Verden

– Juntaen er selvsikker

Aung San Suu Kyis internasjonale advokat er langt fra fornøyd etter at hun ble løslatt fra husarrest lørdag morgen. –Dette betyr ikke at militærregimet er svekket. Snarere tvert imot, sier han til Aftenposten.

Sjefgeneral Than Shwe i Burma forventes å pensjonere seg snart, men juntaen holder fortsatt Burmas befolkning i et jerngrep. Foto: AFP

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Amerikanske Jared Genser har i flere år vært Aung San Suu Kyis internasjonale advokat. Målet har vært klart – å opprettholde det internasjonale presset mot militærregimet i Burma slik at generalene til slutt måtte løslate den populære fredsprisvinneren.

«The Lady», som hun ofte kalles, har sittet 15 av de siste 20 årene i husarrest. I går kunne hun for første gang på syv år snakke fritt til sine tilhengere. Tusenvis av dem hadde samlet seg foran huset hennes i Burmas kulturelle hovedstad for å feire løslatelsen. Jubelen var enorm da 65-åringen endelig kunne vise seg frem over den tunge porten som leder inn til eiendommen hennes.

Mektige venner

I Washington var også Jared Genser nokså fornøyd i går. Men ikke på noen måte champagne-sprettende fornøyd.

Jared Genser. Foto: Rønneberg Kristoffer

— Dette er jo flott for henne personlig. Hun kan nå snakke med sønnene sine på telefonen for første gang på mange år. Men løslatelsen betyr ikke at noe har endret seg i Burma. Regimet har nok merket det internasjonale presset for å løslate henne, men samtidig er juntaen sterkere enn noensinne. Juntaen er selvsikker. De viser ingen tegn til å ville forhandle med noen, mener Genser, som driver organisasjonen Freedom Now.

Han viser til at Burma er sikret mot FN-sanksjoner fordi både Russland og Kina, som er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, nekter å diskutere temaet. Samtidig sørger Kina, India og Thailand for at generalene opprettholder den internasjonale handelen. På toppen av det hele sørger banker i Singapore og Midtøsten for å forvalte generalenes formuer.

- Regimet har så mye støtte, både politisk og økonomisk, at de ikke trenger å lytte til andre. Det internasjonale samfunnet må derfor trappe opp presset, for eksempel ved å tvinge disse bankene til å slutte å hvitvaske generalenes penger.

«PR-stunt»

Genser mener at løslatelsen av Suu Kyi har liten verdi ut over det symbolske.

— Hadde de samtidig løslatt de andre 2200 politiske fangene i landet, hadde vi snakket om et stort steg fremover. Det de gjorde nå, er kun et lite steg. Mest av alt er det et PR-stunt, sier advokaten.

- Et PR-stunt?

- Ja, dette er et kynisk spill, en måte å endre samtaleemnet på. Juntaen ønsker å få folk til å slutte å snakke om det falske valget for heller å snakke om at Aung San Suu Kyi er løslatt.

Undervurdert

Den anerkjente advokaten håper nå at generalenes taktikk er feilslått.

- Løslatelsen skjer uten noen premisser. Hun er fri til å gjøre hva hun vil, men vet samtidig at hun må balansere på en stram line slik at hun ikke tirrer generalene for mye. Men jeg tror symbolverdien hennes er så sterk at det kan føre til endringer i Burma. Generalene har undervurdert henne før, og jeg tror de risikerer å gjøre det på nytt, sier han.

Nå som Suu Kyi er løslatt, er Gensers oppdrag for henne utført. Dermed kan han vie enda mer tid til sine andre klienter.

Som årets nobelprisvinner, kinesiske Liu Xiaobo.

 1. Les også

  - Dette er en stor dag

 2. Les også

  Aung San Suu Kyi - et demokratiikon

 3. Les også

  Aung San Suu Kyi er blitt løslatt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Juntaen i Sudan lover demokrati og sivilt styre

 2. VERDEN

  Spåmenn har bestemt at tiden er inne. Nå blir 70 millioner bedt om å gå i gult.

 3. VERDEN

  Brende advarte fredsprisvinneren før hun holdt tale: – Dette er Aung San Suu Kyis siste sjanse

 4. VERDEN

  Reuters-journalistene er løslatt. Dette ble de fengslet for.

 5. VERDEN

  HRW anklager Myanmar for å holde rohingyaer i fangeleirer

 6. VERDEN

  Mot alle odds er landet blitt en afrikansk suksess. Det har imidlertid en mørk side.