De anerkjenner ikke Tyskland, og selv nynazister ser ned på kuppmakerne. Dette er Reichsbürger-bevegelsen.

De forfekter ville konspirasjonsteorier, lager egne pass og nekter å følge tyske lover. I 2016 ble en politimann drept av en Reichsbürger.

Flere steder har Reichsbürgerne erklært selvstyre med såkalte Reich-regjeringer med egne pass, flagg og riksvåpen. De kverulerer med myndigheter, forholder seg ikke til tyske lover, og flere nekter å betale skatt. Fotografiet er et illustrasjonsbilde.

De fremstår som bisarre, men de er bevæpnet og uforutsigbare. Slik beskrev tyske Der Spiegel Reichsbürger-bevegelsen i 2018.

Onsdag våknet Tyskland til nyheten om at politiet har arrestert 25 personer som planla et statskupp.

Aksjonen er en av de største i Tysklands nyere historie, skriver Süddeutsche Zeitung.

Egne pass og flagg

Hva er denne bevegelsen som ville danne en egen stat med adelsmannen og påstått prins, Heinrich XIII, som ny leder?

Reichsbürgerne består av en rekke personer og løst organiserte grupper. Felles for dem er at de mener Tyskland er en illegitim stat, og at grensene fra 1933, før andre verdenskrig, fortsatt gjelder. 1933 var året nazistene tok makten.

Enkelte Reichsbürgere vil tilbake til WeimarrepublikkenWeimarrepublikkenDen første fellestyske republikken, som eksisterte fra 1919 til 1933. Republikken var et skjørt demokrati med det som ble ansett som en progressiv grunnlov. Dens korte historie var preget av vold og enorme økonomiske og politiske utfordringer. , navnet som ble brukt på den tyske republikken fra 1918 til 1933.

Flere steder har de erklært selvstyre med såkalte Reich-regjeringer med egne pass, flagg og riksvåpen. De kverulerer med myndigheter, forholder seg ikke til tyske lover, og flere nekter å betale skatt.

Reichsbürgerne er en bevegelse, og ingen organisasjon. Den består av mange ulike grupper, og de er langt fra enige om alt.

«Selv om til og med nynazister latterliggjør dem, anses Reichsbürgerne som en del av de høyreekstreme», skrev The Economist i 2016.

Planla kupp på jaktslott

Etter onsdagens aksjoner pekes det på spesielt én hovedmann: En som kaller seg Prinz Heinrich XIII.

Maskerte politifolk fører den pågrepne Prinz Heinrich XIII til en politibil onsdag. Han er mistenkt for å ha stått i spissen for å planlegge statskupp i Tyskland. Han var sentral i Reichsbürger-bevegelsen.

Etter planen skulle han innsettes som den nye lederen, ifølge tysk påtalemyndighet.

Han kommer fra en gammel adelsfamilie fra fyrstedømmet Reuss-Greiz. Han forlot familien i 2008. Siden har Reuss-huset tatt avstand fra ham.

En talsperson fra familien beskriver ham som en «delvis forvirret gammel mann, fanget i konspirasjonsteoretiske misoppfatninger».

Det skrev MDR tidligere i høst.

Heinrich XIII eier ifølge Die Welt et jaktslott som skal ha blitt brukt til planlegging av statskuppet. Selv om han er fordømt av sin tidligere familie, anses han av Reichsbürgerne som en modig opplysningsmann, ifølge Die Welt.

Reuss-huset styrte over områder i det som nå er Thüringen i Tyskland frem til novemberrevolusjonen i 1918.

«Prins» Heinrich XIII eier ifølge Die Welt jaktslottet Waidmannsheil, som skal ha blitt brukt til planlegging av statskuppet. Slottet ligger i Bad Lobenstein i Thüringen, som tidligere ble styrt av Reuss-huset i det tidligere fyrstedømmet Reuss-Greiz.

Sprer video på Telegram

I 2016 ble en politimann drept av en Reichsbürger. Siden har tyske sikkerhetsmyndigheter fulgt nøye med på gruppen.

I 2019 holdt den såkalte prinsen en tale der han fremmet en rekke konspirasjonsteorier:

  • Maktfordelingen i Tyskland er en illusjon.
  • USA finansierte Hitler-regimet.
  • Kriger føres for å fremme jøders interesser.
  • Rothschild-familien sto bak den franske revolusjonen.

Disse videoene spres av Reichsbürgere på apper som Telegram, skriver Die Welt.

Hvem, og hvor mange, som er involvert i kuppet, er ikke kjent. Det skal være snakk om både leger, en dommer, spesialsoldater og en tidligere toppolitiker fra AfD (Alternativ for Tyskland).

Flere eier ulovlige våpen.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) har et råd i organisasjonen møttes jevnlig siden november 2021.

Les også

3000 politifolk slo til mot tyske høyreekstreme. Skal ha planlagt statskupp og innføring av fyrstedømme.

Oppsto i 1985

Det er vanskelig å si når bevegelsen fikk fotfeste i Tyskland. Allerede i de første årene etter andre verdenskrig dukket ideen opp, ifølge Konrad Adenauer-stiftelsen.

Bevegelsen mener å ha følgende bevis for at Tyskland ikke er en legitim stat:

  • De allierte okkuperer fortsatt Tyskland.
  • Det ble aldri undertegnet en fredsavtale etter andre verdenskrig.
  • Grunnloven har aldri vært gjennom en folkeavstemning.

I 1985 ble Kommissarische Reichsregierung stiftet av Wolfgang Gerhard Günter Ebel. Han hevdet å være kansleren for et tysk rike som fortsatt levde videre i en vill konspirasjonsteori.

Siden har det oppstått en rekke grupperinger innenfor bevegelsen som springer ut fra Ebels tankegods.

Ifølge tysk sikkerhetspoliti besto de i 2020 av rundt 20.000 mennesker, og 1000 av dem regnes å være tradisjonelle høyreekstreme.