Verden

Her stemte de fleste på Trump. Hvis han innfrir valgløftet sitt, så mister mange av dem helseforsikringen sin.

WARREN, MICHIGAN (Aftenposten): Å skrote Obamas helsereform kan koste 2,6 millioner arbeidsplasser i USA. – Nå håper vi Trump kommer opp med noe bedre, sier Jeffrey Harris (46), som stemte på milliardæren ved valget i fjor.

Jeffrey Harris (46) stemte på Barack Obama i 2008 og i 2012, men i fjor valgte malermesteren å satse på Donald Trump. Han håper den neste presidenten kan rydde opp i helsevesenet.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Obamacare? Å nei, det har jeg ikke råd til.

Samantha Nieman (36) fnyser mens hun bærer handleposene fra vognen og inn i bilen hun har parkert utenfor Walmart-kjøpesenteret i Warren, like utenfor storbyen Detroit.

Nieman skulle gjerne hatt helseforsikring. Men 300 dollar – 2500 kroner – i måneden er mer enn hva hun har råd til, selv om hun kan trekke noen av utgiftene fra skatten. Derfor er hun uten forsikring. Skulle hun bli syk, vil hun ikke ha råd til behandling.

– Og attpåtil får jeg en bot fordi jeg ikke har forsikring. 27 dollar i måneden, sier 36-åringen oppgitt.

Don Soulliere (51), som er med på dagens handletur, er enig.

Samantha Nieman (36) har ikke helseforsikring fordi det er for dyrt - til tross for støtteordningene som ble innført med Obamacare. Både hun og Don Soulliere (51) stemte på Donald Trump.

– Obama sa at han skulle fikse helsesystemet vårt. Det har han ikke gjort. Veldig mange opplever at det er blitt dyrere. Det er en av hovedgrunnene til at folk her er så sinte, sier han idet han smekker igjen døren til bilens bagasjerom.

Gikk fra Obama til Trump

Både Nieman og Soulliere stemte på Donald Trump ved valget i november. Det var det mange her i Macomb, Michigan som gjorde. Denne kommunen er alltid viktig i amerikanske presidentvalg. I fjor var den som helt avgjørende for Trumps triumf.

De hovedsakelig hvite arbeiderklassevelgerne i Macomb har vært kjernen i en mur av demokratiske velgere som ble ansett som trygge for Clinton og demokratene. Men i fjor snudde de – brått og voldsomt.

Don Soulliere (51) har ikke helseforsikring fordi det er for dyrt -- til tross for støtteordningene som ble innført med Obamacare. Han stemte på Donald Trump.

Mens Obama vant her med en komfortabel margin på ni prosentpoeng i 2008, sikret Trump en overraskende og knusende seier i november med nesten 50.000 flere stemmer enn Clinton – en margin på 11 prosentpoeng.

Trump vant Michigan med fattige 10.000 stemmer totalt, noe som illustrerer hvor viktig seieren i Macomb var for ham. Og Michigan var, sammen med Pennsylvania og Wisconsin, delstaten som med knapp margin sendte Donald Trump til Det hvite hus.

Helsereform står øverst på republikanernes prioriteringsliste. I syv år – helt siden president Obama signerte loven som senere ble kjent som Obamacare – har republikanske ledere ønsket å skrote den.

Noe av det aller første Donald Trump gjorde som president, var å signere en ordre fredag kveld som legger grunnlaget for å fjerne helsereformen.

 • Tea Party-bevegelsen la grunnlaget for Donald Trump. Nå vil motstanderne hans bruke den samme taktikken for å bekjempe ham.

Helseforsikringen ble dobbelt så dyr med Obamacare

USA tilbyr ikke statlige, garanterte helsetjenester slik de fleste andre vestlige land gjør, noe som betyr at innbyggerne er nødt til å tegne private helseforsikringer. Obamacare sørget for at nærmere 20 millioner flere mennesker fikk tilgang til slike forsikringer, men reformen ble sterkt kritisert av republikanerne fordi de mener at den er for dyr og at den gir den føderale staten i Washington for mye makt.

– Dessuten er den veldig komplisert. Det er umulig å vite hvordan man kan sikre seg den beste helseforsikringen med dagens Obamacare, sier Jeffrey Harris (46), som driver et malerfirma i Detroit.

