Verden

Vladimir Putin satte ny popularitetsrekord i juni

MOSKVA (Aftenposten): - En kunstig skapt TV-stjerne, sier Russlands fremste meningsmålingsguru til Aftenposten.

Etter annekteringen av Krim-halvøya har populariteten til Vladimir Putin økt kraftig.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist
afp000877426-SX9GW2S7Uw.jpg
SteinarDyrnes-vEmqyx4SOv.jpg

Hele 89 prosent svarte i juni at de er fornøyd med jobben Vladimir Putin gjør som Russlands president. Det er det høyeste tallet noen gang.Putin hadde slitt med jevnt fallende popularitet siden høsten 2008, men den skjøt i været igjen etter anneksjonen av Krim i mars i fjor. Men selv før det hadde Putin en popularitet som de fleste vestlige ledere kan drømme om.

Her er fem grunner til Putins popularitet:

1. Livet før Putin varmye verre

For å forstå Putins popularitet er det svært viktig å vite hvor forferdelig de aller fleste russerne hadde det i store perioder før han ble president på nyttårsaften 1999. Russland hadde vært igjennom et svært kaotisk 90-tall med enorme økonomiske problemer, og som kulminerte med at landet gikk konkurs i 1998. På deler av 90-tallet var det så ille at mange i perioder slet med å skaffe seg mat.

Lev Gudkov, Russlands fremste meningsmålingsguru og sjefen for det uavhengige Levada-senteret, legger vekt på under hvilke omstendigheter Putin overtok ledelsen av Russland.

— Han kom til makten etter en veldig lang periode med dype økonomiske kriser, sier Gudkov til Aftenposten.

2. Så gikk oljeprisen — og levestandarden - til himmels

Men etter at Putin inntok Kreml steg oljeprisene fra drøye 20 dollar fatet til nesten 140 dollar i løpet av hans to første presidentperioder, som endte i 2008. Det førte til en kraftig økning i levestandarden for folk flest i olje- og gasslandet Russland.

— Og dette skapte fundamentet for støtten til Putin, sier Gudkov, som understreker at det ikke er snakk om ekte kjærlighet.

— En spesiell kjærlighet til Putin har det aldri vært. Vi forstår at han holder demokratiet nede, innskrenker informasjonsfriheten, manipulerer valgene og folkemeningen. Alt det skjer. Men 7-8 prosent årlig vekst i realinntektene i disse årene - omtrent mellom 2002-2008 - det tvinger folk til å være enig og anerkjenne ham, sier Gudkov.

3. Tillater ikke seriøse utfordrere i presidentvalgene

Ved presidentvalgene i Russland tillater Putin bare at ufarlige motstandere som han er helt sikker på å slå får delta. Til presidentvalget i 2018 har han allerede sørget for at hans erkefiende Aleksej Navalnyj ikke får stille. Først ble Navalnyj dømt til betinget fengsel i det som regnes som en ren politisk dom, og at Navalnyj dermed er helt uskyldig. Deretter ble loven endret, slik at straffedømte som han ikke kan stille til valg. For å skremme folk fra å bli opposisjonspolitikere, trakasseres og straffeforfølges de som allerede er i opposisjonen ved jevne mellomrom. Dessuten utsettes de for svertekampanjer i de statsstyrte mediene.

— Det er en kunstig mangel på alternativer til Putin, slik at det skapes manipulasjon av folkemeningen og valgprosedyrene. Og alle andre kandidater ødelegges, sier Gudkov.

4. Sensur, løgner og propaganda

Ifølge Gudkov får 95 prosent av Russlands befolkning sine nyheter fra landets tre dominerende statlige kanaler. To av disse var private da Putin kom til makten, men han sørget raskt for å nasjonalisere dem.

LES OGSÅ:

Les også

Russisk nettavis lever i eksil i Latvia

Russlands TV-kanaler kjennetegnes ved av at de er rammet av streng sensur, at de er ubalanserte, fremstiller opposisjonen i et svært dårlig lys (i enkelte tilfeller som landsforrædere), vrenger og vrir på fakta og i noen tilfeller sprer ren løgn.

— Hvor viktig er stats-TV for Putin?

— Oi! Det er mulig å si at det er av avgjørende betydning. Fordi uten TV-monopolet hadde han ikke vært i stand til styre landet. I den forstand er ikke Putin bare en autoritær leder, en slik despotisk hersker, men også en kunstig skapt TV-stjerne.

5. Økt undertrykkelse

LES OGSÅ:

Les også

Putin blir stadig mer autoritær

Da Putin slet med fallende popularitet og massedemonstrasjoner i Moskva vinteren 2011/2012 svarte regimet slik:

— Det styrket den undertrykkende politikken, veldig kraftig sentralisering av massemediene, fortrenging av opposisjonelle publikasjoner og nettsteder. Og sørget så det for at massemediene ble et instrument for veldig sterk Kreml-propaganda, sier Gudkov.

Han viser til at det også ble vedtatt nesten 40 nye lover.

Video: Fra KGB-sjef til president

Les også

  1. Putin er et propaganda-geni

  2. EU sender dem rett i Putins klør

  3. Russiske islamister sverger troskap til IS