Mange meldinger om rasisme og hatkrim etter Brexit-avstemningen

«Forlat EU, ingen flere polske skadedyr». Flere enn hundre tilfeller av rasisme og hatkrim skal ha blitt rapportert etter at britene stemte seg selv ut av EU torsdag.

Slike lapper, der polakker omtales som skadedyr, skal ha blitt hengt opp på postkasser og ble funnet utenfor en barneskole i byen Huntingdon i Cambridgeshire.

Det skriver den britiske avisen The Independent mandag.

Flere av personene som har ytret seg skal ha sagt at Brexit er grunnen, ifølge avisen.

En video som påstås å være fra bydelen Hackney i London morgenen etter folkeavstemningen viser en man som diskuterer med noen i en bil før han skriker: «Dra tilbake til ditt land».

Sarah Childes, Natasha Blank og Yasmin Weaver har samlet opp en rekke av ytringene som har kommet de siste dagene i et eget Facebook-album under tittelen «Worrying Signs».

Blant postene i sosiale medier som forteller om vold mot innvandrere i Storbritannia, er denne posten:

Her forteller Kirsty Allan om en italiener som skal ha blitt slått med en flaske etter å ha spurt noen hva de stemte.

Nær 100 epsioder etterforskes

Slike episoder skal det ha vært mange av:

Ifølge The Independent har det blitt rapportert mer enn hundre episoder der personer har blitt utsatt for rasistisk vold eller annen hatkriminalitet etter velgerne i Storbritannia stemte seg ut av EU.

Samtidig har emneknaggen #postrefracism blitt brukt mer enn 21.000 ganger på Twitter. Denne emneknaggen brukes for å rapportere om erfaringer fra folk som har opplevd fremmedfiendtlighet etter Brexit.

Den polske ambassadøren i Storbritannia, Witold Sobkow, har reagert på episodene som har blitt omtalt i britiske medier. Han sier han er sjokkert over de fremmedfiendtlige episodene som har skjedd mot polske innbyggere i landet, skriver Daily Mail. Omtrent 850.000 polakker bor i Storbritannia.

Polske innbyggere skal blant annet ha fått festet lapper der de omtales som skadedyr på postkassene deres i Huntingdon i Cambridgeshire:

Én av lokalavisene i byen, Cambridge News, skriver at flere lignende lapper ble funnet utenfor en barneskole i byen.

Hvem som står bak etterforskes nå av lokalt politi.

Cameron fordømmer hendelsene

Statsminister David Cameron fordømmer de mange fremmedfiendtlige hendelsene.

– Vi bør være helt klare på at denne regjeringen ikke tolererer intoleranse, det å krenke migranter og be dem om å reise hjem, sa Camerons talskvinne til journalister mandag.

På bakgrunn av de mange episodene har Londons ordfører Sadiq Khan oppfordret politiet i byen om å følge ekstra med, skriver flere britiske medier, blant annet Daily Mail.

– Det er viktig at følger med på om det er voksende hatkriminalitet eller vold fra de som bruker siste ukes hendelse på å forsøke å splitte oss, sier ordføreren.

Samtidig mener han det er viktig at man ikke bruker disse episodene til å forsøke å demonisere alle de som stemte for Brexit.

– Folk blir stoppet på gaten av personer som sier at de stemte for Brexit, og de sier at det nå er på tide at de forlater landet. Dette sier de til personer og familier som har vært her i tre, fire, fem generasjoner, forteller Baroness Warsi, leder i Det konservative partiet, skriver The Independent.