Gordon Brown går av som statsminister

Gordon Brown leverte sin avskjedssøknad som statsminister tirsdag, og markerte med det slutten på 13 år med Labour ved makten i Storbritannia.

Kunngjøringen om Browns avgang kom tirsdag kveld, etter en dag full av spekulasjoner i britiske og internasjonale medier.

Samtalene mellom Labour og Liberaldemokratene ble avsluttet uten resultat tidligere samme dag.

Samtidig ble det stadig tydeligere at De konservatives David Cameron og Liberaldemokratenes Nick Clegg nærmet seg hverandre i regjeringsforhandlingene mellom de to partiene.

Det skal ifølge William Hague i De konservative ha vært «en veldig positiv atmosfære» under møtet med Liberaldemokratene.

Jeg har [lært] en hel del om menneskets svakheter, inkludert mine egne
— Gordon Brown, avtroppende statsminister

Utpekte Cameron som neste statsminister

— Jeg har tilbudt dronningen å gå av, sa Brown til pressekorpset utenfor 10 Downing Street i London tirsdag kveld.

— Dersom dronningen aksepterer vil jeg be henne om å invitere lederen for opposisjonen til å danne regjering. Jeg ønsker den neste statsminister alt vel. Han vil måtte ta viktige valg for fremtiden, sa Brown.

Storbritannias neste statsminister heter David Cameron. De konservative skal ifølge flere britiske medier ha tilbudt Liberaldemokratenes leder Nick Clegg vervet som visestatsminister.

Browns avgang markerer slutten på 13 år med Labour ved makten i Storbritannia. Brown har vært Storbritannias statsminister siden juni 2007, da Tony Blair ga seg etter ti år ved makten og valgseier tre ganger på rad.

- Takk og farvel

Gordon Brown takket sine medarbeidere gjennom hans tre år som statsminister, som han sa hadde gjort et utmerket arbeid for landet.

— Men fremfor alt vil jeg takke Sarah for kjærligheten hun har vist og jobben hun har gjort for Storbritannia, sa Brown om sin kone. Han takket også sine to sønner.

— Bare tidligere statsministre kan fullt ut forstå tyngden av det ansvaret man har. Jeg har vært priviligert som har fått lære så mye om det beste i menneskets natur, og også en hel del om menneskets svakheter, inkludert mine egne.

- Takk og farvel, avsluttet Brown sin tale med.

Brown skal ifølge BBC ha fortalt venner at han vil trekke seg fra politikken.

Tilbød folkeavstemning om valgordning

Det knytter seg nå stor spenning til hva som vil komme ut av samarbeidet mellom De konservative og Liberaldemokratene.

De konservative kom mandag kveld med et tilbud til Liberaldemokratene om å holde folkeavstemning om den britiske, omdiskuterte valgordningen.

Den nåværende valgordningen i Storbritannia favoriserer de to største partiene, og det vil derfor være i Liberaldemokratenes interesse å endre det.