Verden

Aung San Suu Kyis gamle skole i Oxford fjernet portrett

Prestisjeskolen der Aung San Suu Kyi studerte, opplyser at de har tatt ned et portrett av Myanmars leder. Det er ikke kjent om rohingya-krisen er årsaken.

Et portrett av Aung San Suu Kyi, her avbildet under en TV-sendt tale 19. september, er tatt ned i Oxford.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB

Portrettet, som har hengt ved hovedinngangen til St. Hugh's College på Universitetet i Oxford, ble torsdag ble erstattet med et nytt maleri av den japanske kunstneren Yoshihiro Takata. Skolen har nylig fått maleriet i gave.

St. Hugh's er et av flere såkalte kollegier, autonome enheter innenfor universitetet i Oxford. Suu Kyi studerte ved prestisjeuniversitetet fra 1964 til 1967.

Oppgir ikke hvorfor

– Vi har mottatt ett nytt maleri tidligere denne månedene som i en periode skal stilles ut ved hovedinngangen, sier kollegiet i en uttalelse. De opplyser at portrettet av Myanmars leder er flyttet til et trygt sted.

Universitetet har ikke sagt hvorvidt byttet henger sammen med den pågående krisen i Rakhine-delstaten i Myanmar.

I 2012 kunne Aung San Suu Kyi besøke Storbritannia for første gang på 24 år. Under besøket ble hun utnevnt til æresdoktor ved Oxford.

Æresdoktor

Skolen har tidligere vært påpasselige med å trekke frem hvor stolte de er av sin fredsprisvinnende eks-elev. Hun ble i 2012 tildelt et æresdoktorat ved Oxford-universitetet.

Andre kjente elever ved St. Hugh's College er Storbritannias nåværende statsminister, Theresa May.


Aung San Suu Kyis tilhengere gir på sosiale medier uttrykk for at de står bak sin leder:

 • Suu Kyi anklager bistandsorganisasjoner for å «støtte terrorister» Jan Egeland svarer: «Dypt skuffet».

Flyktningkrise etter militæraksjoner

Flere hundre tusen rohingya-muslimer har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh etter at Myanmar iverksatte en militæroperasjon i delstaten Rakhine.

Flyktningene har fortalt om drap, voldtekter og nedbrenning av landsbyer, og FN mener rohingyaene utsettes for etnisk rensing. Regjeringen i Myanmar hevder militæroperasjonen i Rakhine er rettet mot en væpnet, islamistisk rohingya-gruppe.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  Une Bastholm trekker seg som MDG-leder – Arild Hermstad tar over inntil videre

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5