Biden presser Putin til å slå ned på angrep med løsepengevirus
En rekke dataangrep mot amerikanske bedrifter har satt samfunnskritiske funksjoner ut av spill i hele verden. Nå truer Biden med motangrep dersom ikke Russland tar affære.
De siste månedene har det vært flere omfattende hackerangrep mot samfunnskritiske mål i USA og Europa. Hackerne bruker virus til å sette datasystemer ut av spill og krever løsepenger for å gi fra seg kontrollen. Ifølge amerikanske myndigheter og datasikkerhetseksperter er angrepene utført av kriminelle nettverk i Russland.
Amerikanske myndigheter sier at de ikke har informasjon om at russiske myndigheter var involvert i forrige ukes massive angrep på IT-bedriften Kaseya i Florida. USA forventer imidlertid at Russland tar ansvar for å slå ned på hackergrupper som opererer i landet.
Problemet ble først diskutert i et møte mellom Biden og Putin 16. juni i Genève. Der advarte Biden om at USA vil iverksette motangrep dersom Russland ikke rydder opp.
Biden er optimistisk
I en timelang telefonsamtale mellom de to presidentene sist fredag, skal Joe Biden ha gitt uttrykk for utålmodighet med å løse problemet, skriver Reuters. Da snakket de sammen på telefon i en times tid.
– Jeg gjorde det veldig klart for ham at USA forventer at når et dataangrep kommer fra hans land, selv om angrepene ikke er sponset av staten, forventer vi at de handler hvis vi gir dem nok informasjon, sa Biden.
Biden sier de to regjeringene har satt opp en direktelinje for å kommunisere med jevne mellomrom «når hver av oss tror det skjer noe i det andre landet som berører vårt hjemland».
– Jeg er optimistisk, sa Biden.
USA har ikke sagt hvordan de planlegger å svare på angrepene, men Biden hintet om digital gjengjeldelse hvis ikke russerne samarbeider.
På spørsmål fra en Reuters-journalist om det er aktuelt å angripe russiske servere som blir brukt i angrepene, smilte Biden og sa: – Ja.
De to landenes myndigheter er derimot uenige om hvorvidt USA formelt har søkt Russland om hjelp til å stoppe angrepene.
En høytstående statsansatt i Bidens administrasjon sier til Reuters at eventuelle gjengjeldelser kan komme snart.
– Vi kommer ikke til å signalisere hva disse handlingene vil være konkret. Noen av dem vil være tydelige og synlige, andre ikke. Men vi forventer at de vil finne sted i dagene og ukene fremover, fortalte vedkommende til journalister.
Rammet Coop-butikker
Løsepengevirus er blitt brukt til å lamme tusenvis av amerikanske organisasjoner og bedrifter over hele verden og har satt i gang en rekke profilerte kriser.
Fredag 2. juli havarerte Coops kassesystem i Sverige. Alle butikkene måtte holde stengt forrige helg. Det var et resultat av angrepet på Kaseya, som tilbyr IT-systemer til minst 200 amerikanske bedrifter som også ble rammet.
Den russiske hackergruppen REvil har tatt på seg ansvaret for angrepet, og har krevd 600 millioner kroner for å frigi datasystemene.
Brett Callow, som er ekspert på løsepengevirus, sier at han ikke kjenner til noe annet angrep som er like omfattende.
Han sammenligner det med SolarWinds-angrepet i desember da en rekke bedrifter og statlige organer i USA ble angrepet. USA har anklaget Russland for å stå bak angrepet.
Løsepengevirus har også rammet sykehus i Irland, kjøttleveranser i Australia og drivstofforsyning i USA. Sistnevnte angrep første til drivstoffmangel, økte priser og panikkhamstring av bensin. Til slutt betalte selskapet Colonial Pipeline rundt 40 millioner kroner til hackerne.