Verden

Catalonias fremtid på spill under søndagens valg

Separatistene i Catalonia håper på rent flertall i søndagens valg på ny regionalforsamling. Målingene tyder imidlertid på at resultatet vil bli mer brokete.

Den tidligere tyrefekterarenaen Tarraco Arena Plaza i Tarragona benyttes som valglokale under søndagens valg.
  • NTB-AFP-DPA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Spania er inne i en tredje bølge med koronasmitte og er igjen hardt rammet selv om smittetallene går nedover, men myndighetene har likevel bestemt at valget skal gå som planlagt.

Blant de 82.000 personene som er satt til å bemanne valglokalene, har imidlertid 35.600 bedt om å få slippe. 23.300 av dem har fått innvilget søknadene.

Det knyttes også stor usikkerhet til fremmøtet i en tid der mange helst holder seg hjemme i frykt for å bli smittet. Men mange har brukt anledningen til å forhåndsstemme, i tillegg til at det er iverksatt omfattende smitteverntiltak.

Én time for folk i karantene

Dessuten skal også personer i karantene få anledning til å stemme, mellom klokka 19 og 20.

Folk står i kø utenfor et valglokale i Barcelona søndag.

Det er nå over tre år siden den folkevalgte katalanske forsamlingen vedtok en erklæring om uavhengighet fra Spania. Dette førte til at regionens selvstyre ble opphevet av Madrid og en rekke separatist-politikere ble pågrepet og fengslet.

Selvstyret i regionen er siden blitt gjeninnført, men en rekke kjente politikere soner fremdeles lange fengselsstraffer.

Catalonias tidligere regionspresident Carles Puigdemont lever ennå i selvpåført eksil i Belgia etter at spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham.

Sosialistene venter fremgang

Siden valget i desember 2017 har det venstreorienterte separatistpartiet Esquerra Republicana (ERC) ledet en regional mindretallsregjering. De har støtte fra det liberalkonservative separatistpartiet Junts per Catalunya (Sammen for Catalonia) og flere småpartier.

Spanias ytre høyreparti Vox er ventet å gjøre det bra under valget på nye regionalforsamling i Catalonia. Her deltar tilhengere på et valgkampmøte i Barcelona fredag.

Nå håper den prospanske siden å gjøre et større innhogg blant velgerne. Sosialistpartiet – Spanias regjeringsparti – forventer å få minst 20 prosents oppslutning.

På den prospanske høyresiden konkurrerer ytre høyrepartiet Vox og det mer moderate partiet PP om å bli størst.

Første gang på ti år?

Hvis den spanskvennlige fløyen vinner, vil det være første gang de tar makten fra separatistene på ti år.

Det er mindretallsregjeringen som har skrevet ut nyvalget etter at spansk høyesterett besluttet at Quim Torra skulle avsettes som regionens president i september fordi han nektet å fjerne separatistsymboler fra offentlige bygninger.

Det er ikke klart om separatistene vil gjøre et nytt forsøk på løsrivelse hvis de sikrer seg makten i søndagens valg.

Les også

  1. Protester i Catalonia etter at spansk høyesterett beordret presidentens avgang

  2. Dialog om Catalonia er løsningen | Francesca Guardiola

Les mer om

  1. Catalonia
  2. Spania
  3. Barcelona
  4. Folkeavstemning