Verden

Ville du behandlet disse jentene likt?

I UNICEFs kampanjevideo bryter Anano (6) ut i gråt etter at hun ble avvist av kafégjester.

Video DokumentarSe flere →
 1. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 2. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 3. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 4. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 5. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 6. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 9. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 10. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 11. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 12. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Synne Søhoel Drageset
  Journalist

Filmen, som er spilt inn i Georgias hovedstad Tbilisi, viser hvordan voksne forskjellsbehandler et barn basert på utseende.

Sminket som gatebarn

Skuespilleren i filmen er seks år gamle Anano fra Georgia. Pent kledd og med velstelt hår vandrer hun alene på gaten og blant kafégjester på et kjøpesenter.

Mange stopper opp og ønsker å hjelpe barnet.

Etterpå blir hun sminket og kledd som et fattig gatebarn og satt i de samme situasjonenene.

Hvordan ville du selv reagert?

– Denne filmen rører noe hos alle mennesker, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF, Truls Brekke.

– Når man ser denne videoen, er det lett å reflektere over hvordan man selv ville reagert slike situasjoner.

 • Dette er ikke første gang organisasjoner tar i bruk sterke virkemidler og barn: Husker du frysende Johannes (11)?

Moren måtte trøste

Moren til jenta var med under innspillingen og kunne trøste datteren som synes innspillingen var en tøff opplevelse.

– Produksjonsteamet valgte å avbryte eksperimentet før det gikk for langt, forteller Brekke.

Det var mot slutten av produksjonen at Anano brøt ut i hikstgråt.

– Dette forteller litt om hvordan gatebarn blir behandlet. Folk tenker seg ikke om. Barn har rett til å bli behandlet på en ordentlig måte, uansett hvordan de går kledd, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Reagerer på bruken av barn

Flere av Aftenpostens lesere har reagert på at en barneskuespiller brukes på denne måten. Brekke sier familien til jenta var med henne på opptaksdagen.

– Det var en forutsetning for å lage dette, og jenta var ivaretatt på alle vis. Det var viktig. Samtig ble hun rystet av hvordan folk møtte henne, og nettopp derfor var det viktig med omsorgspersoner i nærheten. Hun ble raskt glad igjen etter hendelse vi ser i videoen, sier Brekke.

UNICEFs video ble lansert i forbindelse med rapporten State of the World’s Children, som kom ut tirsdag. Rapporten er UNICEFs årlige tilstandsrapport for verdens barn.

– Ikke overraskende

Sigmund Ruud i Kirkens Bymisjon mener reaksjonsmønsteret til de som møter jenta i videoen sammenfaller med hva man ser i Norge.

– Dette er ikke overraskende. Man får ofte et raskt inntrykk av hva slags person man møter ut i fra hva hvordan man kler seg, sier Ruud.

Han legger til at det i svært liten grad og bare unntaksvis er barn som tigger i Oslo.

Spiller på kjente mønster

Førstelektor i retorikk ved Høyskolen i Kristiania, Kjell Terje Ringdal, sier denne typen kampanjer har en effekt, men at virkningen er kortvarig.

– Denne typen kampanjer utløser engasjement og følelser, men så avtar det ganske raskt, sier Ringdal.

Han mener kampanjevideoen er sterk, godt laget og at virkemidlene ikke gjør at publikum får budskapet i vrangstrupen.

– Virkemidlene spiller på hvordan man reagerer i slike situasjoner til daglig. Vi identifiserer oss med den velstelte jenta, mens man assosierer motsetningen med noe negativt. Menneskene som reagerer på jenta i videoen er ikke onde, men handler på innstinkt, sier Ringdal.

– Det går en grense

Selv om kampanjen til UNICEF bruker sterke virkemidler, mener Ringdal den er innenfor grensene for en video av denne typen. Førstelektoren er likevel klar på at det går en grense på denne typen kampanjer.

– Drar man på for mye, får man motsatt reaksjon enn hva man prøve å oppnå: Man lukker øynene og orker ikke å ta i mot budskapet.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Unicef Norge
 3. Georgia