Putin forsvarer Trump etter skandalerapporten

Russlands president sier det er Barack Obama som ødelegger for USAs interesser.

Putins uttalelser tirsdag kveld kom da han møtte presidenten fra Moldova Igor Dodon. Stemningen var god, og journalistene ville ha Putin til å kommentere på forrige ukes Trump-anklager, som vakte store reaksjoner.
  • Jan Christer Caldino Pedersen

Kun tre dager før Donald Trump sverges inn som USAs 45. president, kommenterte Vladimir Putin for første gang offentlig på anklagene mot sin kommende kollega.

– De er åpenbart falske, sa den russiske presidenten på pressekonferansen ifølge The Guardian.

Putin anklaget Obama-administrasjonen for å baktale og sverte den påtroppende presidenten, og han hevdet at det «skader USAs interesser, og at skaden er enorm».

CNN og andre amerikanske medier meldte forrige uke at både Trump og president Barack Obama er blitt informert om en 35 sider lang rapport om at Russland sitter på sensitiv informasjon om den påtroppende presidenten.

– Bare tull

Putin avviser påstanden om at russiske myndigheter sitter på kompromitterende informasjon om Trump.

Den russiske presidenten sa at Trump ikke var en politiker da han kom til Moskva i 2013, og at de ikke visste om noe hans politiske ambisjoner.

– Da var han bare en businessmann og en av de rikeste i USA. Tror dere virkelig at russisk etterretningstjeneste spionerer på enhver amerikansk milliardær? Selvfølgelig ikke. Det er bare tull, sier han.

  • Rasende Trump brukte Twitter til å forsvare seg mot påstandene: «Lever vi i Nazi-Tyskland»?

Trump avviser påstandene

Det er en 52 år gammel brite som angivelig skal stå bak den omstridte rapporten med kraftige beskyldninger mot Trump.

Briten skal ha vært spion for etterretningstjenesten MI6 i Moskva på 1990-tallet.

Ingen, inkludert amerikansk etterretning, har klart å verifisere det som står i den 35 sider lange rapporten. Dette gjør at mange eksperter ser på rapportene med dyp skepsis.

Trump har avvist påstandene blankt og kaller det hele en heksejakt og «falske nyheter».