Uten velgerne hans ryker britene ut av EU. Likevel er Corbyn nesten helt borte fra valgkampen.

LONDON (Aftenposten): Labour-politikere har bevisst valgt å være anonyme i valgkampen fordi de frykter å miste velgere til høyrepopulistiske UKIP, mener eksperter. Det kan sende britene ut av EU.

Labour-leder Jeremy Corbyn kritiseres for ikke å ha vært klar nok i sitt EU-budskap.

Få dager før folkeavstemningen om fortsatt britisk EU-medlemskap er det omtrent dødt løp på målingene.

Det solide forspranget EU-forkjemperne hadde i slutten av mai, ble spist opp utover i juni.

En viktig grunn til fremgangen er at overraskende mange Labour-velgere ser ut til å støtte et EU-nei.

– På forhånd hadde vi kanskje ventet EU-støtte fra rundt 80 prosent av Labour-velgerne, men nå er 60 prosent mer realistisk. Særlig velgere med lav inntekt ser i økende grad ut til være kritiske til immigrasjon og kritiske til EU, sier Simon Hix, professor ved London School of Economics.

Bruker gamle EU-sitater

Kampanjen som kjemper for fortsatt EU-medlemskap, har tatt konsekvensene av de dårlige tallene. I forrige uke trakk britenes konservative statsminister David Cameron seg tilbake fra rampelyset, mens flere Labour-profiler forsøker å overbevise venstresiden om å stemme ja til fortsatt medlemskap.

Men de har en tøff jobb foran seg, og mange mener at Labours venstreorienterte leder Jeremy Corbyn langt ifra kjemper helhjertet for å få velgerne sine til å stemme ja. Corbyn har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til EU og stemte nei ved den forrige folkeavstemningen i 1975.

Nei-siden bruker EU-kritiske Corbyn-sitater fra tidligere valgkamper aktivt i sin kampanje for å vise hvor de mener han egentlig står i spørsmålet.

Bare halvparten av Labours egne velgere vet at partiet er for fortsatt EU-medlemskap, ifølge et internt notat fra ja-kampanjen som ble lekket til The Guardian.

En YouGov-måling viser det samme. Kun 55 prosent av velgerne visste at en overveldende majoritet av partiets politikere støtter fortsatt medlemskap.

Labour-politikere er kun til stede i fire prosent av TV-innslagene og åtte prosent av avisartiklene om valget, viser en fersk rapport fra Loughborough University. Ingen av de 10 mest omtalte personene i valgkampen, er fra Labour.

– Labour kunne gjort veldig mye mer, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Kritiserer sine egne

Partiets tidligere visestatsminister John Prescott har vært ute og kritisert sitt eget parti for å "feile totalt" i å vekke velgernes støtte til EU. Han mener også at det er åpenbart at Corbyn ikke er en lidenskapelig forkjemper for fortsatt EU-medlemskap.

– Det virker som vi bare nyter den interne kampen mellom de konservative. Vi får ikke frem Labours posisjon, har han sagt til BBC.

En annen Labour-profil, John McDonnell, tar partiet i forsvar. Han var i forrige uke ute og sa at det er melodramaet blant de konservative som gjør at partiet har havnet i skyggen i EU-debatten.

Cameron taper uten Labour

For David Cameron skaper det manglende Labour-engasjementet hodebry. Han klarer ikke selv å overbevise disse velgerne om å stemme for fortsatt medlemskap, men uten solid støtte blant Labour-velgerne vil han tape valget 23. juni.

Bratberg ved UiO sier Labour ønsker å unngå tabben fra Skottland der de sto side om side med de konservative i kampen mot skotsk løsrivelse. Det har nemlig kostet partiet dyrt.

– En del i Labour hadde nok håpet på at ja-siden skulle seile inn til en ganske klar seier, samtidig som de konservative ble revet fra hverandre i borgerkrigen mellom de ulike fløyene innad i partiet. Men denne taktikken er selvfølgelig bygget på veldig høyt spill. Man risikerer jo å ende opp med å gå ut av EU, sier Bratberg.

Frykter velgernes vrede

LSE-professor Hix understreker at det ikke bare er Corbyn som har holdt en lav profil. Det samme gjelder lokale Labour-politikere over hele landet.

– De er opptatt av å beholde setet sitt og ser at mange av deres egne velgere er kritiske til nivået på innvandringen. Går de ut og kjemper helhjertet for fortsatt EU-medlemskap, kan de bli veldig sårbare for angrep fra UKIP ved neste valg. Den sjansen tør de ikke ta, sier Hix.

Uavhengighetspartiet UKIP er blitt en sterk politisk kraft i Storbritannia og er en av grunnene til at David Cameron ble presset til å legge EU-spørsmålet ut på folkeavstemning.

Spurt siste uken

Labour forsøker nå å sette inn en sluttspurt for å sikre fortsatt medlemskap. Tidligere statsminister Gordon Brown har den siste tiden holdt flere taler og lansert en video der han snakker varmt om fortsatt EU-medlemskap.

– Brown er fortsatt respektert av en del, særlig i Skottland, men mange ser nok på ham som en som tilhører fortiden. Labour har i det hele tatt ikke så mye tungt skyts med kredibilitet på EU og internasjonale spørsmål igjen, sier Bratberg.

Drapet på Labour-politikeren Jo Cox torsdag førte til full stopp i all valgkampaktivitet. Den er nå i ferd med å komme så smått i gang igjen, men flere tror tonen blir mer dempet enn den var i ukene før attentatet.

Mandag kveld skal Labour-leder Jeremy Corbyn stille på Sky News til en halvtimes utspørring – den første og eneste live-utspørringen han har stilt på i hele valgkampen.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Britiske EU-motstandere får krass kritikk:Her er annonsen som er blitt symbolet på en hatefull valgkamp

Vil britene velge å gå ut av EU? De tidligere London-korrespondentene Helle Skjervold og Ulf Andenæs forklarer deg hvordan britene tenker. Du kan lytte til podkasten i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.