Under gangbroen ved den travle Holborn-stasjonen, et av sentrumstoppene langs t-banens Central Line, durer en jevn strøm røde dobbeldekkere, tutende taxier og syklister i neonfarget yttertøy på vei til kontoret.

Over dem lyser fra en gigantisk elektronisk reklameskjerm:

London is miserable unless you're rich.

Dette er ikke en vanlig reklame, men svaret en ekte Londoner ga på hvorfor hun nå er i ferd med å flytte ut av byen — mot sin vilje.

Les også:

Diskusjon på ny flate

Å flytte ut av London blir en stadig vanligere avgjørelse for middelklassen, viser forskning Danny Dorling ved Oxford-universitetet nylig har publisert.

— Det er mye diskusjon om boligsituasjonen i London blant vanlige folk. Men jeg er ikke er sikker på om beslutningstagerne faktisk får med seg, sier Rebecca Ross, som jobber som professor i design og kommunikasjonskultur ved Londons prestisjetunge kunstuniversitet, Central Saint Martins.

Dermed kom idéen om å spørre helt vanlige folk, som var i ferd med å forlate London, om hvorfor de velger å forlate storbyen. Og svarene rant inn.

I løpet av få dager fikk prosjektet London Is Changing inn 3800 digitale svar, og mange av dem ble brukt til tekst på store billboards rundt omkring i London sentrum. Se noen av dem i bildeserien øverst i artikkelen.

— Dette er en måte å starte en samtale i byen, ved å bruke en flate som vanligvis er forbeholdt kommersielle budskap. Håpet er at en del stemmer, som ikke vanligvis gis slik eksponering, skal bli sett og hørt, sier Ross.

Byen vokser

I vinter nådde London en befolkningsmessig milepæl: innbyggertallet passerte igjen 8,6 millioner - slik byen hadde i toppåret 1939. Men selv om hovedstaden er i kraftig vekst er det altså en gruppe det blir færre av, middelklassen.

Rebecca Ross.
Duarte Carrilho da Graça

— Vi fikk inn overveldende mange historier, og vi merket at spørsmålet spesielt ressonerte med den yngre middelklassen som ikke har råd til å komme seg inn på boligmarkedet. Noen av historiene var hjerteskjærende, noen veldig kritiske, men de aller fleste hadde likevel mye kjærlighet for London.

Ross kategoriserte dataene, og merket seg at enkelte temaer gikk igjen

— Mange er bekymret over at de jobber fulltid, ofte mer, men likevel sliter med å få økonomien til å gå rundt. En lærer skrev: hva slags by får vi når ingen av oss lærere, sykepleiere eller politifolk har råd til å bo her lenger. Samtidig er det mange som hyller London som et sted med store muligheter, der de håper å skaffe seg et bedre liv. Folk elsker det kulturelle mangfoldet og dynamikken her, og sier det er i et slikt miljø de håpet å oppdra barna sine.

Avisen The Telegraph presenterer i dag ny data som viser hvordan middelklassen i London flytter til stadig nye områder, der prisene er lavere.

En ny tid

Ross skal fortsette å samle inn data gjennom hele 2015. Respondentene oppsøker selv nettsiden, og deltar etter eget initiativ, dermed er ikke datene statistisk representative på noe vis.

Hun beskriver også et generasjonsskille i svarene de mottok, der de eldste respondentene er bekymret for hvordan det skal gå med yngre London-innbyggere.

— En del uttrykker også en form for nostalgi, for et London de føler er i ferd med å forsvinne. De er glad i London, men føler mer og mer at det ikke er en by for dem. Mange eldre respondeter svarte dessuten at de føler med den yngre generasjonen, som ikke vil få samme muligheter til å leve i London som de har hatt.

Les også:

Å flytte fra London er som å gi opp, mener denne respondenten. Nå må han selv gi opp London-livet.
Duarte Carrilho da Graça
Ross beskriver at en god del av svarene var preget av nostalgi i et raskt skiftende London, der folk mener byen er i ferd med å miste noe viktig på veien.
Duarte Carrilho da Graça