Store, men uklare løfter fra G7-landene

1 milliard vaksinedoser og et vendepunkt for planeten. Det er blant tingene G7-landene har lovet etter toppmøtet. Flere mener imidlertid det er mangel på detaljer.

President Joe Biden på sin pressekonferanse søndag.

De syv lederne for verdens mektigste industriland skal donere over én milliard vaksinedoser til mellom- og lavinntektsland. Det skal gjøres enten direkte eller via vaksineprogrammet Covax.

Det opplyste statsminister Boris Johnson på sin avsluttende pressekonferanse søndag ettermiddag.

– Dette er enda et stort steg mot å få vaksinert hele verden, sa Johnson.

G7 består av verdens største økonomier: USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Også EU var med på møtet i det sørvestlige England denne helgen.

Les også

Er dette det nye superparet Churchill og Roosevelt? Eller har Boris Johnson blitt stormannsgal?

G7-toppmøtet hadde invitert Australias statsminister Scott Morrison (lengst til venstre) og Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa som gjester på søndagens møte.

Uklart om det er nye doser

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) trengs det imidlertid minst 11 milliarder doser dersom for å få en endelig slutt på pandemien innen midten av neste år. Også flere bistandsgrupper mener G7-landenes løfter ikke strekker til.

Blant annet sier Romilly Greenhill i organisasjonen One Campaign at det er en «mystisk tåke» rundt tallet. Hun peker på at det er uklart hvorvidt det er et nytt løfte, eller bare en gjentagelse av tidligere løfter fra de ulike G7-landene.

Blant annet har Storbritannia allerede lovet 1 milliard doser innen utgangen av 2022. Tyskland har allerede kommet med et vagere løfte om 2,3 milliarder doser.

Biden: – Ikke i mål før 2023

USA står for om lag halvparten av milliarden med doser som G7-landene har lovet. President Joe Biden uttalte på sin pressekonferanse at vaksineløftet ikke er siste steg i kampen mot koronapandemien.

Men han sa også at han ikke tror målet om vaksinedoser til 70 prosent av verdens voksne nødvendigvis er nådd innen 2023.

Slutterklæringen som ble lagt frem søndag, tar også en tøffere tone mot Kina enn tidligere. Blant annet oppfordres Beijing til å respektere menneskerettighetene i Xinjiang og Hongkong.

G7-landene har dessuten tatt til orde for at WHO må gjennomføre en ny granskning av koronavirusets opprinnelse i Kina.

Stemningen meldes å ha vært god under alle møtene i helgen. Her der det presidentene Joe Biden og Emmanuel Macron som morer seg over noe.

Ingen enighet om kull

Videre går landene inn for en opptrapping av kampen mot klimaendringer.

I slutterklæringen står det for første gang at landene skal bli klimanøytrale «snarest mulig, senest i 2050».

G7 kunne imidlertid ikke tilby mye detaljer om klimaopptrappingen. De ble blant annet ikke enige om et felles mål om utfasing av kullkraft, grunnet amerikansk motstand.

Disse aktivistene fra Extinction Rebellion var blant noen av flere tusen demonstranter som har protestert mot sendrektig klimahåndtering under helgens toppmøte. Men alle protestene har gått fredelig for seg.

Biden med stikk til forgjengeren

Biden kalte klimakrisen menneskehetens største trussel på sin pressekonferanse. Den amerikanske presidenten benyttet anledningen til å komme med flere stikk mot sin forgjenger, Donald Trump.

– Vi hadde en president som mente klimakrisen ikke var et problem, sa Biden, som overtok for Trump i januar.

I tillegg roste både han og Johnson den gode stemningen på møtet. Biden sier det var oppriktig optimisme å se blant lederne, etter fire år med Trump.

De fleste av lederne skal nå videre til Nato-toppmøtet i Brussel. Biden og kona Jill tok søndag en snartur innom London, for å nyte afternoon tea med dronning Elizabeth.