Verden

Kinesisk rakett gikk i oppløsning og styrtet i Indiahavet

Den kinesiske raketten som kom ut av sin bane og styrtet ukontrollert mot jorden de siste dagene, endte opp i deler i Indiahavet.

  • Torgeir Knutsen
    Journalist

Den kinesiske romraketten Long March 5B styrtet natt til søndag norsk tid i Indiahavet. Foto: TELESCOPE AROAC-T08 / EU SPACE SURVEILLANCE AND TRACKING

Kina opplyste at den 18 tonn tunge Chang Zheng 5B-raketten kom inn i atmosfæren over Middelhavet klokken 04.24 norsk tid.

Det var frykt for at enkelte deler fra den svære raketten var så store at de ikke ville brenne opp og derfor kunne lande på jorden.

Men noen minutter etter at den kom inn i atmosfæren landet de siste restene av raketten på et punkt i Indiahavet i nærheten av Maldivene, ifølge koordinatene som det kinesiske romfartssenteret oppga.

Mesteparten av raketten gikk i oppløsning og brant opp idet den kom inn i atmosfæren.

Inn over Middelhavet

En kinesisk rakett av samme type som den som styrtet i Indiahavet natt til søndag. Foto: Ju Zhenhua / Xinhua via AP / NTB

Noen timer før hadde space-track.org, som bruker amerikanske militære data, opplyst at raketten ville komme inn i atmosfæren klokken 04.11 over det østlige Middelhavet.

Senere opplyste space-track.org at raketten var nede, og at alle kunne slappe av.

Den amerikanske romstyrken i California presiserte på forhånd at man ikke kunne vite hvor restene ville falle ned før de faktisk var nede.

Men kinesiske eksperter sa det var minimal risiko for at deler av raketten skulle komme hele gjennom atmosfæren.

Ekspertene sa også at det mest sannsynlige ville være at restene falt ned i sjøen, siden 70 prosent av klodens overflate er vann.

Uforsvarlig

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at US ikke hadde noen planer om å prøve å skyte ned raketten, men antydet at det var uforsvarlig av Kina å la raketten komme ut av sin bane og inn i atmosfæren.

I fjor landet noen rester fra en annen kinesisk rakett på landsbyer i Elfenbenskysten. Det var mindre skader på hus, men ingen personer kom til skade.

Raketten ble skutt opp 29. april for å frakte en modul til byggingen av Kinas første romstasjon.

Den gikk deretter i bane rundt jorden med en hastighet på 28.000 kilometer i timen, rundt jorden hvert 90. minutt, og det var umulig å spå hvor den ville lande.