Kerry går rett i strupen på Bush

  • Aftenpostens Korrespondent Kristin Nilsen
  • Når president Bush sier at vi deler oppfatning om Irak, er jeg uenig. Jeg ville gjort nesten alt annerledes, sa John Kerry i et angrep på Bush torsdag.

Kerry anklaget Bush for ikke å ha sendt nok soldater til Irak, for å ha latt Osama bin Laden unnslippe i Tora Bora, gitt irakiske politifolk dårlig opplæring og latt tusenvis av terrorister utenfra strømme inn i Irak. — Resultatet er at terrorister i dag har et sikkert oppholdssted i Irak, der det før ikke var noen. Volden har spredt seg og Iran har fått større innflytelse. Ekstremismen er på fremmarsj, sa Kerry.Demokratenes presidentkandidat John Kerry brøt en tradisjon i amerikansk valgkamp da han i går gikk til angrep på president George W. Bush mens republikanerne er midt i landsmøtet. Da Kerry og demokratene hadde landsmøte i Boston i juli, lot George Bush ham få udelt oppmerksomhet. George Bush har en svak oppgang på meningsmålingene, mens John Kerry hadde et lite fall i august. I en valgkamp der de to kandidatene ligger likt totalt sett, kan ikke Kerry risikere at Bush får råde grunnen alene i en hel uke. Kerry kritiserte Bush for å ha begått feilgrep i Irak og for at han ikke planla perioden etter at Saddam Hussein var fjernet fra makten. - President Bush innrømmer nå at han gjorde feil i Irak. De største feilene var å ignorere rådene han fikk, inkludert de beste råd fra det amerikanske forsvaret, sa Kerry til en forsamling av 6000 delegater i The American Legion i går. I oktober 2002 stemte senator John Kerry for å gi Bush adgang til å angripe Irak. Siden august i år, da han sa at han ville stemt for å angripe Irak om igjen, har Bush hevdet at det ikke er noen forskjell i synet på Irak mellom ham og Kerry. Som Bush mener også Kerry at de amerikanske styrkene ikke bør trekkes tilbake før situasjonen i Irak er stabil. - Jeg ville ha bygget en sterk, bred koalisjon med våre allierte. Og om det var noe jeg lærte i krigen, var det at man aldri skal gå til krig uten å ha en plan for freden, sa Kerry.For mange velgere har det vært vanskelig å oppfatte hva forskjellen mellom Kerry og Bush i synet på Irak består i. I går gjorde Kerry sitt sterkeste forsøk hittil på å klare opp i forskjellen.

<b>Offensiv. </b>Demokratenes presidentkandidat John Kerry brøt en tradisjon i amerikansk valgkamp da han i går angrep George W. Bush midt under republikanernes landsmøte.