Det politiske rabalderet har startet i Danmark

Etter dager i sorg og ettertanke ble den politiske borgerfreden brutt onsdag morgen. Den borgerlige opposisjonen la frem sitt forslag til bedre terrorberedskap.

Lars Løkke Rasmussen, partileder i Venstre, og de andre i den borgerlige opposisjonen kom statsminister Helle Thorning-Schmidt og regjeringen i forkjøpet med sin kronikk med forslag til antiterrortiltak onsdag.

De fire borgerlige partilederne kommer i en kronikk i Jyllands-Posten i dag med fem krav til en antiterrorplan:

  • Nødvendige ressurser til politi og etterretning
  • Bedre utstyr og trening
  • Bedre samarbeid mellom ulike myndigheter
  • Bruk av moderne teknologi
  • Innsats mot religiøs radikalisering i fengslene
    I etterkant av angrepet mot Charlie Hebdo i Paris satte den danske regjeringen i gang en gjennomgang av tilstanden til politi og etterretningstjenestene.

— Vi vil ganske snart melde tilbak om hva som behøves, sa den sosialdemokratiske statsministeren Helle Thorning-Schmidt tirsdag.

- Utstrakt hånd

Frem til i dag har alle partiene lagt opp til å avvente regjeringens utspill, men nå velger altså den blå blokken å bryte borgerfreden og kommme på offensiven. - Det er behov for å skape trygghet i Danmark, sier Lars Løkke Rasmussen, leder for Venstre til Jyllands-Posten.

En av underskriverne, lederen for De Konservative Søren Pape Poulsen, sier til Politiken at kronikken ikke er spesielt konkret, men at den er ment som en utstrakt hånd.

- På vegne av de konservative kan jeg si at vi kommer til å komme med noe mer og noe mer konkret. Dette er for å si at vi partier er klare til å rekke frem en hånd og samarbeide med regjeringen. De kan bare si fra når de er klare, sier Poulsen.

En politisk kommentator sier til nyhetsbyrået Ritzau (gjengitt i Information) at kronikken kan være et forsøk på å vise seg handlekraftig fra opposisjonens side, men kan like gjerne bli et slag i luften.

Nå venter alle på regjeringens svar.

Politisk balansekunst

Kronikken og den begynnende debatten viser uansett at den politiske hverdagen er på full fart tilbake i Danmark, og også de to små opposisjonspartiene til venstre for regjeringen, Enhedslisten og Sosialistisk Folkeparti, er på banen. Enhedslisten har fremmet et eget forslag om å granske forbindelsen mellom bander og ekstremister, og SF er ventet å komme med sitt utspill i løpet av dagen. Foreløpig har SF kritisert utspillet fra den blå blokken for å ignorere betydningen av kriminalomsorgen.

Flere kommentatorer påpeker den vanskelige balansegangen politikerne må følge i etterkant av terroren i København. Man skal stå samlet og utvise verdighet, samtidig som det gjelder å komme på offensiven, ikke minst fordi det er valgår i Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan skrive ut nyvalg når som helst, og valget må avholdes innen 14. september.

Etter statsministerens opptreden under minnehøytideligheten i Fælledparken mandag, skriver avisen Politiken i en analyse at hun nok følger ekstra godt med på om måten hun har taklet de siste dagene gjør utslag på meningsmålingene.

— De har i lang tid vist sosialdemokratisk fremgang, men uforandret klar blå ledelse i forhold til de politiske blokkene. Hvis også det siste begynner å vise bevegelse etter helgens begivenheter, går det neppe lang tid før årets første valgtrommer begynner å runge, mener kommentatoren.