Verden

Laget trafikk-kork med vilje som politisk hevn

OHIO (Aftenposten): To av New Jersey-guvernør Chris Christies tidligere medarbeidere er funnet skyldige i å ha skapt traffikkork med vilje.

Bill Baroni og Bridget Anne Kelly forlater retten torsdag. Fredag ble de funnet skyldige i en politisk konspirasjon.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

De to medarbeiderne til Christie, Bridget Kelly og Bill Baroni, er av en domstol fredag funnet skyldige i den såkalte Bridgegate-saken.

Stengte luker i bomstasjon

Skandalen går tilbake til 2013 da flere filer på George Washington-broen mellom New Jersey og Manhattan ble stengt. Køene og ventetiden for trafikantene ble betydelige. Det kom imidlertid frem mistanke om at det hele var iscenesatt for å straffe en lokal ordfører som ikke ville støtte guvernøren, den republikanske Chris Christie.

De tiltalte påsto i retten at de trodde at flere av lukene i bomstasjonen ble stengt fordi det skulle gjennomføres en undersøkelse, en trafikkanalyse. men de ble ikke trodd.

Chris Christie var fast inventar på Trump-møter i vår.

Støttet Trump etter eget nederlag

Christie var på det tidspunkt vurdert som en av favorittene til å bli det republikanske partiets presidentkandidat. Han stilte senere, men nådde ikke opp i kampen mot Donald Trump. Senere støttet han Trump lojalt, men ble ikke utpekt som visepresidentkandidat.

Mange har nevnt skandalen som en viktig årsak til at Christies stjerne falt i partiet, og han har også selv nevnt det som en faktor i hvorfor han tapte.

Må i retten selv?

I løpet av rettssaken har påtalemyndigheten hevdet at Christie kjente til planen om å stenge filer i bomstasjonen. Ifølge TV-kanalen Fox må Christie senere denne måneden svare på dette i en høring i en domstol i New Jersey.

Christie sendte selv ut en kunnkjøring fredag der han viser til sin tidligere beklagelse av saken. Han uttaler også:

– La meg igjen være tydelig om dette: Jeg visste ingenting om dette hverken før eller mens det skjedde og jeg hadde ingen del i å godkjenne dette. Det ble i retten ikke presentert noe bevis for å motsi dette, sier Christie.

Hvordan ser kinesere, europeere og russere på det amerikanske valget? Hva var bunnivået i valgkampen og hvem tror Aftenpostens USA-team vinner? Alt dette kan du få vite her.

Lytt til vår siste podkast i spilleren under, på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. USA-valget 2016