Verden

Priebus tror Trump aksepterer hacking-rapport

I Russland ler man av den amerikanske rapporten som sier Vladmir Putin og russerne har blandet seg i presidentvalgkampen.

USAs påtroppende president Donald Trump har ifølge en rådgiver nå akseptert etterretningstjenestens konklusjon om hvem som sto bak cyberangrepene i forkant av det amerikanske presidentvalget.

En bølge av hån har preget russiske reaksjoner på den amerikanske etterretningsrapporten som kom fredag kveld.

Spesielt på sosiale medier er tonen hånlig.

Sjefen for den statlig finansierte russiske TV-stasjonen RT, Margarita Simonjan, takker i et Twitter-innlegg de amerikanske etterretningstjenestene for «årets latter».

Hun blir i rapporten utpekt som et propagandaverktøy for president Vladimir Putin. Selv journalisten Aleksej Kovalev, som ofte har kritisert Simonjan og RT, mener at USA overdriver TV-selskapets rolle.

«De er ikke deres erkefiende, Amerika. Slapp av», skriver han på Twitter.

I de delene av den amerikanske etterretningsrapporten som ble offentliggjort fredag, anklager CIA, FBI og NSA Putin for å ha gitt ordre om en «påvirkningskampanje» under det amerikanske presidentvalget.

– Undervurderte

Målet med hackingen skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å sverte Hillary Clinton.

Avtroppende president Barack Obama sier i et intervju med TV-kanalen ABC at han undervurderte innvirkningen feilinformasjon og hacking kan ha. Obama oppfordrer videre Trump til å utvikle et tett og godt forhold til etterretningstjenesten.

– Hvis vi ikke er årvåkne kan fremmede stater påvirke den politiske debatten i USA på måter som kanskje ikke hadde vært mulig for ti, 20 eller 30 år siden, sier Obama i intervjuet.

Obama sier det er delvis på grunn av måten nyheter formidles på, og delvis på grunn av skepsis til mediene.

Påvirkningskampanjens eventuelle innvirkning på valgresultatet kommer ikke fram i rapporten.

Rådgiver sier han tror Trump nå aksepterer konklusjonene

Donald Trumps stabssjef tror den påtroppende presidenten har akseptert etterretningstjenestens konklusjon om at Russland sto bak cyberangrep før valget.

I et intervju med Fox News søndag sier Reince Priebus at han tror Trump har akseptert konklusjonen om at Russland sto bak cyberangrep som hadde som mål å forstyrre det amerikanske presidentvalget.

Priebus sier at Trump kommer til å be etterretningstjenestene komme med anbefalinger om mulige reaksjoner. Basert på anbefalingene «kan tiltak treffes», sier han.

Priebus benyttet også intervjuet til å kritisere Demokratene, og han sa at FBI hadde advart Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) om mulig hacking av eposter.

  • Her kan du lese korrespondent Kristoffer Rønnebergs analyse av situasjonen. Han mener Trump i praksis har gått til krig mot egen etterretning.

Les også

  1. Amerikansk etterretningsrapport: - Putin beordret hackingen av presidentvalget

  2. Trump: Hacking-kritikken mot Russland er «politisk heksejakt»

Les mer om

  1. Donald Trump