Trump utnevner ny stabssjef

President Donald Trump skriver på Twitter at han har utnevnt John F. Kelly som ny stabssjef i Det hvite hus.

Sikkerhetsminister John F. Kelly (t.v.) erstatter Reince Priebus som stabssjef i Det hvite hus.

Ifølge amerikanske medier betyr det at nåværende stabssjef Reince Priebus er blitt sparket. Dermed har Priebus sittet 189 dager som stabssjef i Det hvite hus, noe som vil si at ingen har sittet kortere i den viktige posisjonen enn Priebus i moderne historie.

Ifølge Reuters skal Trump ha gitt Priebus beskjed for to uker siden om at han kom til å skifte ham ut som stabssjef. De siterer en høytstående ansatt i Det hvite hus.

Avgjørelsen, det vil si tweeten, skal ha blitt offentliggjort i det Air Force One landet etter en flytur fra Long Island i delstaten New York. Ombord var blant annet både Trump og Priebus.

I en lengre sak i The New York Times meldes det at Priebus skal ha blitt presset ut for å få plass til «en general» som er på samme bølgelengde med Trump og hans «nasjonalistiske politiske bevegelse» som først fikk ham inn i Det hvite hus.

General John F. Kelly har til nå vært minister i departementet for innenrikssikkerhet (Department of Homeland Security). Den tidligere sikkerhetsministeren har blant annet bakgrunn fra det amerikanske marineinfanteriet.

I am pleased to inform you that I have just named General/Secretary John F Kelly as White House Chief of Staff. He is a Great American ...... and a Great Leader. John has also done a spectacular job at Homeland Security. He has been a true star of my AdministrationI would like to thank Reince Priebus for his service and dedication to his country. We accomplished a lot together and I am proud of him!

Både Reince Priebus og tidligere pressesjef Sean Spicer ble med fra partiapparatet til Det hvite hus for å være brobyggere mellom Trump og partiet. På én uke er begge to ute.

Sean Spicer (t.v.) og Reince Priebus

Han har vært lite populær hos Donald Trumps nye kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci, som tok over i forrige uke.

Natt til fredag ble det kjent at Scaramucci i en samtale med en journalist omtalte Priebus i svært nedsettende ordelag. Der beskyldte han Priebus for å stå bak en rekke lekkasjer av intern informasjon til pressen.

«Reince er en jævla paranoid schizofren, en paranoiker», sa Scaramucci om stabssjef Priebus, i teorien den mektigste i Det hvite hus etter presidenten.

Priebus skal ha levert inn sin oppsigelse torsdag kveld etter at intervjuet ble offentliggjort. Det sier en kilde nær Priebus til Reuters.

Stadig mer intens konflikt

Scaramucci og Priebus har lenge vært i konflikt med hverandre. Konflikten har tilsynelatende eskalert etter at Scaramucci startet i jobben i Det hvite hus forrige uke.

Priebus skal ha forsøkt å blokkere ansettelsen av finansmannen Scaramucci over lengre tid. For Scaramucci skal ha ønsket seg jobb i Det hvite hus fra Trump flyttet inn 20. januar. Han legger skylden på Priebus for at det ikke skjedde. I telefonsamtalen med journalisten i The New Yorker omtaler han dette i særs vulgære ordelag.

Scaramucci avslutter samtalen med å si at han må gå fordi han «må tweete noe dritt for å gjøre denne fyren gal» og henviser til Priebus.

Kort tid etterpå skrev han en melding på Twitter som kunne tolkes som at han skulle anmelde Priebus til FBI for å lekke informasjon om ham. Et par timer senere slettet han tweeten.

Scaramucci har offentlig gått ut og sagt at han ville tvinge Priebus til å si opp etter at han selv ble ansatt som kommunikasjonsdirektør, ifølge The New York Times. De omtaler dem som «rivaler».

Før valget var Priebus en sentral skikkelse i Det republikanske partiet, og var leder for Republikanernes nasjonalkomité.

Priebus hadde håpet å sitte minst ett år, men slet med å holde kontroll over sin ustyrlige sjef og de interne konfliktene, ifølge Reuters.