Verden

Demokrater vil heve forventningene til Palin

<strong>ST. LOUIS (Aftenposten.no):</strong> Etter noen uheldige TV-intervjuer, er det knyttet stor spenning til Palins opptreden i nattens debatt.

Visepresidentkandidat Sarah Palin har gitt republikanernes valgkamp et frisk pust med sin folkelighet og energi.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Den folkelige Sarah Palin mot den gamle, grå ringreven Joseph Biden blir nattens råeste eventyr. Helt frem til de to går på podiet klokken 03.00 natt til fredag norsk tid, briefes og trimmes de av teamene til de to presidentkandidatene. Palin, som har vært på treningsleir på John McCains ranch, skal lære å holde munn om det hun ikke vet noe om. Biden skal lære ikke å si for mye om alt det han vet mye om. Det er Washington-universitetet her i St. Louis som er vertskap for dette politiske showet. Dette universitetet har lang tradisjon for å huse TV-debatter mellom presidentkandidater og mellom visepresidentkandidater. Det store spørsmålet er om Palin kan gjøre noe i denne debatten for å sette fart i kampanjen til John McCain. Barack Obama har styrket seg på de siste meningsmålingene. Hun er et naturtalent, og har skapt entusiasme over hele landet, selv om den første forelskelsen ser ut til å ha kjølnet noe.

Spill om forventninger

I mediene de siste dagene har mye handlet om det såkalte «forventningsspillet». Når TV-seerne har lave forventninger til en kandidat, skal det mindre lar de seg lettere imponere. Karl Rove lyktes så til de grader med å senke forventningene til George W. Bush i 2000, at republikanernes kandidat imponerte mange bare ved å snakke sammenhengende. Palin har så langt gitt noen få omfattende intervjuer. De har ikke bare har vært vellykkede. Blant annet har hun avslørt at hun ikke kjenner innholdet i den såkalte «Bush-doktrinen» om preventive kriger. Spenningen er stor når hun for første gang skal ut i åpent terreng og debattere. Lederen for Obamas valgkamporganisasjon, David Plouffe, har gjort det han kan for å heve forventningene til Palins opptreden. — Enhver som ser noen av hennes tidligere debatter, vil bli imponert av hennes dyktighet. Hun har opptrådt veldig, veldig bra, sier Plouffe, ifølge Politico.com.

Mindre arrangement

Debattene mellom presidentkandidatene selv er større arrangementer, men det er antatt at mer enn 2000 mediefolk fra mer enn 60 land vil være til stede for å dekke denne begivenheten. Det er første og eneste debatt mellom visepresidentkandidatene i denne valgkampen. Presidentkandidatene har to debatter igjen, 7. og 15. oktober. Hundrevis av frivillige pusser nå på siste finishen. Mediefolk som ikke orker å gå de 200 meterne fra innsjekking til pressesenteret, hentes av studenter i golfbiler. Studentene er pålagt ikke å svare på spørsmålet om hvem de vil stemme på ved valget. Mediefolkene har fått tilbud om seminar om visepresidentens rolle for å slå ihjel tiden til debatten starter. Sikkerhetsvaktene byttes ut med Secret Service torsdag. Da stenges også veiene rundt universitetsområdet. Alvoret er i gang. En hær av informasjonsfolk er på plass. De vil proklamere at deres kandidat vant. Det er slike som kalles «spindoktorer».

Angriper mediene

I oppkjøret til TV-debatten har Palin spilt ut et kort som republikanerne tidligere har hatt hell med. Onsdag startet Palin å berede grunnen for sitt forsvar. Politiske observatører her i USA har de siste ukene gitt henne tøff medfart. Etter de ikke helt heldige TV-intervjuene, har selv folk som står henne politisk nær, ment at hun ikke er kvalifisert for jobben. Palins forsvar er at hun ikke er populær blant mediefolk i de store avisene og TV-stasjonene, fordi hun i for stor grad er en vanlig amerikaner. I likhet med den politiske eliten i landet, liker ikke journalisteliten vanlige folk. Dette er en forsvarslinje som vanligvis slår an i det amerikanske folkedypet. Når kommentatorer natt til fredag og utover i uken analyserer hennes innsats, vil mange tenke at de er ute etter å ta henne. Valgkampteamene har forhandlet seg frem til enighet om hvordan debatten skal skje. Debatten ledes av Gwen Ifill og vil vare 90 minutter.

Les også

  1. Kvinner og krise sender Obama i ledelsen

  2. Avgjørende test for Palin

  3. Debatten forkortes for Palin