«George ville ikke ha krig»

Laura Bush forteller om forgiftningsforsøk, prins Charles og Camillas drikkevaner - og om julekortet George sendte døtrene før han gikk til krig.

Herr og fru Bush vinker farvel før de flyr over katastrofeområdet etter orkanen Katrina. De ble sterkt kritisert for turen.

Det er ikke bare George W. Bush som jobber med sine memoarer. Også kona og tidligere førstedame Laura Bush kommer med bok om få dager — «Spoken from the heart».

Innholdet i denne har onsdag begynt å lekke ut etter at New York Times fikk kjøpt et eksemplar i en bokhandel.

I boken forteller Laura Bush åpent blant annet om George Bush' beslutning om å gå til krig i Irak, om et angivelig forgiftningsforsøk under et G8-møte i Tyskland, og om presidentens mye kritiserte overflygning over New Orleans etter orkanen Katrina.

Omslaget på boken som gis ut på tirsdag. FOTO: AP

Ville ikke være i veien

Dette siste ble gjort på denne måten til det beste for ofrene og hjelpemannskapene på bakken, hevder Laura Bush:

— Han ville ikke at ett eneste liv skulle gå tapt bare fordi noen arbeidet med de logistiske behovene til presidenten. Han ville ikke at konvoien hans skulle blokkere lastebilene som leverte vann og mat eller medisinsk utstyr. Og han ville ikke forsinke reservister fra den amerikanske hæren fra rundt om i landet som kom til for å hjelpe, sier hun.

-Ønsket ikke krig

Hun forteller også om kortet Bush sendte døtrene etter julen 2002 for takke for gavene.

- Han fortalte Jenna og Barbara at han ba om at Saddam Hussein ville ruste ned, at han ville oppgi sine våpen for død og ødeleggelse, og at det ville bli fred. George ville ikke ha krig. Ingen president vil noen gang ha det.

— Han visste hvor dyrebart hvert enkelt barn er, og hver eneste person som blir sendt i krigen er noens barn, og ofte noens mor eller far også. Det skulle ikke bli en krig for olje eller noen form for amerikansk nærvær i Midtøsten. Krigen var fordi bare en mann ikke kunne velge fred. Det var Saddam Hussein, skriver hun.

Rundt tre måneder etter at brevet ble sendt, invaderte amerikanske og britiske styrker Irak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette famøse bildet av George W. Bush på hangarskipet "USS Abraham Lincoln" forfulgte presidenten hele hans karriere. (FOTO: AP Photo/J. Scott Applewhite)

I strupen på kritikerne

Fru Bush går også i strupen på Nancy Pelosi, som leder demokratene i Representantenes hus, for å kalle Bush en «inkompetent leder» og for å si at han manglet vurderingsevnde, kunnskap og erfaring. Hun reiser også bust mot demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, som skal ha kalt mannen hennes for en «taper» og en «løgner».

— Disse kommentarene var uhørte og taktløse. Mens en presidents politiske motstandere, så vel som hans støttespillere, har rett til å komme med det de anser som legitim kritikk, og debatten skal være livlig, avslører disse ordene småligheten og trangsyntheten til enkelte av dem som tjener i Kongressen, skriver hun.

Forgiftet?

Laura Bush spekulerer også i om presidentens følge ble forsøkt forgiftet under en G8-konferanse i Tyskland. Hun forteller om at hele delegasjonen ble mystisk syke, og at George Bush var sengeliggende under deler av oppholdet.

Laura selv ble veldig svimmel, og én i reisefølget klarte nesten ikke stå oppreist. En person mistet delvis hørselen på det ene øret, og hører ennå ikke helt normalt.

The Secret Service undersøkte muligheten for at delegasjonen var forgiftet. Det hadde vært flere tilfeller av høyt profilerte personer som var blitt forgiftet i Europa i tiden før.

Legene konkluderte med at delegasjonen hadde fått et smittsomt virus.

- Men vi fikk aldri vite om noen andre delegasjoner også ble syke, eller om vår delegasjon på mystisk vis var den eneste som ble smittet, skriver hun.

- Ren gin

Laura Bush avslører også detaljer om drikkevanene til britiske prins Charles og Camilla.

— Kongefamilien er ikke fri for særheter. Da prins Charles og Camilla, hertuginnen av Cornwall, kom på besøk, ba de om glass med isbiter før vi startet på en lang hilsningsrunde. Personalet ga dem glassene, og prinsen tok frem en flaske fra lommen og helte oppi en liten splæsj av det jeg antar var ren gin, så de kunne styrke seg før en time med håndhilsing, skriver hun.

Les flere av Laura Bush' betroelser på Politico.com.