Verden

Dette må du vite om dagens franske presidentvalg

PARIS (Aftenposten): I dag avgjøres det om sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) eller høyrepopulisten Marine Le Pen (48) blir president i Frankrike.

Stemmeurnene i Frankrike ble åpnet klokken 08.00 søndag morgen.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Tid til ettertanke: Valgkampen stanset ved midnatt fredag. Da var det slutt på valgmøter. Det er ingen meningsmålinger som offentliggjøres etter dette tidspunktet. Meningen er at velgerne skal få tenke seg om frem til søndag.

Valglokalene: Åpner klokken 08, de fleste stenger klokken 19. Men noen i de store byene er åpne til 20.

Viktige tidspunkter: Klokken 12 og klokken 17 offentliggjør Innenriksdepartementet tall for fremmøte. Lavt fremmøte regnes som en fordel for Le Pen, fordi hennes velgere er sterkere i troen.

Andre runde: Første runde i presidentvalget var 23. april. Den gang var det 11 kandidater. Når ingen får mer enn 50 prosent i første runde, møtes de to med fleste stemmer i en annen valgomgang. Macron fikk 23,8 prosent og Le Pen 21,5 prosent i første runde 23. april.

Resultatet: De første prognosene kommer klokken 20, i det de siste valglokalene stenger. Dersom resultatet tyder på at meningsmålingene treffer, vil trolig Emmanuel Macron bli utropt som den nye presidenten umiddelbart. De siste målingene viste at Macron vil få rundt 60 prosent og Le Pen 40.

Nå er valgkampen over – valglokalene åpner og det er velgerne som avgjør i dagens andre runde av det franske presidentvalget.

Sikkerhet: Det er et enormt vakthold med mer enn 50 000 ekstra politifolk utkalt, 7000 soldater og i tillegg private vaktkkompanier. Det har vært unntakstilstand i Frankrike siden november 2015, etter det store terrorangrepet i Paris som kostet 130 personer livet.

  • Det pleier å bli kaos når Marine Le Pen stemmer i hjembyen: Slik gikk det for to uker siden.

Lekkasjer: I Frankrike er det forbudt å offentliggjøre valgdagsmålinger eller prognoser før klokken 20. Via franskspråklige medier i Sveits og Belgia pleier det å komme lekkasjer før det offisielle er klart. Franske myndigheter advarer mot å stole på disse eller andre tall som spres via sosiale medier. Dette er fake news, hevder de.

Velgere: Det er 47 millioner franskmenn som kan stemme ved dette valget. Stemmerettsalderen er 18 år. Det er ikke mulig å poststemme eller forhåndsstemme ved presidentvalg, men du kan gi en person fullmakt til å stemme for deg. Den prosessen er ikke enkel. Alle må stemme i den kommunen de er manntallsført. Marine Le Pen skal stemme i den nordfranske byen Hénin-Beaumont klokken 11. Emmanuel Macron skal stemme i Touquet-Paris-Plage.

Fremmøte: Det store spørsmålet er hvor mange som vil stemme. 78 prosent stemte i første valgomgang. Det er langhelg i Frankrike, fridag også på mandag. I 2002 deltok 79,72 prosent, 2007: 83,97 prosent og i 2012: 80,35 prosent av de stemmeberettigede i andre valgomgang.

Derfor er valget viktig: Frankrike er eurosonens nest største økonomi, en betydelig militær og diplomatisk makt med fast plass i FNs sikkerhetsråd. Dette valget kan være avgjørende for EUs utvikling.

Hovedsakene: For folk flest har arbeidsløshet og hva de sitter igjen med i lønningsposen vært de viktigste sakene, viste valgdagsmålingene etter første runde. I tillegg har terror, innvandring og forholdet til EU vært viktige saker i en valginnspurt som karakteriseres som skitten.

Vaktholdet er styrket i fornbindelse med valget

TV-debatten viktig: Onsdag 3. mai var den eneste debatten mellom de to i andre runde. Macron ble utpekt som seierherre i en debatt som var preget av munnhuggeri og betegnes som kanskje den mest skitne TV-debatten franskmenn har opplevd.

Frankrike og Norge: Valget har også betydning for Norge. Frankrike er en av Norges største handelspartnere. Olje og gass utgjør størsteparten av eksporten til Frankrike. Andre viktige norske eksportvarer til Frankrike er aluminium og fisk. Vi importerer biler og maskiner fra Frankrike og selvsagt vin.

Franskmenn i Norge stemmer: Macron var den store vinneren blant franskmenn i Norge i første runde. Hele 45 prosent stemte på ham.

Blanke stemmer: I Frankrike er det mulig å stemme blankt. Mange av velgerne liker ingen av kandidatene. I 2002 stemte 1,7 millioner blankt (4,3 prosent), i 2007 stemte 1,5 millioner blankt (3,5 prosent) og i 2012 var det rekord: 2,1 millioner (4,7 prosent). En stor andel blanke stemmer vil svekke den valgte presidentens autoritet.

Marine Le Pen og Emmanuel Macron før onsdagens TV-debatt. Den eneste debatten mellom de to hovedkandidatene i denne valgkampen.

Marine Le Pen: Er den andre kvinnen som er kommet til den avgjørende  runden i et presidentvalg, den forrige var sosialistpartiets Ségolène Royal i 2007. Det er også andre gang Front Nasjonal kommer til andre runde, forrige gang var hennes far Jean-Marie Le Pen.

Emmanuel Macron: Er et ubeskrevet blad politisk. Startet sin bevegelse/parti for ett år siden (En Marche betyr Fremad) Kort karrière som økonomiminister i sosialistregjeringen. Jobbet i internasjonal finans og gift med en 24 år eldre kvinne som var lærer ved den videregående skolen han gikk.

Valgvaker: Dersom Macron vinner samler han tilhenger til et folkemøte ved pyramidene foran Louvre. Le Pen skal samle sine i en restauranten Chalet du Lac i parken Bois de Vincennes.

Presidentens makt: Den franske presidenten har betydelig makt, faktisk mer enn den amerikanske. Men nasjonalforsamlingen setter grenser. Det er valg til nasjonalforsamlingen i juni, dersom presidentens parti/allianse ikke får flertall i nasjonalforsamlingen blir handlingsrommet betraktelig redusert.

Offisielt utropt: Den 10. mai godkjenner konstitusjonsrådet valget og den nye presidenten utropes formelt.

Tiltrer: 14. mai avløses François Hollande og den nye presidenten flytter inn i Élysée palasset.

Les mer om

  1. Presidentvalget i Frankrike