SpaceX-rakett eksploderte etter vellykket testflygning

En ubemannet rakett fra SpaceX gjennomførte en vellykket testflyging onsdag, men eksploderte på bakken etter å ha landet trygt for første gang.

Starship SN10 avbildet idet raketten var i ferd med å lande. Landingen var vellykket, men kort tid etter tok raketten fyr og eksploderte.

Raketten, en prototyp av Starship kalt SN10, fullførte flere manøvre etter utskyting nær Brownsville i Texas. Den 10 kilometer lange ferden omtales som vellykket, og raketten landet trygt.

Men etter landing kom det flammer ut av rakettens nedre del. Mannskap på bakken forsøkte å slukke brannen, men måtte gi opp. Noen minutter senere eksploderte raketten. Den ble kastet opp i lufta og falt deretter til bakken igjen.

Det er dermed tredje gang at en prototyp av Starship-raketten eksploderer. Men onsdagens forsøk var første gang at en prototyp av Starship klarte å lande trygt.

Forrige forsøk var med prototypen SN9 i begynnelsen av februar. Også den hadde en vellykket testflyging, men endte med krasjlanding. I desember møtte en tidligere prototyp, Starship SN8, en lignende skjebne, men også den testen ble likevel erklært som vellykket.

SpaceX håper at disse rakettene, som tårner 120 meter over bakken, en dag vil kunne frakte mennesker både til månen, Mars og enda lenger ut i verdensrommet.