Verden

Playboy-grunnlegger Hugh Hefner er død

Mannen bak Playboy, Hugh Hefner, er død. Han ble 91 år gammel.

Grunnleggeren av Playboy fotografert på 80-årsdagen i 2006 sammen med den daværende kjæresten Kendra Wilkinson (t.v.) og Bridget Marquardt.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • NTB

Ifølge en melding fra selskapet døde Hefner fredelig i sitt hjem av naturlige årsaker.

Grunnleggeren av magasinet startet forretningen i 1953, blant annet med en sjekk fra moren på 1000 dollar som finansiering. Ideen var å gi ut et blad med en kombinasjon av nakne kvinner og dyptpløyende artikler, intervjuer med fremstående personer og fortellinger fra kjente forfattere. Den første midtsidepiken var Marilyn Monroe.

– Vi oppfant sex

Den første utgaven var på 44 sider og solgte i et opplag av 54.175 til en pris av 50 cent. Før 1960-tallet nådde opplaget en million og i løpet av 1970-tallet nådde bladet sin kommersielle glanstid med syv millioner eksemplarer.

– Før oss var det ingen som hadde sex, vi oppfant sex, sa Hefner selv om bladet som ble født på grunnleggerens kjøkkenbord og ble kjernen i hans forretningsimperium.

Slik melder Playboy-selskapet om grunnleggerens død.

Sønnen: En kulturell pioner

– Min far levde et usedvanlig og innflytelsesrikt liv som en kulturell pioner og en ledende stemme bak noen av de mest betydningsfulle sosiale og kulturelle bevegelsene i vår tid. Han forfektet ytringsfrihet, borgerrettigheter og seksuell frigjøring, sier sønnen Cooper Hefner i en kunngjøring.

Da det første bladet kom ut, skriver AP, kunne amerikanske delstater fortsatt forby prevensjon, og i den populære TV-serien I love Lucy fikk manusforfatterne ikke lov til å skrive ordet «gravid».

Den første utgaven av bladet hadde Marilyn Monroe på førstesiden. I 1971 kom bladet ut med sin første afrikansk-amerikanske modell, Darine Stern, på omslaget. Dette coveret ble senere kåret til en av de mest betydningsfulle magasinførstesidene i USA.

Bodde i Playboy-villa

Hefner var født og oppvokst i Chicago. Herfra drev han bladet de første tiårene, men flyttet senere virksomheten til Los Angeles. I Playboy-villaen, et herskapshus på 2000 kvadratmeter, holdt han til siden 1971. Her regjerte han i kjent stil kledd i røykejakke, slåbrok eller silkepyjamas og dyrket sitt image med opptil syv kjærester samtidig. Eiendommen ble kjøpt for drøyt 1 million dollar den gang og solgt for noen år siden for 100 millioner til naboen, men da med forutsetningen at Hefner skulle bo der til sin død.

Hefner var mer enn «keiseren av landet uten klær», skriver The Washington Post: Helt fra starten hadde han litterære ambisjoner for bladet sitt. Det ble raskt en stående vits at man kjøpte og leste bladet for de dypsindige artiklene, ikke de lettkledde kvinnene. Nyhetsbyrået AP kaller Hefner for «lederen av den seksuelle revolusjonen».

Ingen modell har vært oftere på omslaget enn Pamela Anderson (t.v) med sine 13 førstesider. Et svært lite antall menn har vært avbildet der. En av dem var eiendomsmagnaten Donald Trump, som ble intervjuet i mars 1990. Dette var 25 år før han meldte seg som presidentkandidat.

– Picasso, Nietzsche og sex

I den første lederartikkelen beskrev den da 27 år gamle Hefner hvordan han så for seg leserne sine.

– Vi liker å mikse en cocktail og en hors d’oeuvre eller to, sette på litt stemningsskapende musikk på grammofonspilleren og invitere en kvinnelig bekjent til en lavmælt samtale om Picasso, Nietzsche, jazz og sex, skrev han.

Blant forfatterne som skrev i bladet, var Norman Mailer, Saul Bellow, Joyce Carol Oates, Ray Bradbury, Ian Fleming, Joseph Heller, Gabriel Garcia Marquez, Margaret Atwood, Jack Kerouac og Kurt Vonnegut. Bladet brakte også de første utdragene fra bøker som Røtter av Alex Haley, Garps verden av John Irving og Alle presidentens menn av Bob Woodward og Carl Bernstein.

I november 2009 kom bladet ut med et av sine mer uortodokse omslag da den animerte TV-seriefiguren Marge Simpson var førstesidepiken. Mange ganger har berømtheter stilt opp på omslaget, som Madonna i september 1985.
I juni 1955 (t.v.) dukket kaninen opp for første gang. Og da bladet for noen år siden markerte 60-årsdagen var modell Kate Moss iført det som er blitt et varemerke for selskapet.

– Symboler på den seksuelle revolusjon

Mannen Hefner og merkevaren Playboy var uatskillelige, skriver The New York Times: Begge ville fremstå som symboler på den seksuelle revolusjon, flukten fra amerikansk snerpethet og større toleranse.

Hefner giftet seg i 2012 med tidligere playmate Crystal Harris. Enken, som nå er 31 år gammel, var Hefners tredje kone. Han etterlater seg fire barn fra de tidligere ekteskapene.

  • Prøvde seg i nytt marked i 2013: Playboy satser i det hellige land
  • Fransk journalist ba Tinder om innsyn i all data om seg selv. Fikk tilsendt 800 sider med sensitiv informasjon.

Les mer om

  1. Playboy