Verden

Tyskland legaliserer likekjønnet ekteskap

Tysklands nasjonalforsamling har i dag stemt for å legalisere likekjønnet ekteskap.

Representantene for Tysklands miljøpart De grønne feirer i parlamentet.
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • NTB

Homofile og lesbiske par i Tyskland får både lov til å gifte seg og adoptere, skriver CNN.

Forbundskansler Angela Merkel sier hun stemte mot lovforslaget.

– For meg er ekteskap mellom mann og kvinne, sier hun ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

 • Helt frem til 1994 var homoseksuelle handlinger mellom menn straffbart. Forrige uke kom endelig nyheten om at titusener av tyske menn få erstatning og rullebladet slettet.

Lot partifellene stemme fritt

Angela Merkel har i lengre tid vært motstander av en ekteskapsreform, men åpnet tidligere i uken likevel for at representantene i Det kristeligdemokratiske partiet (CDU) kunne stemme etter sin egen overbevisning.

Selv stemte hun mot loven i Riksdagen fredag, men loven ble likevel vedtatt med 393 mot 226 stemmer.

Avstemningen ble holdt dagen før nasjonalforsamlingen tok sommerferie. The Guardian skriver at det var partiet Sosialdemokratene (SPD) tok initiativ til å sette forslaget på agendaen i all hast onsdag. Partiet er koalisjonspartnere med Merkels parti CDU, og har uttalt at likekjønnet ekteskap ville være viktig for fremtidig samarbeid.

Valgår i Tyskland

Mandag sa Angela Merkel i en debatt at hun endret oppfatning etter et møte med lesbiske Gundula Zilm i sitt eget velgerdistrikt, skriver den britiske avisen.

Zilm har åtte fosterbarn sammen med partneren sin. Da nyheten om lovendringen ble kjent, sa hun at hun ville invitere Merkel til bryllupet sitt.

Tyskland holder valg 24. september. Martin Schultz fra Sosialdemokratene, som utfordrer Merkel som forbundskansler, var raskt ute med nyheten på Twitter. Han siterte en strofe fra den tyske nasjonalsangen, og sa at den nye loven betyr «samhold, rett og frihet» for alle tyskere som elsker hverandre, skriver Deutsche Welle.

Angela Merkel sier hun stemte imot forslaget

Lesbiske og homofile par i Tyskland har tidligere kun hatt muligheten til å inngå partnerskap. Den nye loven sikrer likekjønnede par alle rettigheter.

New York Times skriver at tyskere i mange år har vært for likekjønnet ekteskap, men at de konservative har blokkert spørsmålet fra avstemning i parlamentet.

Les også

 1. Aftenposten mener: Gratulerer med Pride!

 2. Pisking, henrettelser og tortur. Slik er det for homofile i verdens strengeste land.

 3. Tyrkisk politi avfyrte gummikuler mot homoparade

Les mer om

 1. Ekteskap
 2. Angela Merkel
 3. Tyskland
 4. SPD
 5. CDU
 6. Riksdagen
 7. Homofili