Trump glad for at Qatar isoleres

Donald Trump er glad for at arabiske land kutter båndene til Qatar, en av USAs allierte. Dette kan bidra til å få slutt på terrorismen, mener presidenten.

USAs president Donald Trump (t.h.) sammen med sin kone Melania, Saudi-Arabias kong Salman (i midten) og Egypts president Abdel Fattah al-Sisi (t.h.) under besøket i Riyadh i Saudi-Aabia for drøyt to uker siden. Foto: AP / NTB scanpix

Tirsdag gikk Trump hardt ut mot en av USAs viktigste allierte i Midtøsten.

På Twitter antyder Trump at det var hans besøk i Saudi-Arabia nylig som har utløst den diplomatiske striden mellom flere arabiske land og Qatar.

«Så godt å se at besøket i Saudi-Arabia med kongen og 50 land allerede gir resultater», skriver Trump.

Under Trumps besøk i Saudi-Arabia for mindre enn en måned siden etterlyste Trump større innsats i kampen mot islamsk ekstremisme, samt en felles front mot Iran. Ifølge Trump klaget de andre landene på Qatar.

«Kanskje dette blir begynnelsen på slutten på terrorismens redsler», skriver han på Twitter.

Med Saudi-Arabia i spissen har land som Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater denne uken brutt alle diplomatiske bånd til Qatar. De beskylder landet for både å støtte ytterliggående sunnimuslimske grupper og for å smiske med Iran.

– Vil ramme Iran

Analytikere mener at Saudi-Arabias virkelige mål ikke er Qatar, men Iran.

– Saudiaraberne forsøker å skape en samlet front mot Iran, og de trenger å fjerne all opposisjon innad i Golf-koalisjonen, sier Farhad Rezai, som er forsker ved Senter for iranske studier i Tyrkia.

Han mener at Qatar blir straffet for ikke å dele den samme besettelsen med Iran som Saudi-Arabia har.

– Det er andre i Golf-koalisjonen som heller ikke deler denne besettelsen, men ingen har Qatars evne til å stå imot saudiarabisk press, sier han og viser til Qatars enorme gassreserver og nære militære bånd til Washington.

I Qatar ligger USAs største militærbase i Midtøsten. 11.000 amerikanske soldater er stasjonert på basen, ifølge CNN.

Det er uklart hvordan Trumps utspill vil påvirke USAs militære nærvær i Qatar, men Pentagon meldte tirsdag at USAs militære operasjoner fortsetter som før, til tross for den diplomatiske krangelen.

– Kuwait megler

Qatar avviser anklagene om at landet støtter terrorisme.

Ifølge landets utenriksminister Mohamed bin Abdulrahman Al Thani forsøker Kuwait å megle i konflikten.

De andre landene har også kritisert Qatar for å ha uttrykt støtte til mer moderate islamistiske grupper som Det muslimske brorskapet i Egypt.

Brorskapet ble forbudt i Egypt etter at Abdel Fattah al-Sisi tok makten i et kupp og avsatte landets islamistiske president Mohamed Mursi sommeren 2013.

Ifølge professor Foad Izadi ved Universitetet i Teheran kan situasjonen være en anledning for Iran til å øke samhandlingen med Qatar ettersom landet nå trenger både matforsyninger og samarbeid innen luftfarten. Det kan også gi Iran en mulighet til å demonstrere at landet er en ansvarlig aktør i regionen.

– Dette er enda et lavmål for saudierne. De har ikke greie på utenrikspolitikk. De kjemper mot de fleste av sine naboland, sier han.