Verden

Stoltenberg gir ikke opp EU. Han vil samarbeide enda tettere etter britenes nei

BRUSSEL (Aftenposten): - Samarbeidet mellom NATO og EU blir bare enda viktigere etter den britiske avstemningen, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

David Cameron og Jens Stoltenberg har nå en ny ting til felles: Begge har kjempet for EU-medlemskap og tapt.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Under EU-toppmøtet i Brussel tirsdag Stoltenberg møtte britenes statsminister David Cameron for første gang etter britenes EU-nei.

– Cameron forsikret meg om at beslutningen om å forlate EU, ikke ville forandre forholdet de har til NATO, sier Stoltenberg.

NATO-sjefen er blant dem som har advart britene mot å forlate EU. Noen uker før avstemningen sa han at det var en «klar fordel» for Storbritannia å sitte ved bordet i både EU og NATO.

Tirsdag var budskapet til EUs stats- regjeringssjefer at samarbeidet mellom EU og NATO nå er viktigere enn noen gang.

– Alt som kan bidra til internasjonalt samarbeid og stabilitet er med på å fjerne noe av den usikkerheten den britiske avstemningen har ført til, sier Stoltenberg.

  • Et klart flertall av britene stemte for å forlate EU: Men her er fire scenarier som kan stoppe Brexit

Vil ikke gi råd

Han mener også at NATO er blitt viktigere enn før.

– NATO gir også en ramme der Storbritannia kan samarbeide med andre europeiske stater, og det er blitt enda viktigere når de ikke lenger har EU-plattformen, sier Stoltenberg.

– Bør britene velge en så tett tilknytning til EU som mulig?

– Det er ikke NATO som skal gi råd om hva slags forhold britene skal ha til EU. Det vil bare bidra til å gjøre en komplisert situasjon enda mer komplisert.

Brexit tar oppmerksomhet

Om litt over en uke samles NATO-landenes statsledere til toppmøte i Warzawa. Det er to år siden sist.

– Brexit kommer ikke til å være et dominerende tema i seg selv på toppmøtet, men det kommer til å understreke viktigheten av noen av de tingene vi gjør, som økt samarbeid med EU, sier Stoltenberg.

Britene er det av de europeiske NATO-landene som bruker klart mest på forsvar. Landet er også ett av fire land i Europa som oppfyller NATOs mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalbudsjettet på forsvar.

– VI har fått klare signaler om at Storbritannia står ved alle sine mål, også målsettingen om to prosent, sier Stoltenberg.

For kort tid siden siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Nato
  3. EU
  4. Brexit