Verden

Kölns skrekknatt kan endre tysk flyktningdebatt

Nyttårsangrep på kvinner i Köln kan ramme forbundskansler Angela Merkel. Folk er blitt i tvil om staten er i stand til å holde ro og orden, fremholder tysk kommentator.

Det var her foran Kölns hovedtogstasjon at grupper av menn nyttårsaften gikk til angrep på kvinner og politiet mislyktes i å forhindre det. Foto: OLIVER BERG, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Saken om vold, overgrep og tyverier mot mange kvinner i flere byer nyttårsaften har utløst politisk debatt i landet. Et masseangrep i Köln preger særlig diskusjonen. Men først: Hva skjedde egentlig?

Overgrep og tyverier

Nyttårsaften var det svært mange mennesker på plassen ved hovedtogstasjonen i Köln. Fra en gruppe på rundt 1000 menn brøt det ut mindre grupper som omringet kvinner for å seksuelt antaste og stjele fra dem. Ifølge øyenvitner og ofre tydet gjerningsmennenes utseende på at de var av nordafrikansk og arabisk opphav. Hittil har minst 106 ofre levert anmeldelse, to for voldtekt. I Hamburg er det kommet inn 50 anmeldelser og i Düsseldorf 11.

Politiet har avvist de første meldingene om at så mange som 1000 menn var involvert:

Les også

Tysklands justisminister: Utenlandske gjerningsmenn i Köln kan utvises

Var det organisert?

I Köln skjedde dette noenlunde samtidig og på samme sted. Fra de andre byene har antallet anmeldelser krøpet oppover etterhvert. Hverken statsadvokaten i Köln eller justisminister Heiko Maas vil utelukke at angrepene kan kategoriseres som organisert kriminalitet. Hittil vet man imidlertid lite om gjerningsmennene. Ifølge innenriksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen er tre mistenkte pågrepet. Köln-politiet har fått kraftig kritikk for å ha reagert sent, men forsvarer seg med at den store menneskemengden og mørket gjorde situasjonen svært forvirrende. Først neste dag fikk de oversikt over omfanget av forbrytelsene.

Nervøse politikere

Kommentator Nico Fried i Süddeutsche Zeitung skriver at nervøsitet preger den politiske situasjonen rundt tilstrømningen av flyktninger og utfordringene for det tyske samfunnet.

— Kan staten sikre ro og orden? Overgrepene i Köln får folk til å tvile – og det kan true forbundskansler Angela Merkel og hennes flyktningpolitikk, skriver Fried.

Han påpeker at det i den sammenheng spiller liten rolle om gjerningsmennene er nye eller gamle asylsøkere, eller asylsøkere i det hele tatt.

– Det avgjørende er usikkerheten om at staten har kontroll, mener kommentatoren.

Som i Midtøsten, mener debattanten:

Les også

Tyskland har mistet kontrollen på menn som begår seksuelle gruppeovergrep på åpen gate. Nå utarbeider de forholdsregler - for kvinner

Demonstranter protesterte tirsdag kveld på plassen ved den berømte Köln-domen og jernbanestasjonen. På plakatene: «Fru Merkel: Hvor er du? Hva sier du? Dette gjør oss redde!» Foto: WOLFGANG RATTAY, Reuters/NTB Scanpix

Så ikke dimensjonene

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at det tok mange dager før politikerne i Berlin forsto de politiske dimensjonene av Köln-rabalderet. Wolfgang Bosbach fra Merkels parti, CDU, sa denne uken at selv om flyktninger ikke nødvendigvis er en sikkerhetsrisiko, vil det være «galt å ignorere eller bagatellisere følgene av ukontrollert innvandring».

Talsmenn for Merkels regjeringspartnere i det bayerske partiet CSU hadde allerede før Köln-hendelsen gått ut med krav om å sette et tak på 200.000 flyktninger i 2016. I fjor søkte ca. én million flyktninger og andre migranter opphold i Tyskland.

— Må respektere tyske verdier

Frankfurt Allgemeine Zeitungs politiske kommentator tar for seg angrepet på kvinners frihet og kaller angrepet for «skrekknatten i Köln». Helene Bubrowski mener det er viktig at «migranter som kommer fra andre kulturkretser må respektere tyske verdier».

— Og når de bryter med dem så grovt som i Köln, må de forlate landet, enten de er anerkjent som flyktninger eller ikke, mener hun.

— Angela Merkel er blitt undervurdert gjennom hele sitt politiske liv:

Les også

Krisekanslerens største krise | Ingrid Brekke

— Bakgrunn må ikke skjules

Bubrowski påpeker at vold mot kvinner ikke har økt i Tyskland med fjorårets strøm av flyktninger, men at man ved tilfeller som nå ikke må overlate debattarenaen til innvandringskritiske miljøer som Pegida og partiet Alternativ for Tyskland.

— For å finne de rette svar, må alle fakta på bordet. Gjerningsmennenes herkomst og deres kulturelle bakgrunn må ikke skjules, fremholder hun.

- Fremmedfrykt moteriktig

Den tyske kringkasteren Deutsche Welles kommentator Volker Wagener er bekymret for debatten. Han skriver at flyktningsaken splitter det tyske folket som intet annet på lang tid, og Köln-bråket kobles sammen med dette.

— Også i Köln snur stemningen. Straks fordommer mot «utlendingene» dominerer den offentlige debatten, lyttes det ikke til advarslene mot overforenkling. Agitasjonen mot asylsøkere på nettet kan knapt bli mer aggressiv enn den allerede er. Fremmedfrykt er blitt moteriktig igjen, skriver han.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.
 1. Les også

  Merkel stoppet partiopprør - lovet redusert flyktningstrøm til Tyskland

 2. Les også

  Tre personer mistenkt etter masseovergrep i Köln

 3. Les også

  Angela Merkel er årets navn i Time

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Vendepunkt Köln

 2. VERDEN

  Ett år etter at Merkel åpnet grensen: Slik har Tyskland endret seg.

 3. VERDEN

  Hun må redde sitt politiske liv i løpet av to uker. Klarer hun det?

 4. VERDEN

  Skal Tyskland kunne avvise asylsøkere på grensen? Spørsmålet skaper åpen strid i Merkels regjering.

 5. VERDEN

  «Anti-Merkel» seiler opp som favoritt

 6. VERDEN

  Mistenkt tatt etter politkerdrap i Tyskland