Verden

Lager kunst av London-folks avskjed med drømmebyen sin

LONDON (Aftenposten): Stadig flere med vanlig økonomi må gi opp London-livet. Det har designprofessor Rebecca Ross laget kunst av.

Flere av de eldre respondentene uttrykker bekymring for hva slags muligheter yngre folk har i London i dag. Foto: Duarte Carrilho da Graça

 • Helle Skjervold

Ross beskriver at en god del av svarene var preget av nostalgi i et raskt skiftende London, der folk mener byen er i ferd med å miste noe viktig på veien. Foto: Duarte Carrilho da Graça

Å flytte fra London er som å gi opp, mener denne respondenten. Nå må han selv gi opp London-livet. Foto: Duarte Carrilho da Graça

At London er uholdbart som hjemsted, med mindre du er velstående, er et av gjennomgangstemaene i svarene professor Ross fikk inn. Foto: Duarte Carrilho da Graça

Under gangbroen ved den travle Holborn-stasjonen, et av sentrumstoppene langs t-banens Central Line, durer en jevn strøm røde dobbeldekkere, tutende taxier og syklister i neonfarget yttertøy på vei til kontoret.

Over dem lyser fra en gigantisk elektronisk reklameskjerm:

London is miserable unless you're rich.

Dette er ikke en vanlig reklame, men svaret en ekte Londoner ga på hvorfor hun nå er i ferd med å flytte ut av byen — mot sin vilje.

Les også:

Les også

London deler seg i fattig og superrik

Diskusjon på ny flate

Å flytte ut av London blir en stadig vanligere avgjørelse for middelklassen, viser forskning Danny Dorling ved Oxford-universitetet nylig har publisert.

— Det er mye diskusjon om boligsituasjonen i London blant vanlige folk. Men jeg er ikke er sikker på om beslutningstagerne faktisk får med seg, sier Rebecca Ross, som jobber som professor i design og kommunikasjonskultur ved Londons prestisjetunge kunstuniversitet, Central Saint Martins.

Dermed kom idéen om å spørre helt vanlige folk, som var i ferd med å forlate London, om hvorfor de velger å forlate storbyen. Og svarene rant inn.

I løpet av få dager fikk prosjektet London Is Changing inn 3800 digitale svar, og mange av dem ble brukt til tekst på store billboards rundt omkring i London sentrum. Se noen av dem i bildeserien øverst i artikkelen.

— Dette er en måte å starte en samtale i byen, ved å bruke en flate som vanligvis er forbeholdt kommersielle budskap. Håpet er at en del stemmer, som ikke vanligvis gis slik eksponering, skal bli sett og hørt, sier Ross.

Byen vokser

I vinter nådde London en befolkningsmessig milepæl: innbyggertallet passerte igjen 8,6 millioner - slik byen hadde i toppåret 1939. Men selv om hovedstaden er i kraftig vekst er det altså en gruppe det blir færre av, middelklassen.

Rebecca Ross. Foto: Duarte Carrilho da Graça

— Vi fikk inn overveldende mange historier, og vi merket at spørsmålet spesielt ressonerte med den yngre middelklassen som ikke har råd til å komme seg inn på boligmarkedet. Noen av historiene var hjerteskjærende, noen veldig kritiske, men de aller fleste hadde likevel mye kjærlighet for London.

Ross kategoriserte dataene, og merket seg at enkelte temaer gikk igjen

— Mange er bekymret over at de jobber fulltid, ofte mer, men likevel sliter med å få økonomien til å gå rundt. En lærer skrev: hva slags by får vi når ingen av oss lærere, sykepleiere eller politifolk har råd til å bo her lenger. Samtidig er det mange som hyller London som et sted med store muligheter, der de håper å skaffe seg et bedre liv. Folk elsker det kulturelle mangfoldet og dynamikken her, og sier det er i et slikt miljø de håpet å oppdra barna sine.

Avisen The Telegraph presenterer i dag ny data som viser hvordan middelklassen i London flytter til stadig nye områder, der prisene er lavere.

En ny tid

Ross skal fortsette å samle inn data gjennom hele 2015. Respondentene oppsøker selv nettsiden, og deltar etter eget initiativ, dermed er ikke datene statistisk representative på noe vis.

Hun beskriver også et generasjonsskille i svarene de mottok, der de eldste respondentene er bekymret for hvordan det skal gå med yngre London-innbyggere.

— En del uttrykker også en form for nostalgi, for et London de føler er i ferd med å forsvinne. De er glad i London, men føler mer og mer at det ikke er en by for dem. Mange eldre respondeter svarte dessuten at de føler med den yngre generasjonen, som ikke vil få samme muligheter til å leve i London som de har hatt.

Les også:

 1. Les også

  Skvises ut i båt for å ha råd til å bo i London

Å flytte fra London er som å gi opp, mener denne respondenten. Nå må han selv gi opp London-livet. Foto: Duarte Carrilho da Graça

Ross beskriver at en god del av svarene var preget av nostalgi i et raskt skiftende London, der folk mener byen er i ferd med å miste noe viktig på veien. Foto: Duarte Carrilho da Graça

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Storbyene er blitt til festninger for de rike, mener forsker. Folk som bor utenfor, havner lenger og lenger bak.

 2. VERDEN

  Slik har brexit svekket den britiske økonomien allerede før de har meldt seg ut

 3. ØKONOMI

  London er Europas finansielle sentrum. Slik påvirkes City av Brexit-forhandlingene.

 4. VERDEN

  De elsker dronningen, men naboene vil bli kvitt henne. En bitter konflikt kan få nytt liv.

 5. MENINGER

  TV-serien som fanget stemningen bak Trump-valget

 6. VERDEN

  Denne bekken er blitt britenes største hodepine. Han har laget seg en bakvei til nabolandet i tilfelle kaoset bryter løs.