Verden

UNESCO erklærer Hebron som et verdensarvsted

Den palestinske byen Hebron på den okkuperte Vestbredden er ført opp på UNESCOs liste over verdensarvsteder. 

UNESCO erklærer Hebron som et verdensarvsted. Israel reagerer sterkt på beslutningen. Foto: AP/Bernat Armangue
  • NTB

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) vedtok å innlemme Hebron på Verdensarvlisten med 12 mot tre stemmer.

Den israelske ambassadøren forlot sesjonen som ble holdt i Krakow i Polen.

Hebron er en av verdens eldste byer og stammer fra den katolske perioden 3000 år f.kr, påpekte UNESCO i sitt vedtak. Hebron er den største byen på Vestbredden og ligger 35 km sør for Jerusalem.

– Skammelig

Israel reagerer sterkt på beslutningen og beskriver den som «skammelig».

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, kaller UNESCOs beslutning for vanvittig. Israelske tjenestemenn reagerer på at organisasjonen kaller gamlebyen i Hebron for en «palestinsk kulturarv».

Det israelske utenriksdepartementets talsperson, Emmanuel Nahshon, fordømte umiddelbart beslutningen på Twitter, hvor han skriver at UNESCO benekter den jødiske historien i byen. Han skriver at det jødiske folks historie startet i Hebron. Israels ambassadør i FN, Danny Danon, tvitrer: «UNESCOs forsøk på å bryte båndene mellom Israel og Hebron er skammelig og støtende».

Det palestinske utenriksdepartement kaller derimot vedtaket for en suksess for det palestinske diplomati.

Okkupert

Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967 og nektet i første omgang jødiske bosettere å slå seg ned i byen.

Men bosettere tok seg likevel inn i byen og kjøpte eller okkuperte boliger og hoteller i sentrum. De har siden trakassert og jaget bort tusenvis av palestinere. Over 500 bosettere bor i dag i sentrum av byen, omgitt av rundt 200.000 palestinere.

Mer enn 1.000 steder er skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Listen inneholder både kultur- og naturarv som har verdi for hele verden. For å bli tatt med på listen må et sted oppfylle minst ett av ti utvalgte kriterier.

Les mer om

  1. Hebron