Verden

Dommer døde - uvisst når de får svar

Høyesteretts avklaring skulle komme i morgen onsdag, men er utsatt - uvisst hvor mange dager.

Onsdag skulle Tjostolv Moland og Joshua French få beskjed om dødsdommene mot dem stadfestes eller om de må forberede seg på helt ny rettssak. Nå er avgjørelsen utsatt.

  • Oslo
  • Kinshasa
  • Mona W. Claussen
    Journalist
  • Thomas Hubert

I KONGO

Thomas Hubert

Tirsdag i forrige uke avsluttet den militære høyesterett i hovedstaden Kinshasa sin ankebehandling av dødsdommene mot de to nordmennene.

Aktor Pierre Agabo anbefalte at dommen annulleres og saken sendes tilbake til ny behandling i rettsapparatet i Kisangani, med nye dommere.

Spørsmålet er om det finnes nok kvalifiserte dommere i Kisangani til at et nytt dommerteam kan etableres i den samme retten.

Flyttes til annen by?

Et annet alternativ er at høyesterett annullerer dommen og sender saken til en ny rett i en annen by. Her vil økonomien kunne utgjøre et problem: Mange vitner er involvert, og både transport, kost og losji vil koste penger.

Forsvarer André Kibambe.

Et tredje alternativ er at høyesterett bekrefter dommen. Det vil være svært problematisk — forsvarerne har påpekt saksbehandlingsfeil i retten som dømte nordmennene til døden, og aktor er enig i at saken bør føres på nytt.

Forsinkes av begravelse

Når den militære høyesterett kommer med sin konklusjon, er uvisst.

Hoveddommeren gjennomgår nå saken på egenhånd. Når han er ferdig med det, vil han innkalle de andre dommerne, og det vil bli tatt en beslutning.

Får vi en ny dom, kan vi håpe på bedre premisser, noe som vil lette den diplomatiske prosessen med å få dem hjem
Forsvarer Morten Furuholmen

I påsken døde ett av høyesteretts medlemmer. Han var ikke blant dommerne som skal avgjøre nordmennenes sak. Men dødsfallet og begravelsen i morgen vil sette rettens arbeid på pause. Kjennelsen som skulle være klar i morgen onsdag, blir trolig forsinket.

— Jeg har ennå ikke fått beskjed om når vi får en kjennelse, sier Molands forsvarer André Kibambe til Aftenposten.no.

Håper på ny rettssak

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen tror ikke at en ny rettsrunde vil medføre at Moland og French blir gitt rettferdig behandling eller at dødsdommene oppheves.

— På den annen side er det bra om saken kjøres på nytt. Det er uheldig om man opprettholder fem dødsdommer og et premiss som sier at de er medansvarlige for at 4 millioner menneskeliv er gått tapt i borgerkrigen, via sin angivelige støtte til opprørslederen Laurent Nkunda, sier Furuholmen.

— Får vi en ny dom, kan vi håpe på bedre premisser, noe som vil lette den diplomatiske prosessen med å få dem hjem, sier Furuholmen til Aftenposten.no.

Men Moland og French befinner seg i en Catch 22-situasjon, tilføyer han:

- Uansett hva som skjer nå, har det en pris.

Nordmennenes forsvarer Morten Furuholmen. FOTO: JØRGEN LOHNE

Les også

  1. - French og Moland er slitne

  2. Furuholmen: - Dette er en hengemyr

  3. Vil ha ny rettssak