- Flyene har forlatt Israel

ISTANBUL / OSLO (Aftenposten.no) Venter om bord på flyene i Israel.

Aktivistene som ble fengslet i Israel, ga klart uttrykk for sine synspunkter da de ble transportert med busser til Ben Gurion-flyplassen for å sendes med fly ut av landet onsdag. FOTO: REUTERS

— Flyene med aktivister har forlatt Israel, sier Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu til nyhetsbyrået Associated Press.

De tre norske aktivistene sitter på hvert sitt fly, skriver VG Nett .

— Flyene ble forsinket fordi Tyrkia ikke ønsket at noen av våre statsborgere skulle bli etterlatt, sier Davutoglu.

Det norske Utenriksdepartemenetet har også fått opplyst at flyene med de norske statsborgerne er på vei til Istanbul.

Utenriksdepartementets kontakter i Tel Aviv opplyste til NTB ved 23.50-tiden norsk tid at flyene enten hadde lettet, eller at de var i ferd med å takse ut på rullebanen.

Reisen til Istanbul tar normalt litt over to timer, men kan også gå raskere, opplyser ambassadesekretær Eirik Nestås Mathisen. Han befinner seg på flyplassen for å ta imot de tre nordmennene.

- Min første prioritet er å være her når de kommer og lytte til deres ønsker, sier førstesekretær Eirik Nestås Mathisen til NTB.

Pågrepet

Randi Kjøs fra Fellesorganisasjonen i Hedmark, Espen Goffeng fra Palestinakomiteen i Norge og Nidal Hejazi fra organisasjonen Free Gaza Norge er ikke formelt sluppet fri, og har onsdag blitt holdt på flyplassen sammen med de andre aktivistene.

Da Aftenposten.no var i 19.30-tiden var i kontakt med førstesekretær Eirik Nestås Mathisen ved ambassaden i Ankara opplyste han at de fortsatt er i Tel Aviv.

— Så vidt jeg vet står fortsatt flyene fortsatt i Tel Aviv, det er ikke noen bekreftet ankomsttid og vi har heller ikke vært i kontakt med dem.

Det er usikkert når flyene vil ta av.

Aftenposten.no var i 22.30-tiden i kontakt med Utenriksdepartementet. Der hadde man ikke mottatt noen oppdatering fra israelske myndigheter. Heller ikke Mathisen har fått informasjon om når flyene med de norske aktivistene vil ta av.

hjemmesidene til Istanbul Atatürk Airport står det oppført tre fly fra Tel Aviv som er forsinket å ventet å ankomme i 5-tiden torsdag morgen.

Flyplassmyndighetene avkrefter imidlertid at disse opplysningene er riktige, sier Mathisen til Aftenposten.no.

Vil følge opp

Norge kommer til å følge opp behandlingen av aktivistene på Gaza-konvoien overfor Israel, skriver NTB.

– Når støvet har lagt seg, kommer det til å bli en god del politisk oppfølging, sier ministerråd Vebjørn Dysvik ved ambassaden i Tel Aviv til NTB.

Han reagerer blant annet kraftig på at han onsdag ikke fikk tilgang til de tre norske aktivistene som var om bord i nødhjelpskonvoien til Gazastripen.

– Det er svært uvanlig og svært lite tilfredsstillende. Det er uakseptabelt at man ikke får tilgang til sine egne borgere, og spesielt i en situasjon som dette, understreker Dysvik overfor NTB.

– Dette vil både vi og andre land følge opp.

Med tyrkisk fly til Istanbul

Klokken 15 norsk tid onsdag var det klart at de tre nordmennene flys med de andre aktivistene fra Israel til Istanbul i Tyrkia.

— De tre nordmennene er nå transportert sammen med andre fengslede til Ben Gurion-flyplassen, sa ambassaderåd Vebjørn Dysvik til Aftenposten.no tidligere onsdag.

- De sitter om bord i et tyrkisk fly som er sendt ned hit fra Tyrkia, men akkurat når flyet skal lette er litt uklart. De går ikke før alle de som skal være med flyene er på plass, så det kan nok ta en time eller to til før de fly herfra,.

Han fortalte da at den norske ambassaden i Ankara er i beredskap og ansatte derfra har nå reist til Istanbul for å ta i mot nordmennene når de kommer dit. Hva som så skjer, er uklart i øyeblikket.

— Det er vanskelig å si noe konkret om når de er i Istanbul, men jeg vil tro at når de først lander i dag, så blir de i Tyrkia over natten og så får vi sendt dem hjem til Norge i morgen, men dette er altså ikke sikkert, sa Dysvik.

Alle tre har skrevet under på at de godtar å bli utvist fra Israel.

- Har det bra

Ambassaderåden har ikke vært i direkte kontakt med nordmennene i dag, men besøkte dem i fengselet i Bersheeba i Negev-ørkenen tirsdag ettermiddag.

- De har det etter forholdene bra og var glade for å få vite at vi har formidlet beskjed til deres familier om at de er uskadet, fortalte Dysvik til Aftenposten.no etter besøket.

Han beskrev forholdene i fengselet som tilfredsstillende.

Den israelske avisen Haaretz meldte klokken 18.30 at tre tyrkiske aktivister var hentet fra sykehus for å være med flyene.

- Feil budskap

Kjøs, Goffeng og Hejazi har sittet i varetekt sammen med over 600 aktivister fra skipet «Mavi Marmara», som ble bordet av israelske styrker mandag og brakt til havnebyen Ashdod.

Beslutningen om å sende hjem de aktivistene som godtar deportasjon ble tatt tirsdag kveld, men var ikke enstemmig. Flere medlemmer av den israelske regjeringen ønsket å holde tilbake fanger.

Ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, ville at 15 prosent av aktivistene skulle tiltales, og mente at en løslatelse ville sende feil budskap til omverdenen.

Den israelske regjeringen avgjorde til slutt at kun de som videoopptak klart viser at brukte vold mot de israelske soldatene skal holdes tilbake. Trolig dreier det seg om et trettitalls aktivister.

Sårede aktivister landet

Et tyrkisk fly med to sårede aktivister om bord landet på en militærflyplass i Tyrkia onsdag.

Like før ambulanseflyet landet sa Tyrkias helseminister Recep Akdag at to sårede aktivister, en tyrker og en ire, var om bord i flyet. De to ble såret i Israels militæraksjon mot skipene som var på vei til Gazastripen med nødhjelp.

Én av aktivistene gjorde V-tegn med begge hender da han ble brakt ut av flyet på ei båre.

To tyrkiske militærfly med i alt 17 sårede aktivister om bord tok av fra Israel onsdag og skulle lande i Ankara senere samme kveld.

Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi ble pågrepet sammen med over 600 andre aktivister under bordingen av «Mavi Marmara».
En av aktivistene vinker bak gitter mens hun og flere andre transporteres til Ben Gurion-flyplassen. FOTO: AP