Valgdagsmålinger viser knapt flertall for Netanyahus blokk

Tirsdag gikk Israel til valg for femte gang på fire år. Den omstridte Benjamin Netanyahu kan få tilbake statsministerposten.

Under innsettelsen av den nye regjeringen etter valget i 2021. Da gikk Netanyahu av etter å ha vært statsminister i 12 år.

Valgdagsmålinger og den foreløpige opptellingen viser at det kan gå mot seier for tidligere statsminister Benjamin Netanyahus blokk. Dersom trenden fortsetter, vil de få knapt flertall i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

De foreløpige målingene viser at Netanyahus parti Likud og dets samarbeidspartier ligger an til et knapt flertall.

Valgarbeiderne jobbet gjennom natten, og hadde like før klokken 7 onsdag morgen talt opp 44 prosent av stemmene. Stadig er utfallet uklart.

– Vi nærmer oss en stor seier, sa Netanyahu (73) til støttespillere i Jerusalem.

– Vi vet ikke hva de endelige resultatene blir ennå, men om de er som valgdagsmålingene, vil jeg danne regjering, la han til.

Forrige valg måtte daværende statsminister Benjamin Netanyahu gå. Rivalen Yair Lapid samlet partier fra høyre og venstre i en samarbeidskoalisjon for å felle ham.

I juni brøt også denne regjeringen sammen.

I de foreløpige målingene fra Kan News får fungerende statsminister Yair Lapids sentrumsparti 22–24 seter. Hans blokk får kun 54–55 seter totalt, dersom målingene slår til.

– Ingen ting er avgjort, sa Lapid til sine støttespillere i natt.

Benjamin Netanyahu og kona Sara som avgir stemte i det israelske valget.

Fremdeles usikkert

Marginene er foreløpig små, og flertallet kan endres ettersom ytterligere resultater tikker inn.

Dersom ingen får flertall, kan det ligge an til langvarige og harde forhandlinger om statsministeren og samarbeidspartier.

Israelske medier melder at det lille israelsk-arabiske partiet Balad kan komme over sperregrensen og få fire mandater. I så fall vil Netanyahus flertall kunne ryke.

De endelige resultatene er ikke ventet før senere denne uken.

Folk i Jerusalems gater som tar bilde ved en plakat av Netanyahu dagen før valget.

Beveger seg trolig lenger til høyre

Netanyahus kritikere frykter at inkluderingen av nasjonalistiske partier i den nye regjeringen kan forverre Israels forhold til vesten og de arabiske landene.

For dersom han får danne ny regjering, er den høyrenasjonalistiske politikeren Itamar Ben-Gvir sikret en statsrådspost.

Han er en av lederne i Det religiøse sionistpartiet (RZP), som foreløpig ligger an til å bli landets tredje største parti, ifølge Reuters.

Ben-Gvir har vært siktet for ordensforstyrrelse, ulovlige demonstrasjoner og voldsbruk over 50 ganger de siste årene.

Han har også hyllet massedrapsmannen Baruch Goldstein som tok livet av 29 muslimer i bønn i Ibrahimi-moskeen i den amerikanske delstaten Kentucky i 1994.

Den kontroversielle politikeren hadde inntil nylig et bilde av massedrapsmannen hengende på stueveggen.

Den kontroversielle høyrenasjonalisten Itamar Ben-Gvir er sikret en statsrådspost dersom Netanyahu blir statsminister.

Kan få immunitet

I 2019 ble Netanyahu tiltalt for tillitsbrudd, bedrageri og for å ha mottatt bestikkelser. Strafferammen er på over ti år.

Dersom han igjen blir statsminister, vil rettssaken nok en gang utsettes.

Ben-Gvir har også sagt at han i eventuelle regjeringsforhandlinger vil fremme et ufravikelig krav om at det må vedtas en lov som fører til at den årelange korrupsjonssaken mot Netanyahu blir droppet.