Verden

Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt

Den provisoriske migrantleiren Idomeni på grensa til Makedonia, der over 8.000 flyktninger og andre migranter har bodd under svært kummerlige forhold gjennom vinteren, er tømt for folk, opplyser greske myndigheter.

En kurdisk mann sitter igjen i restene av den nå tomme leiren i Idomeni i Hellas.
  • NTB

Den provisoriske flyktningleiren ved grensen til Makedonia nord i Hellas er tømt for folk, opplyser greske myndigheter.

Tirsdag startet gresk politi å rydde leiren like ved landsbyen Idomeni, samtidig som flyktninger og migranter ble flyttet til offisielle mottakssentre andre steder i Hellas. Rundt 700 politifolk har deltatt i operasjonen. Torsdag ettermiddag erklærte politiet at oppdraget var fullført.

– Vi er ferdige. Det er ingen mennesker igjen, bare telt med ting som tilhører hjelpeorganisasjoner, sier en politimann til nyhetsbyrået AFP.

Minst 783 personer ble torsdag busset ut av leiren, mens om lag 3.000 ble kjørt avgårde tirsdag og onsdag. Mange av dem skal innkvarteres i et nytt mottakssenter i et industriområde utenfor Thessaloniki noen mil unna.

Om lag 8.400 mennesker bodde ifølge offisielle tall i leiren like før evakueringen, men hvor alle de andre beboerne er blitt av, er uvisst. Flere av dem har tilsynelatende etablert nye leire i nærheten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ikke tvang

Det ble tidlig sagt at politiet ikke ville bruke makt for å flytte beboerne. I stedet satset man på å overtale dem til å bli med til bedre organiserte leire. Thessaloniki er Hellas' nest største by og ligger noen få mil unna Idomeni. Det nye mottakssenteret er etablert i et nedlagt industriområde.

På det meste har leiren ved Idomeni huset om lag 14.000 mennesker. Mange forlot leiren etterhvert som det viste seg at grensen til Makedonia ville forbli stengt, men flere tusen flyktninger og migranter har likevel blitt værende i leiren selv om grensen til Makedonia ble stengt i mars, og til tross for at forholdene i leiren har vært svært kummerlige, med gjennomvåte telt og elendige sanitære forhold.

Familier i nord

Mange av dem som ikke har ønsket å bli innkvartert i andre leire, er syrere som har slektninger lenger nord i Europa, og som i det lengste har håpet at grensen likevel kom til å bli åpnet.

Underveis har folk gjort flere forsøk på å krysse grensen, blant annet ved å krysse en elv og forsøke å rive ned piggtrådgjerder, men hver gang har de blitt stanset. Ved flere tilfeller har makedonske styrker brukt tåregass og gummikuler mot folk som har samlet seg ved grensegjerdet med krav om å få reise videre.

Flere ganger har protestene startet etter at det er blitt satt ut falske rykter om at grensen kom til å bli åpnet.

Treg omfordeling

I forrige uke forsøkte flere flyktninger og migranter å dytte en jernbanevogn gjennom en politisperring ved grensen, men de ble stanset av tåregass og sjokkgranater avfyrt av gresk politi.

Meningen er at alle som kom sjøveien til Hellas via Tyrkia før EU inngikk en returavtale med Tyrkia, skal registeres som asylsøkere i Hellas for så å bli omfordelt til andre EU-land. Målet har vært at 20.000 asylsøkere skulle omfordeles fra Hellas og Italia innen midten av mai, men planen har vært umulig å gjennomføre. I midten av mai var kun 563 asylsøkere blitt flyttet til andre land, ifølge tall fra EU-kommisjonen som ble offentliggjort av avisen Kathimerini i forrige uke.

Leiren, som ble etablert i fjor, huset på det meste 14.000 personer, men antallet har sunket etter at Makedonia stengte grensen i mars. Stengingen har ført til at flyktningene sitter fast i Hellas.

Les også

  1. Her bor over 13.000 migranter i gjørme, mens Europas ledere avgjør deres skjebne

  2. Migranter i Hellas nekter å gi opp håpet

  3. Tusenvis av migranter strandet i Hellas

Les mer om

  1. Makedonia
  2. Hellas
  3. Migrantkrisen i Europa
  4. Migrasjon