Utesteder stenger og skolebarn sendes hjem i 38 danske kommuner

Restauranter, barer, kinoer og teatre skal stenge i kommuner i de tre største danske storbyregionene.- Smittetrykket er for høyt, sier statsminister Mette Frederiksen.

Nedstengingen gjelder fra onsdag til over nyttår. Samtidig vil skolebarn fra 5. klasse og over sendes hjem fra skolen.

Også de siste offentlig ansatte, som ikke allerede er blitt sendt hjem eller innehar samfunnskritiske jobber, må belage seg på hjemmekontor.

Det innføres også nye restriksjoner i 38 kommuner fra onsdag. Ordførerne fra kommunene var innkalt til møte med den danske regjeringen mandag formiddag.

– Vi står overfor noen harde måneder

Statsminister Mette Frederiksen varslet på en pressekonferanse klokken 12.00 delvis nedstenging i København, Odense, Aarhus og en rekke kommuner i Københavns omland.

– Vi står overfor noen harde måneder. Vi risikerer at epidemien løper løpsk i januar-februar, sier Frederiksen. Julefeiringen med familieselskaper og den kalde årstiden som tvinger folk til å holde seg innendørs, er faktorer som kan bidra ekstra til smittespredning.

Hun mener likevel at koronahåndteringen i Danmark har vært en «suksesshistorie» sammenlignet med andre land.

– Både vår økonomi og folkehelse har kommet bedre ut i 2020 enn vi kunne håpe på. Men smitten er for høy, og situasjonen er bekymringsfull, sier hun.

Maks 10 personer kan møtes

Den danske regjeringen forlenger de nåværende restriksjonene i landet til og med 28. februar. Blant tiltakene Frederiksen formidlet, er forsamlingsforbudet på ti personer.

Privat er det fortsatt en anbefaling, men statsministeren understreker at man bør holde seg under dette tallet også i julen.

– Det er myndighetenes klare anbefaling at man også privat høyst samler ti personer. Samtidig er det avgjørende hvor mange mennesker vi hver enkelt møter. Jo færre mennesker vi møter, jo raskere kan vi bryte smittekjedene, sier Frederiksen.

I tillegg har regjeringen bestemt:

  • Skoleelever fra 5. til 9. klasse sendes hjem til fjernundervisning. Det samme gjelder elever i videregående og studenter på universitet og høyskoler.
  • Treningssentre stenges. Det samme gjelder all amatøridrett.
  • Restauranter lukker. Men de får anledning til å tilby takeaway-mat.
  • Private bedrifter oppfordres til at ansatte skal jobbe på hjemmekontor.

Frykter 4.000 daglige smittetilfeller

Statens Serum Institut (SSI) skrev fredag i et notat til Frederiksens regjering at de venter 4.000 daglige smittetilfeller innen jul, om smittespredningen fortsetter i samme omfang som nå. SSI anbefaler derfor ytterligere restriksjoner.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sier at situasjonen er meget alvorlig.

– Vi ser en epidemi som begynner å utvikle seg sterkt og hurtig, og det er meget bekymringsfullt. Epidemiens natur er at når den først begynner å eskalere, skal man gripe inn og man skal gjøre det i tide. Det er det vi gjør nå, sier han.

Myndighetene ga klar beskjed om at det ikke er akseptabelt å gå på restaurant eller kino i en nabokommune hvis du bor i en kommune som er stengt ned.

Danmark innførte i tillegg flere restriksjoner for å bekjempe koronaviruset mandag, særlig innen butikkhandelen. Alle mellom 15 og 25 oppfordres til å la seg teste.

Søndag ble det registrert 1.745 nye smittetilfeller i landet, noe som er ny rekord. Antallet innlagte koronapasienter økte også med 23 til 302 pasienter. 42 av dem lå da på intensiv, og 26 på respirator.

Fredag ble hovedstadsområdet for første gang løftet opp i risikonivå fire av fem nivåer på covid-skalaen.

Saken oppdateres.