Nå er det opp til Nick Clegg

Både Labour og De konservative har kommet med forslag til LibDem-leder Nick Clegg.

Nick Clegg snakker med media etter en tur i liberaldemokratenes hovedkvarter i London fredag. FOTO: AFP/LEON NEAL

Les mer om valget i Storbritannia:

Lørdag sitter liberaldemokratenes Nick Clegg i møter med egen partiledelse for å diskutere forslaget fra De konservatives leder David Cameron om en eventuell maktfordeling mellom de to partiene. Intense forhandlinger innad i partiet pågår i hele dag.

— Vi må forsikre at vi ikke forråder våre prinsipper, sier Simon Hughes, talsmann i LibDem, til BBC.

Hughes sier at man nå arbeider konstruktivt, og han tviler ikke på at partiet vil komme til enighet.

— Alle i Storbritannia forventer at vi skal være ansvarlige. Vi kjenner timeplanen, det er mellom nå og onsdag neste uke når Parlamentet kommer tilbake, at vi kan gjøre noe, sier han.

Clegg er jokeren til Downing Street

Fredag kveld ble det klart at både Labour-leder Gordon Brown og De konservatives leder David Cameron har tilbudt LibDem-leder Nick Clegg en avtale om fordeling av regjeringsmakt i Storbritannia etter torsdagens valg, hvor ingen av de tre partiene fikk rent flertall.

David Cameron forsøker å danne den først Tory-regjeringen siden 1997, og har tilbud liberaldemokratene (LibDems) en avtale om flere seter i kabinettet og muligheter for oppnevning av en flerpartikomite som skal undersøke Storbritannias valgordning, som mange hevder er urettferdig, melder The Guardian.

Lover valgreform

Cameron kaller det et «stort, åpent og omfattende» tilbud. Han skal være åpen for både full koalisjonsregjering med liberaldemokratene, eller en mindretallsregjering med Tory, med garantier om støtte fra LibDem i nasjonalbudsjettet.

Samtidig har Gordon Brown tilbudt LibDem et mer konkret forslag om reform av valgsystemet, en av liberaldemokratenes fanesaker i valgkampen, og sier han er forberedt på å diskutere mulig regjeringsmakt med partiet, ifølge BBC.

Brown gjorde det fredag klart at han akter å fortsette som statsminister til noen var blitt enige om hvem som skal ha makten og styre landet fremover.

— Det er min konstitusjonelle plikt å forsøke å løse denne situasjonen til landets beste, sa han i en uttalelse.

LibDem-joker

Dermed ser det ut til at det er LibDem-leder Nick Clegg, som på tross av et dårlig valg, har jokeren på hånden i disse regjeringsforhandlingene. Velger han Brown eller Cameron?

Det eneste man vet, er at det ifølge LibDem-kilder ikke kommer noen avtale i dag, lørdag.

Vurderer tilbudet fra Tory

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg vil be sine ledende partimedlemmer om støtte til å gå i forhandlinger med med de konservative, melder NTB.

Det konservative partiet fikk flest stemmer under torsdagens valg, men ikke nok til å danne en flertallsregjering. Partiet må derfor søke støtte fra mindre partier for å kunne danne en stabil regjering som kan håndtere Storbritannias rekordstore budsjettunderskudd.

Clegg må nå overbevise et betydelig antall skeptiske partimedlemmer om at Liberaldemokratene bør forhandle med de konservative toryene, selv om det innebærer at de må gi slipp på flere hjertesaker for å få til en avtale.

Flere saker om valget i Storbritannia:

Nick Clegg (t.v.) skal diskutere både med Gordon Brown (midten) og David Cameron (t.h.) om hvem som skal styre Storbritannia etter at landet har fått sitt første Hung Parliament siden 1974. FOTO: LEON NEAL/AFP