsatt for "vellykkede" hackerangrep.

Tapt troverdighet

Kongressmannen Bennie Thompson fra demokratene hevder at DHS og de andre offentlige institusjoner er i ferd med å miste troverdigheten.

Han tror ikke at det er mulig å få bedrifter og private organisasjoner til å tenke datasikkerhet etter dette.

— Det som departementet selv gjør på sine egne maskiner viser med all tydelighet at budskapet ikke når frem, sier Thompson til AP.

Innbruddene i departementets maskiner fant sted i årene 2005 og 2006.