- Bør få dødsstraff for Wikileaks-lekkasjer

- Den eller de som har lekket har satt amerikanske liv i fare. De satte i fare relasjoner det vil ta tiår å gjenoppbygge, sier Mike Huckabee.
  • Den eller de statsansatte som har lekket denne informasjonen har gjort seg skyldig i landsforræderi, sier Mike Huckabee.

Huckabee, som ikke nådde helt opp i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat ved siste presidentvalg, er også en av de som nevnes som kandidatene foran valget i 2012. Han vil nå ha lovens strengeste straff for vedkommende som står bak lekkasjene.

— Har satt amerikanske liv i fare

— Den eller de statsansatte som har lekket denne informasjonen, har gjort seg skyldig i landsforræderi, og jeg mener alt som er mildere enn dødsstraff vil være en for mild straff, sier politikeren, ifølge britiske The Guardian .

— Den eller de har satt amerikanske liv i fare. De satte i fare relasjoner det vil ta tiår å gjenoppbygge. De var fullt klar over at de hadde med sensitive dokumenter å gjøre som de ble betrodd, tilføyde Huckabee, ifølge Politico .

- Ethvert liv de har satt i fare, er de personlig ansvarlig for, og de har blod på sine hender, tilføyde Huckabee.

Saken fortsetter under bildet.

Det var søndag Wikileaks begynte frislippet av mer enn 250.000 amerikanske diplomatrapporter. FOTO: SCANPIX

Også andre har gått ut med lignende uttalelser. Tom Flanagan, rådgiver for Canadas statsminister, utstedte det som har blitt omtalt som en «fatwa» mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

— Jeg synes faktisk Assange burde bli henrettet, sier Flanagan til CBC .

— Selv om mesteparten som har kommet ut nok er uskyldig, er det også ting som kan komplisere internasjonalt samarbeid, og i verste fall føre til krig, uttalte Flanagan.

- Assange må behandles som Al-Qaida

Huckabees partifelle Sarah Palin har ikke tatt til orde for dødsstraff, men har sagt at Assange bør behandles på lik linje med Al-Qaida, skrev Daily Mail tirsdag.

— Han (Assange) opererer anti-amerikansk, og har blod på hendene, sier Palin i et innlegg på det sosiale nettstedet Facebook, og skriver at Wikileaks har offentliggjort navnene på over hundre afghanske Taliban-kilder.

Samtidig som det nå stormer rundt Assange etter de siste Wikileaks-lekkasjene, har Interpol har sendt ut en internasjonal arrestordre mot ham. Assange er mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og bruk av tvang i Sverige.

Les mer:

Les også

Assanges advokat stiller spørsmål ved etterlysning

Saken fortsetter under bildet.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. FOTO: SCANPIX/REUTERS

Hodepine for USA

Det var søndag Wikileaks begynte frislippet av mer enn 250.000 amerikanske diplomatrapporter. Dokumentene, som inneholder analyser av politiske situasjoner såvel som utilslørte karakteristikker av fremtredende politikere i andre land, har skapt en enorm hodepine for USA.

Blant de mest sensitive opplysningene, er at amerikanske diplomater skal ha til å skaffe informasjon om ledelsen i FN. Andre avsløringer er at USA skal ha kjøpslått med andre land for å få dem til å ta i mot innsatte fra den omstridte Guantanamo-basen på Cuba, og at arabiske allierte skal ha lagt press på USA for å bombe Iran, ifølge New York Times.

I tillegg kunne en hel verden nå lese at Tysklands statsminister Angela Merkel oppfattes som like kjedelig som «teflon» og at Frankrikes president Nicolas Sarkozy omtales som en «keiser uten klær».

Les mer:

Les også

Alt om WikiLeaks-lekkasjene

Anklager soldat

Amerikanske myndigheter jakter nå på den eller de som har lekket de hemmelige dokumentene til WikiLeaks og varsler full gjennomgang av rutinene.

Den 23 år gamle soldaten og etterretningsanalytikeren Bradley Manning pekes ut som en mulig kilde til lekkasjen av mange tusen dokumenter fra USAs utenrikstjeneste.

Han sitter alt i varetekt, anklaget for å ha lekket 400.000 hemmelige Irak-dokumenter til WikiLeaks tidligere i år.

Manning har selv fortalt hvordan han lastet dokumentene ned på en CD-plate, merket den med «Lady Gaga» og smuglet den med seg.

Les mer:

Les også

Lagret 250.000 dokumenter på «Lady Gaga-CD»

Planlegger styrte lekkasjer

Wikileaks planlegger styrte lekkasjer og vil ikke slippe alle dokumentene samtidig, slik de gjorde da Nato-loggene fra krigen i Afghanistan ble sluppet i sommer.

— Vi vil slippe det litt etter litt, steg etter steg, sa den islandske Wikileaks-talsmannen Kristinn Hrafnsson til Aftenposten.no søndag kveld.

Dette vil skje de neste ukene og månedene.

- En alvorlig forbrytelse

Det hvite hus kaller WikiLeaks’ offentliggjøring av hemmelige diplomatiske dokumenter for «en alvorlig forbrytelse». Pressetalsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier at de som publiserte dokumentene «først og fremst er kriminelle», som har begått en alvorlig forbrytelse.

- Dette er et alvorlig brudd på loven og en alvorlig trussel mot dem som arbeider med vår utenrikstjeneste, sier Gibbs.