Aftenpostens korrespondent, Jørgen Lohne, i Katmandu, Nepal.

Spontan applaus og gledesrop bryter ut idet kvinnen blir reddet ut av ruinene — nesten fem og et halvt døgn etter jordskjelvet. Ingen som er til stede, vil noensinne glemme dette øyeblikket.

Jeg griper meg i å håpe at den stakkars kvinnen ikke er bevisst nok til å bli skremt av oss mediefolk som presser på for å få våre bilder. Israelske, franske og norskeredningsmenn bærer henne ut til den ventende ambulansen, nøyaktig så fort som den norskelegen Jens Brovold anser som forsvarlig.

— Dette er fantastisk å oppleve! Vi er her for å redde liv, og dette er verdt all trening og forberedelse vi har gjort gjennom mange år, sier lagfører Håvard Bakken i NORSAR (Norwegian Search and Rescue Team).

Disse nordmennene er helt fantastiske! Dette hadde aldri vært mulig uten dem. Fransk redningsmann:

Uvurderlig innsats fra NORSAR

Redningen av Krishna Devi Khadka sist torsdag demonstrerer hvor tid— og ressurskrevende det er å få ut mennesker som er levende begravet.Samtidig vitner aksjonen om at NORSAR har gitt Norge en profesjonell søk- og redningskapasitet som det er sterkt behov for i internasjonal innsats etter slike katastrofer.

Under samarbeidet med franske og israelske eksperter som var først på stedet, var det helt tydelig at nordmennene kunne gi bidrag som ellers hadde manglet, ikke minst i kraftav teamets sammensetning:

  • Redningsmenn fra Oslo Brann- og redningsetat
  • Medisinsk personell fra Oslo universitetssykehus, prehospitalt senter
  • Hunder og førere fra Norske redningshunder.- Les Norvégiens , sa en av de franske redningsmennenes ledere til meg minutter før den vellykkede operasjonen var over.

— Disse nordmennene er helt fantastiske! Dette hadde aldri vært mulig uten dem.

Redningshunder sikret søket

Cocker spanielen Mir og fører Kristin Wear Prestrud er klare til søk i ruinene.
Jørgen Lohne

Vel syvtimer tidligere markerer redningshunden Mir (9). Hunden bekrefter dermed langt på vei det som vibrafon-lytting tidligere har antydet: Et levende menneske finnes inne i ruinene av gjestehuset som ble ødelagt i jordskjelvet lørdag 25. april.

Minutter tidligere har cocker spanielens kollega i Norske redningshunder, flat-coated retrieveren Gere (6), gjort akkurat det samme.

Lagfører Bakken, en fransk kollega og den 16 år gamle nepalske jenta Sumi Sharma kryper alle tre inn under murblokkene og kommer ut igjen med samme beskjed.

Et menneske, trolig en kvinne, besvarer deres rop inn i ruinhaugen med svake lyder.

Rivalisering blant landene

Dermed er det bare å gå i gang med redningsaksjonen. Men hvem skal lede denne kompliserte operasjonen?

Det franske teamet, som foretok den første viktige avlyttingen av bygget, og er spesialister på forhåndsvurderinger av situasjoner som dette?

Israelerne , som var først til stede, og stiller med svært erfarent personell, som har ledet lignende redningsarbeid for sitt lands militære styrker i årevis?

Flat-coated retrieveren Gere og fører Morten Kvamme i Katmandu.
Jørgen Lohne

Eller NORSAR, som før de kom til Katmandu dagen før, bare hadde ett utenlandsoppdrag bak seg som samlet team, men til gjengjeld allerede har gitt et avgjørende bidrag til redningen med hundesøket.Nordmennenestiller også med teknisk utstyr ingen av de andre har, og personell med spesialkompetanse på alle nødvendige fagfelt.

For en ikke helt nøytral tilskuer ser det ut som om avklaringen skjer slik:

Franskmenn og israelere diskuterer nokså høylytt til de er blitt enige om en fordeling av myndighet,mens NORSAR-teamet forholder seg taust avventende.

Redningsleder Ståle Lindhardt og hans lagførere Håvard Bakken,Pål Kolbenstvedt og Kim Erik Larsen gir sine ordrer, og redningsmennene begynner rolig å finne frem ogklargjøre utstyr.

Samtidig forbereder doktor Brovold og paramedic Carl Christiansen seg på å bistå pasienten, førstinne i ruinene og deretter i den svært kritiske fasen da den utmattede, dehydrerte kroppen skal flyttes på, etter å ha ligget fastklemt i over fem døgn.