Harris, som stemte på Obama i 2008 og 2012 før han hoppet over til Donald Trump i fjor, opplevde at prisen på helseforsikringen doblet seg da Obamacare ble innført.

– Jeg ble tvunget til å skifte helseforsikring, men til slutt klarte jeg å komme meg ut av det. Nå er jeg på en vanlig, privat forsikring. Det er dyrere enn det jeg hadde, men billigere enn Obamacare-løsningen, sier Harris, som vi treffer hjemme i den nyoppussede boligen hans i det nordlige Detroit.

Jeffrey Harris (46) stemte på Barack Obama i 2008 og i 2012, men i fjor valgte malermesteren å satse på Donald Trump. Han håper den neste presidenten kan rydde opp i helsevesenet.

Han vil ha en full overhaling av det amerikanske helsesystemet.

– La oss ikke bare sette på et plaster. La oss gå i dybden og starte på nytt for å finne noe som fungerer, sier han.

18 millioner vil miste helsetilgang

Trumps valg av Tom Price, kanskje den republikaneren i Representantenes hus som har gjort mest for å jobbe imot Obamacare, som helseminister, viser hvor viktig det er for den neste presidenten å skrote forgjengerens helsereform – til tross for at 49 prosent av befolkningen sier at de er positive til den i en ny meningsmåling.

Utfordringen Trump og republikanerne møtes med nå er at mange av områdene som har omfavnet Obamas helsereform, også er områder der Donald Trump og republikanerne står sterkt. Her i Macomb, som i resten av Michigan, har rundt ti prosent av befolkningen tegnet helseforsikring via Obamacare.

De vil miste helseforsikringen sin dersom Obamacare blir skrotet i Kongressen i ukene og månedene som kommer.

Det vil også 18 millioner andre i USA, ifølge Kongressens eget budsjettkontor. Samtidig vil 2,6 millioner jobber forsvinne som en følge av at færre er forsikret, ifølge en ny rapport fra The Commonwealth Fund.

Disse tallene vil naturligvis ikke bety noe dersom Donald Trump kommer opp med en bedre løsning, noe han har lovet å gjøre.

– Vi kommer til å ha forsikring for alle. Det var en filosofi i enkelte kretser om at du ikke ville få forsikring dersom du ikke hadde råd til det. Det kommer ikke til å skje med oss, sa Trump i et intervju tidligere denne uken med The Washington Post – uten å gi noen detaljer for hvordan han skal oppnå noe ingen president før ham har klart.

Store demonstrasjoner for å redde Obamacare

Trumps løfte går milevis lenger enn hva republikanerne noen gang har lovet. Heller ikke Jeffrey Harris, malermesteren i Detroit, støtter Trump på dette punktet.

– Nei, vi må gjøre det så enkelt som mulig. Å love for mye gjør at folk blir skuffet. Det var derfor jeg mistet troen på Obama, sier han.

Republikanerne står i en alvorlig skvis i Trumps første uker som president. Dersom de skroter Obamacare uten å tilby et godt alternativ, vil det trolig ta kort tid før de blir møtt med store protester fra folk som har vent seg til å ha helseforsikring.

Allerede er folkebevegelsene i gang. Forrige helg samlet rundt 10.000 mennesker seg her i Warren for å vise sin støtte til Obamacare på et utendørsmøte arrangert av demokraten Bernie Sanders. Tilsvarende demonstrasjoner ble holdt på 70 ulike steder i USA samme dag.

Rundt 10.000 mennesker stilte opp i Warren, Michigan for å høre på Bernie Sanders tale til forsvar for Obamacare forrige helg.

Og Indivisible-bevegelsen, som Aftenposten skrev om forrige helg, har den siste uken lykkes i å samle folk på et stort antall møter med sine lokale folkevalgte rundt om i landet for å overtale dem til å beholde Obamacare så lenge det ikke finnes noe konkret alternativ.

– Jeg stemte på Trump. For meg blir det avgjørende hva han gjør på helse. Svikter han, mister han min stemme, sier en politimann vi deler en kopp kaffe med i Macomb.

Av hensyn til familien ønsker han ikke å stå frem ved navn. Men han er tydelig på hvilke forventninger han har til den neste presidenten.

– Det er snakk om mine barns fremtid. Det er ikke noe jeg tar lett på, sier han.

Les mer om

 1. Obamacare
 2. Donald Trump
 3. Forsikring
 4. USA
 5. Bernie Sanders