Mange låst inne i brennende fabrikk – minst 52 mistet livet
Minst 52 mennesker døde i en brann i et anlegg for matproduksjon utenfor hovedstaden i Bangladesh, sier politiet. Brannvesenet sier utgangen var låst.
Brannen i Rupganj øst for Dhaka startet torsdag ettermiddag. Et døgn senere brant det fortsatt i fabrikken mens redningsmannskaper hentet ut omkomne. Brannmannskaper kjemper for å få kontroll over flammene som herjer i sjette og sjuende etasje.
– Når brannen er under kontroll, kan vi søke gjennom fabrikken. Da kan vi fastslå om det er flere døde, sier brannvesenets talsmann Debashish Bardhan. Han sier hovedutgangen fra fabrikken var låst, og at mange av dem som døde, var fanget på innsiden.
– I fjerde etasje var det stengte porter mot begge trappeoppgangene. Andre kolleger sier det var minst 48 personer der inne. Jeg vet ikke hva som skjedde med dem, forteller fabrikkarbeider Mohammad Saiful.
– Vi følger reglene
Eksportdirektør Kazi Abdur Rahman i det pakistanske konsernet som eier fabrikken, sier selskapet følger internasjonale standarder, men kan ikke si sikkert om utgangen var låst. I Bangladesh er det ikke lov å låse fabrikker mens ansatte er på jobb og produksjonen pågår.
– Vi er et velrenommert selskap, og vi følger reglene. Det som skjedde i dag, er veldig trist. Vi beklager det som har skjedd, sier Rahman.
Det er foreløpig ikke klart hvor mange som var på fabrikken da brannen startet, eller hvor mange som er savnet.
– Vi har ikke flere detaljer så langt. Når vi har fått søkt gjennom de øverste etasjene, vil vi ha et komplett bilde, sier brannsjef Bardhan.
Mange hoppet fra vinduer
Rundt 30 personer er skadet, flere av dem etter å ha hoppet ut av vinduer for å komme seg ut av den brennende fabrikkbygningen. 25 mennesker er reddet ned fra taket på bygningen.
Politiet prøver å kontrollere folkemengden og sikre at ambulanser kommer frem for å få kjørt de døde til byens likhus. Utenfor fabrikken har flere hundre slektninger og arbeidere samlet seg. Mange av dem frykter det verste.
– Vi kom hit fordi niesen min ikke har svart på telefonen på en stund. Nå ringer den ikke i det hele tatt. Vi er bekymret, sier Nazrul Islam.
Kjemikalier og plast
Dhakas brannmester Dinu Moni Sharma sier brannen ble så kraftig fordi brennbare kjemikalier og plast var lagret i fabrikken, som produserte nudler, godteri og fruktsaft.
Bangladesh har et dårlig rykte når det gjelder brannsikkerhet, og brannen føyer seg inn i en rekke av lignende ulykker. I februar 2019 døde minst 70 personer da det brant i flere leiligheter der kjemikalier ble lagret ulovlig.
Landets verste industriulykke inntraff i 2013. Da døde over 1.100 personer da tekstilfabrikken Rana Plaza kollapset utenfor Dhaka.