Sumi Sharma (16) var til stor hjelp for redningsmannskapene.
Jørgen Lohne

Rasfare under redningsarbeidetDet meste inne i gjestehuset er knust i jordskjelvet. Nå står bygget skarpt på skjeve på sitt sviktende fundament og lener seg mot nabohuset. Digre murblokker henger i armeringsjern over hodene våre.

Minst en gang går et mindre ras av små, lette murbiter, og jeg får mild irettesettelse av en av de norske redningsmennene for at jeg har vært dum nok til å stille på jobb uten hjelm.

Mir søker i ruinene.
Jørgen Lohne

Den modige 16-åringen Sumi Sharma er datter til eieren av gjestehuset. Hun kan tidlig i prosessen identifisere kvinnen.Sumi Sharma er glad for å få vite at en av de ansatte som hun kjenner godt, nå har fått en mulighet til å komme ut i live. Samtidig er hun svært bekymret for sin onkel, somogså er savnet og befant seg inne i gjestehuset under jordskjelvet.

— Er det mulig at min onkel også er i live? spør hun med tynn stemme.

— Det er ikke umulig, svarer doktor Brovold, som ikke vil frata jenta håpet.

— Men det er samtidig klart at sjansene ikke er spesielt store etter så lang tid, fortsetterlegen, for at Sharma også skal være forberedt på det hun helst ikke vil tenke på.

Hun bekreftet at hun merket at jeg var til stede ved å trykke meg i hånden. Redningsmann Markus Hansen:

Tok kvinnen i hånden

I løpet av timene som går fra NORSAR ankommer og til operasjonen er over, blir nordmennene med sitt avanserte verktøy mer og mer involvert i å bane vei inn til Khadkha.Omsider går det an å se inn og rekke henne en hånd.

— Hun bekreftet at hun merket at jeg var til stede ved å trykke meg i hånden, sier redningsmann Markus Hansen. Han har nettopp fått avløsning av en kollega etter å ha ligget i en krevende, ubekvem stilling ved funnstedet i et par timer.

Den utvidede åpningen inn til Krishnaa Devi Khadka avslører også at det ligger en omkommet ved siden av henne.

Da hun får høre dette,låner Sumi Sharma en hjelm av israelerne og kryper ned til funnstedet igjen. Da hun kommer opp igjen, har hun tårer i øynene.

- Onkel, onkel,sier 16-åringen klagende, da hun vel ute igjen møter bekymrede familiemedlemmer.

Her forteller Sumi Sharma (16) doktor Jens Brovold om sin engstelse for hvordan det er gått med sin onkel. Han ble senere funnet død.
Jørgen Lohne

Våger å tro på redning Snart er hullet akkurat stort nok til at paramedic Christiansen kan gi Krishnaa Devi Khadka livgivende saltvannsoppløsning intravenøst.

Og samtidig med at det begynner å mørkne, kan jeg tydelig merke på stemningen hvordan vi alle, både redningsmannskaper og tilskuere, endelig våger å begynne å tro på at dette faktisk skal lykkes, at livet til tobarnsmoren der inne i ruinene kan reddes.

I lyset fra kraftige lyskastere blir en svart plastsekk der den døde ligger, halt ut.

Deretter går doktor Brovold inn for å lede arbeidet med å få den overlevende forsiktig på båren.

Så er øyeblikket kommet: Krishnaa Devi Khadka er ute igjen, etter min klokke nøyaktig fem døgn, åtte timer og 22 minutter etter at jordskjelvet begravet henne levende lørdag 25. april, klokken 11.56.

Krishnaa Devi Khadka ble reddet ut av ruinene i Katmandu over fem døgn etter at hun ble levende begravet.
Navesh Chitrakar

— Ydmyk og ærbødigNORSAR har som team for første gang reddet noen ut i live. Redningshundene som var så viktige for å gjøre dette mulig, har forlengst fått fri for dagen, men deres førere har valgt å bli på stedet og følge aksjonen til siste slutt.

— Jeg blir ydmyk og ærbødig av at Gere har fått bidra til at et menneskeliv blir reddet, sier hundefører Morten Kvamme.

— Det er jo nøyaktig dette vihar som mål når vi bruker så å si all vår fritid til å trene hundene, supplerer Mirs fører, Kristin Wear Prestrud.

Twitter.com/JorgenLohne

Reporter i Oslo: Nina Selbo Torset