Verden

Argentina feirer ny president etter en ukes ellevill småkjekling

Overgangen mellom Argentinas nye president Mauricio Macri og forgjengeren var bitter, men fredag er avisførstesidene preget av oppfordringer om enhet.

Den nye president Mauricio Macri på balkongen i presidentboligen Det rosa hus sammen med kona Juliana og datteren Antonia. Avisførstesidene fredag bar preg av festivitetene torsdag.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Mauricio Macri vant 22. november en knapp valgseier i annen runde av Argentinas presidentvalg. Sentrum-høyre-politikeren slo regjeringspartiets Daniel Scioli, som var tiltenkt å etterfølge den venstrepopulistiske Christina Fernandez. Fernandez og hennes avdøde ektemann Nestor Kirchner har til sammen styrt landet i 12 år.

Vil bedre USA-forholdet

Macri overtar en nasjon med 30 prosent inflasjon og store underskudd i offentlige budsjetter. Landet har de siste årene vært alliert med andre venstreorienterte regjeringer i regionen, som Venezuela og Bolivia, men har lagt seg ut med vestlige land og særlig USA. Det har Macri, som ønsker et bedre forhold til USA, varslet en slutt på.

Også i Venezuela vant opposisjonen valget nylig:

Les også

Dette betyr maktskiftet i Venezuela

Stor avskjed

Avtroppende president Christina Fernandez holdt onsdag kveld en avskjedstale ved presidentpalasset i Buenos Aires. Der la hun ikke fingrene mellom i sin kritikk av sine politiske motstandere og hun fremholdt at hun ikke akter å holde munn i den politiske debatten. Hun sa at makter utenfor landet forsøker å påvirke styringen av Argentina. Dette er en kritikk hun jevnlig har fremført, men sjelden med konkrete detaljer.

Avtroppende president Christina Fernandez sammen med sønnen Maximo Kirchner under avskjedtalen onsdag.

Småkjekling om seremoni

Den siste uken har den påtroppende og avtroppende president kjeklet om prosedyren for overtagelsen.

De to har havnet i krangel om en seremoniell overlevering av en kommandostav og et ordensbånd. Fernandez ville at dette skulle skje i nasjonalforsamlingen. Macri ville at dette skulle finne sted i presidentboligen Casa Rosada. Det gikk så langt at staben til begge forsøkte å få rettslige pålegg overfor en gullsmed om ikke å utlevere staven til den andre siden.

Møter ikke opp

Saken endte da Fernandez bestemte seg for ikke å møte opp på innsettelsen av etterfølgeren. Dette har igjen ført til mye kritikk i sosiale medier der det hevdes at hun er smålig.

Dessuten ble det strid om når presidentmakten overføres. Macri fikk en føderal domstol til å bestemme at myndigheten ble overført ved midnatt. Fernandez mener på sin side at landet dermed var uten president fra midnatt og til Macris formelle innsettelse torsdag formiddag. I sin avskjedstale i sentrum av Buenos Aires onsdag kveld sa hun ifølge Associated Press:

— Jeg kan ikke snakke så lenge. Etter midnatt blir jeg til et gresskar, fleipet hun.

En god utvikling i Brasils regnskog kan være i ferd med å snu:

Les også

Avskogingen i Brasils Amazonas har begynt å øke, men Norge er fornøyd med Brasil

Lover mer markedskrefter

Fernandez har også drevet gjennom en rekke lover i sine siste uker som president, utnevnt ambassadører og ansatt folk i høytstående offentlige stillinger. Den nyvalgte president Macri kan dessuten slite med å gjennomføre store reformer ettersom han ikke har et politisk flertall i nasjonalforsamlingen.

Vil kutte budsjetter

Macri har lovet å legge vekk proteksjonistiske tiltak fra det forrige regimet, la valutakursen falle og markedskreftene få virke for å få landet ut av en den økonomiske hengemyren. Han vil kutte i offentlige budsjetter og mener heller økonomisk vekst og flere arbeidsplasser er oppskriften mot fattigdom. Da han torsdag holdt sin innsettelsestale snakket han om nådeløst å slå ned på korrupsjon, om å slutte med talltriksing om landets økonomiske situasjon og om å få mer dialog og enhet inn i den politiske debatten. Dette siste poenget preget mange avisførstesider fredag der den nye Macri-æraen var hovedsaken:

La Razón: Macri-epoken.
Democracia: Macri avlegger ed og ber om enhet
La Gaceta: Macri lover å forene landet
La Nacion: Maner til enhet
La Nueva: «Argentinere fortjener et bedre liv»

Uruguays Jose Mujica ville ikke selge bruktbil:

Les også

Tilbudt 1 million dollar for boble

Fra gode kår

Macri kommer fra en velstående familie. Han ble kjent i Argentina da han i 1991 ble kidnappet, og familien betalte en stor løsesum for å få ham fri. Dramaet varte i ti dager. Han har også vært president i den populære fotballklubben Boca Juniors.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  Innvandringskritiske partiers vekst i Europa etter flyktningkrisen er tema for ukens utenrikspodkast. Lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
 1. Les også

  Konservative Macri blir president i Argentina

 2. Les også

  Argentiner fant sin mor 38 år etter at juntaen skilte dem

 3. Les også

  Norge utvider Dronning Maud Land helt frem til Sydpolen

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 2. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 3. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. VERDEN

  Tørke over hele Europa: Kan bli risotto- og parmesankrise.