Joe Biden (77) blir USAs neste president

ATLANTA/NEW YORK (Aftenposten): Fire dager på overtid ble det klart: Joe Biden (77) sender Donald Trump (74) ut av Det hvite hus.

Det tok noen dager å telle stemmene, men Joe Biden endte til slutt opp med det han trengte for å bli president.

Kunngjøringen kom litt før klokken 17:30 norsk tid. Først fra CNN. Deretter fra de andre store TV-kanalene. Også nyhetsbyrået AP var raskt ute med å si at Joe Biden (77) har vunnet i Pennsylvania og at han derfor er valgt til USAs neste president.

Kamala Harris (56) blir USAs neste visepresident. Hun vil bli landets første kvinnelige og den første fargede visepresident.

Donald Trump blir den femte amerikanske presidenten på 100 år som må flytte ut av Det hvite hus etter kun én fireårsperiode ved makten.

Med seier i Pennsylvania kom Joe Biden opp i 273 valgmannsstemmer. Dermed passerte han den magiske grensen på 270 han måtte ha for å bli valgt til president.

– Halleluja!

I en hotellobby i Atlanta brøt jubelen løs da meldingen om at Joe Biden hadde vunnet dukket opp på TV-skjermen. En av dem som feiret var Radiah Abney (46) fra New Jersey.

– Jeg er ekstatisk. Jeg er lettet. Jeg er bare lykkelig. Det har vært fire tøffe år, sier hun til Aftenposten.

Hun er i byen for å feire et bryllup. I likhet med svært mange andre har hun fulgt spent med på opptellingen av stemmer helt siden tirsdag.

– Jeg har gått sent til sengs. Jeg har våknet tidlig. Sjekket TV-en konstant. Dette er en stor dag, sier hun.

Sara Falaro (til venstre) og kjæresten Sumaya Mulla-Carrillo feiret i New York lørdag ettermiddag.

Også i New York reagerte folk spontant på nyheten om at Biden er blitt erklært som vinner. I Brooklyn begynte folk spontant å klappe og rope. Noen begynte å slå på kjeler, glass og gryter.

– De siste fire årene har vært helt fryktelige. Som et sirkus, sier Sara Falaro (27).

Aftenposten treffer henne og kjæresten Sumaya Mulla-Carrillo (24) i Washington Square Park, der de dro for å feire Biden-seieren lørdag ettermiddag. Rundt dem er det fullt av mennesker som jubler, klapper, drikker og danser.

– Vi er et homofilt par. Mye av det den sittende – eller jeg mener tidligere – presidenten har gjort, har gått direkte utover oss, sier Falaro.

De to sier de er glade de var hjemme i New York da nyheten sprakk.

– Jeg føler en ekstrem lettelse, men også nerver for det vi har i vente, sier Falaro.

Radiah Abney fra New Jersey er på besøk i Atlanta. Hun er veldig glad for å høre at Joe Biden har vunnet.

Biden: På tide å forenes

Biden sendte selv en kort uttalelse kort tid etter kunngjøringen.

– Jeg er beæret og ydmyk av den tilliten det amerikanske folk har vist meg og den kommende visepresidenten, Kamala Harris, skriver han.

Han legger til at det nå er på tide å legge den stygge valgkampen bak seg.

– Det er på tide at Amerika forenes. Og at vi begynner å lege våre sår, skriver han.

Donald Trump, som må flytte ut av Det hvite hus 20. januar 2021, nekter å erkjenne nederlaget.

– Vi vet alle hvorfor Joe Biden skynder seg å gjøre seg til falsk vinner av valget, og hvorfor hans medieallierte prøver så hardt å hjelpe ham: De vil ikke at sannheten skal bli avslørt, sier Trump.

Ledere rundt om i verden var raskt ute med å gratulere. Blant de første var Canadas statsminister Justin Trudeau.

– Våre to land er nære venner, partnere og allierte, skriver han.

Vippet i retning Biden

Når Biden nå maler Pennsylvania blått, gjør han det med en liten margin. Dette er samme delstaten som Trump vant med godt under ett prosentpoeng i 2016.

Biden har også klart å vippe både Michigan og Wisconsin i sitt favør. Lørdag kveld ble det også klart at han har vunnet i Nevada.

Resultatet er fortsatt uavklart i Arizona, Georgia, Alaska og Nord-Carolina. Men utfallet her spiller ingen rolle i og med at Biden har sikret seg et flertall av valgmennene.

Trump kommer trolig til å vinne i Alaska og Nord-Carolina. Men Biden ligger godt an i Arizona, der nyhetsbyrået AP allerede har kåret Biden som vinner. Fortsetter trenden for Biden i Georgia, vinner han her også.

Da vil han i så fall ende opp med 306 valgmenn, det samme som Trump fikk i 2016.

Joe Biden kommer til å bli USAs neste president, med Kamala Harris som visepresident.

Post-drama

Det var forhåndsstemmene sendt inn med posten som sørget for at opphentingen til Biden var mulig. En stor del av stemmene som ble levert på denne måten, var fra dem som ønsket å bytte ut Donald Trump.

Biden fikk en stor overvekt av poststemmene som kom inn mot slutten i Pennsylvania.

Det gjorde at den siste delen av opptellingen til en neglebitende affære.

Først da han økte ledelsen til 0,5 prosentpoeng, erklærte byråene og TV-kanalene ham som vinner. Det er fordi han kom forbi det tallet som utløser en automatisk gjenopptelling av stemmene.

Donald Trump prøvde å stoppe stemmetellingen på valgnatten og har bruker emneknaggen #StopTheSteal på sosiale medier.

Donald Trump har i flere dager gjort det klart at han ikke anser valget som tapt. Tvert imot har han varslet flere juridiske grep mot blant annet poststemmene. Han erklærte selv valgseier tidlig på den første valgnatten lenge før alle stemmene var blitt talt opp.

Han har hevdet at det har skjedd valgjuks, uten å legge frem noen bevis. Det er heller ikke kommet indikasjoner på at dette stemmer.

Les også

Trump prøver å forhindre en Biden-seier. Han får motstand fra uventet hold.

Trump uttalte allerede natt til onsdag at han ville ta valgresultatet til Høyesterett. Det er uklart på hvilket grunnlag eller hvilken sak.

Trump og hans støttespillere har levert en rekke søksmål i flere delstater. Argumentet er gjerne at republikanerne ikke har fått komme inn i alle rommene der opptellingen av poststemmer pågikk, noe lovverket krever at de skal kunne gjøre.